Szinte teljesen kész a Brexit-megállapodás, fellélegezhetnek a londoni magyarok is

Beke Károly, Bled
2018. szeptember 10. 15:21    
nyomtatás
 
80-85 százalékban sikerült megegyezni az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak a Brexit utáni kapcsolatról - jelentette be hétfőn Michel Barnier, az EU főtárgyalója Szlovéniában a Bled Strategic Forum konferencián. A politikus a szigetországban élő magyarok számára is jó hírekkel érekezett, hiszen megtarthatják eddigi jogaikat.


Fontos időket élünk ma Európában, amikor fontos döntéseket kell meghoznunk - mondta a Bled Strategic Forum rendezvényen nyitóbeszédében Borut Pahior szlovén elnök. A politikus szerint látszanak negatív folyamatok is, erre utal például a Brexit. Éppen ezért Pahor szerint most kellene összefogni azoknak, akik még hisznek a közös Európában és közösen lépni. A politikus úgy látja, hogy a kontinens jelenleg kicsit "befagyott" állapotban van, de hamarosan fontos kérdésekről kell megegyezni a tagállamoknak.

Jelenleg arról tudok beszámolni, hogy 80-85 százalékban készen van a megállapodás az Egyesült Királysággal - mondta a konferencia nyitó panelbeszélgetésében Michel Barnier. Az Unió főtárgyalója hozzátette: ahhoz, hogy jövő tavaszig minden fél ratifikálni tudja a megállapodást, hat-nyolc héten belül kellene a fennmaradó kérdésekben egyezségre jutni.

Én látok erre esélyt

- szögezte le Barnier.

A politikus példaként kiemelte, hogy már sikerült megegyezni a szigetországban dolgozó európaiak és az Európában élő britek jogállásáról. Ezek az emberek megkapják az eddigi jogokat, ahogy a családjuk is, illetve az egyezség értelmében a szociális támogatásuk sem lesz kevesebb. Szintén sikerült megegyezni arról, hogy az Egyesült Királyság a jelenleg zajló uniós költségvetési ciklus végéig, 2020-ig befizeti az előzetesen megállapított hozzájárulást a közös európai kasszába, és azt követően is hozzájárul majd a terhekhez.

A még tárgyalás előtt álló kérdésekkel kapcsolatban Barnier példaként említette a mezőgazdaságot, az európai termékek jogait. Ez több tízezer terméket érint, melyeket az EU meg akar védeni, ide tartoznak például az európai tájak borai. Ennél is bonyolultabb kérdés az Ír-sziget majdani státusza, hiszen Írország az Unió része marad, Észak-Írország viszont az Egyesült Királyság részeként kilép majd.

"A Brexittel a britek nem csak az Európai Unióból lépnek ki, hanem mintegy 750 nemzetközi egyezményből is" - szögezte le Barnier. Példaként említette, hogy jövő március után ha például a British Airways valamelyik uniós fővárosban le akar szállni, akkor előtte külön megállapodásra lesz szükség. Vagyis az átfogó Brexit-megállapodáson kívül egy sor fontos tárgyalás vár még a briot politikusokra.

"Mi hivatalosan a brit kormánnyal tárgyalunk, arról tudunk tárgyalni, amiről ők szeretnének. A kilépés mellett döntöttek népszavazáson, erről kezdtünk tárgyalni. Van lehetőség arra, hogy egy ország az európai közös piac része maradjon vagy vámunióra lépjen az EU-val, mint Norvégia vagy Törökország, de ez kötelezettségekkel is jár" - mondta a főtárgyaló arra a kérdésre, hogy van-e realitása egy második brit népszavazásnak és esetleges visszakozásnak.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium