Előfizetői tartalom

Törvényt sérthet a kormány! - Borulnak a szép tervek?

Idén január elsején életbe lépett a rendkívül szigorú adósságképlet, amit a 2016-os költségvetés összeállításánál már alkalmazni kellene a Stabilitási törvény értelmében. Az eddig megismert kormányzati szándékok alapján azonban nagyon úgy tűnik, hogy a kormány figyelmen kívül hagyja ezt az előírást, egyelőre. Nem véletlenül teszi ezt, hiszen jelentős negatív következménnyel járna a szabály betartása. Ha minden így marad és a kormány beterjeszti a korai költségvetését, akkor gyakorlatilag törvényt sértene és a Költségvetési Tanács sem hagyhatná szó nélkül. Ennek fényében logikus lépés lenne a szabályt tartalmazó törvény módosítása. Ám ezzel sietnie kellene.

A kormány több fiskális szabállyal is küzd az államadósság ellen. Van viszont egy olyan adósságképlet, ami annyira szigorú, hogy betartása még a gazdasági növekedést is veszélyeztetné. Ezért most a kormány óriási dilemmával szembesült: (1) vagy betartja ezt a szabályt és felvállalja annak súlyos költségeit, (2) vagy átírja az egészét és ezzel Matolcsy György modern...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés