Teljesen új feltételeket kapott Bulgária az euró bevezetéséhez

2018. július 13. 15:54    
nyomtatás
 
Hiába felel meg a konvergencia-kritériumoknak, Bulgáriának még legalább egy évet várakoznia kell az euró előszobájának is nevezett európai árfolyamrendszerhez (ERM II) történő csatlakozásra, noha azt már idén tavasz-nyárra tervezte. Ráadásul az ERM II-belépés után is további új feltételek teljesítése vár Szófiára, mire végre bevezetheti majd a közös európai fizetőeszközt.


Hiába áll készen, nem léphet be


A Bruxinfo összefoglalójából kiderül: több feltételhez is hozzákötötték az eurózóna pénzügyminiszterei csütörtökön azt, hogy Bulgária beléphessen az ERM II-be. Ráadásul ahhoz, hogy azután ténylegesen be is tudja majd vezetni a közös pénzt, további teljesen új feltételeket is teljesítenie kell: így például az igazságszolgáltatás reformja, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépés terén is bizonyítania kell.

Az összefoglaló szerint az euróövezeti tagállamok pénzügyminiszterei csütörtökön üdvözölték a bolgár hatóságoknak azt a szándékát, hogy minden feltételnek megfeleljenek az ERM II-be és a bankunióba való sikeres belépés érdekében. Bulgáriának ugyanakkor a miniszterek ülésén egy sor további kötelezettségvállalást is kellett tennie a minél zökkenőmentesebb csatlakozás érdekében, amivel az övezet huszadik tagjává válhatnának.

Így jönnek egymás után a lépések


A pénzügyminiszterek által kiadott nyilatkozatból kitűnik, hogy Bulgáriának előbb az egységes bankfelügyeleti rendszerbe kell kérnie a felvételét, hogy aztán érdemben megvizsgálhassák a felvételi kérelmét az ERM II-höz. Az országnak tehát előbb hivatalosan kérelmeznie kell, hogy szorosabb együttműködésre léphessen az Európai Központi Bankkal (EKB), amelynek körülbelül egy év áll a rendelkezésére, hogy átfogó értékelést készítsen a bolgár felkészülésről.

Az EKB - mint az egységes bankfelügyeletért felelős szerv - azt fogja górcső alá venni, hogy Szófia megfelelt-e a pénzügyi szektor stabilitására, az intézményi keret és az irányítás-igazgatás minőségére vonatkozó elvárásoknak.

A kérelem benyújtása után az Európai Bizottság és az EKB nyomon követi majd a bolgár kormány által vállalt kötelezettségek hatékony végrehajtását és ha a vizsgálat pozitív eredményre jut, akkor kell majd az ERM II-höz tartozó országoknak hivatalos döntést hozniuk a részvételre vonatkozó bolgár kérelemről.

Mindez azt jelenti, hogy Bulgária egyszerre csatlakozhat majd az árfolyammechanizmushoz és a bankunióhoz is (amely az egységes bankfelügyeletből és a bankszanálási hatóságból áll, a közös betétbiztosítási rendszerről viszont még nem döntöttek). Szófiának az ERM II-belépés pillanatától kezdve meg kell kezdenie pénzügyi hozzájárulását az egységes bankszanálási alaphoz.


Újabb vállalásokat is kell tennie


Külön érdekesség, hogy a jó gyakorlatokra törekvés jegyében Bulgáriának további kötelezettségvállalásokat is kell majd tennie az ERM II-höz történő csatakozás pillanatától annak érdekében, hogy a fenntartható gazdasági konvergencia magas fokát érje el, amikor bevezeti az egységes valutát, az eurót.

Érdekesség, és teljesen új (de ezentúl érvényes lehet), hogy az eurózóna a Bulgária által az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében (CVM) a bírósági reform, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén tett vállalások végrehajtását is számon fogja kérni.


Lényeges azonban, hogy arról nem szól a dokumentum, hogy ez kifejezetten euróbevezetési követelmény volna. A közlemény szerint a pénzügyi rendszer stabilitásának és integritásának a jelentősége a kapocs ahhoz, hogy a pénzcseréhez a bírósági reformot és a korrupció/szervezett bűnözés elleni küzdelmet is elvárják az uniós szervek.

Címlapkép forrása: Ben STANSALL / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium