Előfizetői tartalom

Számíthatunk-e bármire is egyáltalán az EKB-tól?

Portfolio
Ma kora délután ismerteti a kamatdöntésének eredményét az Európai Központi Bank. Várhatóan nem fog változtatni a jegybank az irányadó rátáján, amely jelenleg 0,5 százalékon áll, ugyanis a fellendülés jelei már láthatóak és az infláció is emelkedésnek indult. Mario Draghi, az EKB elnöke a múlt héten azt mondta, hogy az EKB politikája továbbra is alkalmazkodó lesz és készen állnak, hogy új eszközöket vessenek be, ha arra szükség volna. Ugyanakkor az elnök azt is elmondta, hogy az EKB már megtette, amit tudott, hogy stabilizálja a piacokat és immáron a kormányok ideje jött el, hogy véghezvigyék reformtörekvéseiket. Ettől függetlenül a piac arra kíváncsi, hogy az EKB ma hajlandóbb-e a korábban említett újabb eszközök bevetésére mint a múltkori ülésen. Továbbá érdekes lehet, hogy a jegybanki kamatpályával kapcsolatos iránymutatását (forward guidance) miként tudja hatékonyan közölni a piaccal.

A Reuters által felmért piaci konszenzus szerint az EKB nem fogja tovább csökkenteni az irányadó rátát legalább 2014 végéig. Ugyanakkor arra fog törekedni, hogy nyugtató üzeneteket sugalljon a befektetők felé. Az EKB ülése éppen a portugál válság árnyékában megy végbe, ahol az államkötvényhozamok átmenetileg 8 százalék fölé emelkedtek. Ez a kiugró hozamemelkedés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés