Előfizetői tartalom

Sorsfordító választás előtt Törökország, ami feje tetejére állíthatja a piacokat

Portfolio
Vasárnap választásokat tartanak Törökországban, amelynek legnagyobb tétje, hogy ki lesz az új rendszerben az ország első kibővített jogkörrel rendelkező elnöke. Recep Tayyip Erdogan a legnagyobb esélyes a posztra, azonban közel sem biztos a győzelme. Emellett a törökök az új országgyűlés összetételéről is szavaznak, ahol a legfontosabb kérdés, hogy Erdogan pártszövetsége képes lesz-e megtartani parlamenti többségét. Amennyiben igen, akkor Erdogant gyakorlatilag teljhatalommal ruházza fel az új rendszer. Ellenkező esetben - amennyiben nem sikerül többséget szereznie az Igazság és Fejlődés Párt (AKP) - Nemzeti Mozgalom (MHP) pártszövetségnek, elhúzódó belpolitikai bizonytalanságra kell számítani, és könnyen lehet, hogy egy éven belül új választásokra kerül majd sor. Bármi is legyen a választások kimenetele, egy szinte biztos: a jövő héten fokozott volatilitásra kell számítani a török líra árfolyamában, illetve az állampapír-piaci hozamokban.

Törökország az elnöki rendszer kapujában2017. április 16-án népszavazást tartottak Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről, amelynek legfontosabb kérdése az volt, hogy a miniszterelnöki és a köztársasági elnöki pozíció hatásköreinek egybeolvasztásával áttérjen-e az ország egy rendkívül erős elnöki hatalomra épülő rendszerre. Az alkotmánymódosító referendumot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés