Történelmi békekötésre készül 10 nap múlva Észak- és Dél-Korea

2018. április 17. 14:46    
nyomtatás
 
Egy dél-koreai lap névtelen forrásokra hivatkozva azt jelentette kedden, hogy az április 27-én esedékes észak- és dél-koreai csúcstalálkozóra egy tartós békét megalapozó szerződésen dolgoznak a felek.


Már a Dél-Koreába tervezett esemény is történelmi jelentőségű, mert az 1950-1953 közötti koreai háború óta nem lépett észak-koreai vezető dél-koreai területre, az pedig vele együtt szintén, hogy a két ország a jelek szerint békeszerződésen is dolgozik.

A koreai háború csak fegyverszünettel, nem pedig békekötéssel ért véget, így hivatalosan a két ország több mint 60 éve háborúban áll egymással.


A Munhwa Ilbo dél-koreai lap szerint a két ország elnöki stábja viszont most annak részletein dolgozik, hogy tartós béke jöhessen létre és ennek jeleként azon is dolgozzanak, hogy a két ország határán felsorakozott hatalmas katonai erőt csökkentsék.

A két Korea közötti enyhülési folyamat azután indult, hogy tavaly télre Észak-Korea már akár Washingtont is elérni képes interkontinentális ballisztikus rakétát tudott fellőni és közel jutott ahhoz is, hogy erre atomtöltet szereljen. Annak demonstrálása után, hogy Észak-Korea kvázi atomhatalommá vált, a nagyhatalmak letehettek az északi rezsim kiszámíthatatlan eredménnyel járó megdöntésének tervéről, Kim Dzsong Un pedig az újévi beszédében azt mondta: az atomhatalmi státusz egyúttal felelősséggel is jár (feltehetően tehát nem fogja használni, csak elrettentési célt szolgál).

Ezek után, feltehetően háttéralkuk mellett indult el az enyhülési folyamat. Ezt sokan kezdetben kétkedve nézték, az éppen esedékes dél-koreai téli olimpiával kapcsolatos északi megítélés-javítás részének tekintették. Mike Pence amerikai alelnök a beszámolók szerint szándékosan hűvösen viselkedett az észak-koreai vezető húga közelében az olimpiai lelátókon.

Aztán ahogy február-márciusban kiéleződött az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség, az északi diktátor váratlanul Pekingbe látogatott (első ismert hivatalos külföldi útjára), és akkor merült fel először reálisan, hogy az enyhülés jegyében találkozzon személyesen egymással Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor. Közben a kínai egyeztetések mellett elkezdték szervezni az észak-déli csúcstalálkozót, amelyre 10 nap múlva kerül sor, dél-koreai területen. Észak-koreai hírügynökségi jelentések szerint a Trump-Dzsong Un találkozóra valamikor május végén, vagy június elején kerül majd sor.

A találkozó előfeltételéül azt szabta Trump, hogy atommentessé tegyék a koreai félszigetet és állítólag márciusban erre ígéretet tett az északi diktátor egy dél-koreai szakmai vezető stáb előtt.


A most szövegezés alatt álló észak-déli megállapodásban is fontos lenne erre valamilyen konkrét vállalás az északiak részéről. Ez az egész észak-déli közeledési folyamat hitelessége szempontjából is kiemelten fontos lenne. Egyelőre egyébként a két ország közötti gazdasági együttműködésről nincs szó.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium