Trump: Németország Oroszország foglya

MTI, Portfolio
2018. július 11. 10:48    
nyomtatás
 
Meglehetősen kemény és az amerikai elnökválasztásba való feltételezett orosz beavatkozás miatt az ő szájából igencsak furcsa kritikát mondott Németországra ma a NATO-csúcs reggelije közben Donald Trump amerikai elnök. Úgy fogalmazott ugyanis, hogy Németország a "foglya" Oroszországnak, illetve egy másik megfogalmazásában azt, hogy "teljes mértékben Oroszország irányítja", mivel 60-70%-ban az orosz importból fedezi Németország az olaj- és gázszükségletét.


Mindezt az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt mondhatta, amely konkurenciája lenne az amerikai palagáz szállításoknak Európába és így nyilván sértené Trump "Amerika az első" politikáját.

A gázvezeték megépítését több európai állam és az Európai Bizottság is bírálja, hiszen az nem csökkentené, hanem éppen növelné Oroszország súlyát Európa földgáz ellátásában. A témáról éppen tegnap írtunk részletesebben az EU-ukrán csúcstalálkozón elhangzottak kapcsán:

2018.07.10 09:12 Tárgyalni sem engedi az EU-t Németország az orosz gázvezetékről

Az amerikai elnök "rendkívül helytelennek" nevezte, hogy miközben országa óriási összegeket költ Európa védelmére, Németország

hatalmas olaj- és gázüzletet köt Oroszországgal, és dollármilliárdokat fizet évente Moszkvának.

Trump ezzel újra elmondta szokásos bírálatát is Németországról, miszerint túl kevés a katonai kiadása az éves GDP-jéhez képest, noha a NATO-tagállamok vállalták a 2%-os arányt. Egyúttal újra sürgette Berlint, hogy emelje meg a saját védelmi kiadásait, de nem 2030-ig, hanem azonnal és jelentős mértékben, hiszen gazdag ország és megtehetné.

A Reuters rögtön helyre tette Trumpot, miszerint az Északi-Áramlat2-t nem a német állam fedezi, hanem magánvállalkozások, ráadásul az általa mondott 60-70%-os németországi orosz gáz- és olajimport függőségi ráta a valóságban 20% körül lehet.


A német Szövetségi Földtudományi és Természettudományi Intézet (BGR) adatai alapján az igazság valahol a Trump által állított, illetve a Reuters által közölt számok között lehet. A BGR szerint Németország elsődleges ásványolaj-fogyasztását 98 százalékban importból fedezi, amelynek több mint 39 százalékát Oroszország biztosította. A földgáz 92 százalékban importból érkezik az országba, amelynek mintegy 35 százaléka jöhet Oroszországból a BGR legutóbbi, 2016-os adatai alapján.

Az intézet 2016 óta azonban különös módon felfüggesztette az importértékek publikálását. Márpedig az arányok a földgáz esetében - azóta jelentősen módosulhattak, a holland és brit mezők kimerülése miatt pedig az orosz gáz aránya több mint 60 százalékra emelkedhetett 2017-ben a Marex Spectron brókercég Bloomberg által idézett adatai szerint. (Az ásványolajak a német elsődleges energiafelhasználásban 34,6 százalékos arányt töltenek be, míg a földgáz 20-25 százalék közötti súlyt képviselhet.)


Németország meg tud birkózni Donald Trump orosz energiafüggőségre vonatkozó kommentjével
- reagált a német védelmi miniszter a CNBC-nek. Németország egy független állam, ahol az energiaellátás ugyan Ursula von der Leyen szavai szerint valóban fontos kérdés, de igyekeznek diverzifikálni az ellátást; a legfontosabb azonban szerinte nem ez, hanem az, hogy az egység üzenetét küldjék kifelé a csúcstalálkozóról.

Közben érdekes, hogy a németek többsége nem ért egyet azzal, hogy Németországnak a bruttó hazai termék (GDP) 1,5 százalékánál többre kellene emelnie védelmi kiadásai mértékét - ismertette a YouGov felmérését a Die Welt című konzervatív német lap szerdai száma.

A relatív többséget azok alkotják - 36 százalék mondta ezt -, akik szerint a 1,5 százalék is túl sok. Rajtuk kívül 24 százalék úgy véli, hogy ez pont elég. Csak 15 százalék volt azon az állásponton a felmérés idején, hogy Németországnak ennél többet kell honvédelemre költenie.

A felmérés a szerdán kezdődő brüsszeli NATO-csúcs alkalmából készült. Az észak-atlanti szövetség tagállamai 2014-es walesi csúcsértekezletükön azt vállalták, hogy katonai kiadásaik 2024-re megközelítik majd GDP-jük 2 százalékát. Németország az azóta eltelt négy évben 1,18 százalékról 1,24 százalékra növelte GDP-arányos védelmi kiadásait. A jövő évi költségvetési tervezetben 42,9 milliárd euró szerepel erre a célra. A múlt héten kiszivárgott egyik tanulmány szerint ennek körülbelül a kétszeresére lenne szükség 2024-ben a NATO-vállalás teljesítéséhez.

Donald Trump amerikai elnök többször élesen bírálta európai szövetségeseit, s kiemelten Németországot, mert úgy véli, nem költenek eleget a védelemre. A NATO-tagok összes védelmi kiadásának több mint kétharmadát az amerikai költések teszik ki. Már a korábbi amerikai kormányok is szorgalmazták, hogy Európa növelje hozzájárulását a szövetség kollektív védelméhez.

A felmérésben erről a kötelezettségvállalásról is megkérdezték az embereket. A relatív többség, 40 százalék szerint ezt a célt fel kellene adni, 35 százalék szerint ki kell tartani a kétszázalékos cél mellett, 25 százalék pedig nem tudott véleményt alkotni a kérdésben.

A megkérdezettek relatív többsége, 42 százalék a még Németországban lévő 35 ezer amerikai katona kivonását is támogatná, 37 százalék viszont ellenzi. 21 százalék nem foglalt állást a kérdésben.

Címlapkép forrása: BENOIT DOPPAGNE / BELGA / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium