Trump hatalmas lépésre készül a vámháborúban, megbillentek a tőzsdék Percről-percre

2018. szeptember 14. 22:01    
nyomtatás
 
Donald Trump amerikai elnök ma arra adott utasítást a stábjának, hogy folytassák további 200 milliárd dollárnyi kínai importtermék megemelt vámjának kidolgozását. Ha ezt valóban be is vezeti Trump, akkor hatalmas lépést tenne a kereskedelmi háború kiterjesztésében. A hírre a vezető amerikai részvényindexek hirtelen intenzíven csökkentek és a dollár is további lendületet vett, de a részvénypiacok viszonylag hamar újra emelkedni kezdtek és gyakorlatilag nullában zártak csütörtökhöz képest.

Nullás zárás lett a vége 2018.09.14 22:01

A 200 milliárd dollárnyi újabb kínai importtermékre kivetendő megemelt amerikai vámok terve megbillentette a vezető részvényindexeket napközben, aztán volt egy visszakapaszkodás, de végülis mindez csak arra volt elég, hogy mindhárom mutató gyakorlatilag a csütörtöki záróértékén fejezze be a napot. A Dow Jones tehát 26100 pont felett, az S&P 2900 pont felett, míg a Nasdaq 8000 pont felett tudott zárni az említett fejlemény, illetve amellett, hogy Donald Trump elnökségére újabb jelentős veszélyt jelentő fejlemény történt ma: vádalkut kötött volt tanácsadója és bűnösnek vallotta magát az Egyesült Államok elleni összeesküvésben is, illetve teljes együttműködést ígért a különleges ügyésszel, Robert Muellerrel.

Zárásra végül a United Technologies papírjai mutatták a legnagyobb, 1,6%-os emelkedést, illetve a leggyengébb teljesítményt ma a Merck és az Apple részvényei produkálták (mindkettő 1,3%-ot esett).

Jönnek vissza a tőzsdék 2018.09.14 21:10

A 200 milliárd dolláros kínai importvolumenre vonatkozó megemelt vám terve kb. fél százalékos csökkenést okozott a vezető amerikai részvényindexekben, de viszonylag hamar elkezdtek újra felfelé kapaszkodni az indexek. Most gyakorlatilag mindhárom index szinte pontosan a tegnapi zárószintjénél álldogál. A dollár viszont nem gyengült vissza, kitartóan erősebb szinten ragadt az euróval szemben 1,1630-nál.

A WTI amerikai irányadó olajfajta árfolyam este meglódult, 70 dollár közelébe ugrott, de aztán vissza is süllyedt 69 dollárig.

Gyengült, de még így is az életveszélyes a Florence hurrikán 2018.09.14 20:07

Csökkent a Florence hurrikán ereje pénteken, a viharzóna az Egyesült Államok belseje felé halad.

tovább a cikkhez...

Trump hatalmas lépésre készül a vámháborúban, beestek a tőzsdék 2018.09.14 18:09

A vámháborúbeli jelentős előrelépés ígérete éppen röviddel azután érkezett az amerikai elnöktől, hogy kiderült: volt kampánymenedzsere is vádalkut kötött a különleges ügyésszel és így együttműködik a részben Trump ellen folyó vizsgálatban, pontosabban a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozás, illetve amerikai-orosz összejátszás témájában.

2018.09.14 17:27 Újabb rossz hír Trumpnak: vádalkut kötött a volt kampánymenedzsere

Mivel az újabb vádalku Trump számára kellemetlen, így akár figyelemelterelő szándékú is lehet az, hogy most újra felmelegítette azt az ígéretét, hogy még tovább akar menni a kínaiakkal vívott kereskedelmi háborúban és az eddigi 50 milliárd dollárnyi kínai importterméken felül sokkal nagyobb, további 200 milliárd dollárnyi termékkörre is megemelt vámtarifákat vezetne be.

Trump amellett adott tehát ma utasítást stábjának, hogy pénzügyminisztere továbbra is kitartóan igyekezne tárgyalásos úton elsimítani a kereskedelmi feszültségeket a kínaiakkal. Az amerikai elnök egyébként az elmúlt időszakban nemcsak ezt a 200 milliárd dolláros további kínai importvolumenre vonatkozó megemelt vámot helyezte kilátásba, hanem azon felül további 267 milliárdot is. Érdemes emlékeztetni rá, hogy tavaly az év egészében 505 milliárd dollárnyi volt a teljes amerikai import Kínából, így tehát ez utóbbi két csomaggal, és az eddigi 50 milliárdos csomaggal lényegében a teljes kínai importra megemelt vámok kerülnének bevezetésre (az idei első héthavi összesített import 9%-kal van a tavalyi első héthavi felett).

Miután a hírügynökség megszellőztette Trump mai újabb utasítását, a Dow Jones részvényindex 100 pontot esett 26100 pontig, az S&P500 index is közel 10 ponttal 2900 pont alá bukott. Most 0,2%-os mínuszban járnak a vezető tőzsdék a hír előtti mérsékelt plusz után.

Trump hatalmas lépésre készül a vámháborúban, beestek a tőzsdék

A Dow Jones index még nem érte el a január végén felállított történelmi csúcsát, a mai fejlemény előtt kevesebb, mint 500 pontra járt attól. Az S&P500 viszont már a január végi csúcsa felett, 2910 ponton is járt az utóbbi napokban, azaz bő fél év alatt új történelmi csúcsra tudott kapaszkodni.

Trump hatalmas lépésre készül a vámháborúban, beestek a tőzsdék

A Dow Jones 30 komponenséből ma eddig a legjobban a Chevron teljesít (+1%), míg a legrosszabbul az Apple, amely 1,6%-os esést szenvedett el.

Trump hatalmas lépésre készül a vámháborúban, beestek a tőzsdék

A dollár is meglódult a kockázatkerülés jeleként az új hírre: az euróval szemben már egyébként is erősödőben volt délután óta: 1,17 alá bukott a jegyzés, aztán most este 1,1660-ról 1,1630 közelébe kapaszkodott vissza a zöldhasú. Ezzel a tegnapi váratlanul alacsony amerikai inflációs adat után elszenvedett esését szinte teljesen ledolgozta a zöldhasú.

Trump hatalmas lépésre készül a vámháborúban, beestek a tőzsdék

Címlapkép forrása: AFP Fotó Mandel Ngan, Fabrice Coffrini

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium