Trumpnak sikerült sokkolnia szövetségeseit - Nagyon erős javaslattal állt elő

2018. július 11. 18:20    
nyomtatás
 
Donald Trump amerikai elnök azért kezdett el lobbizni a ma kezdődött brüsszeli NATO-csúcson, hogy a védelmi szövetség tagjai GDP-jük 2%-a helyett 4%-ra növeljék védelmi kiadásaikat. A drasztikus büdzsénövelésre tett javaslatot a Fehér Ház egyik tisztviselője is megerősítette.


Ma kezdődött el Brüsszelben a két napig tartó NATO-csúcs, amelynek sok ország aggódva vágott neki, ugyanis attól tartottak, hogy Donald Trump amerikai elnöktől ultimátumot kapnak majd, amiért nem teljesítik szerződésben vállalt kötelezettségüket, miszerint a GDP-jük 2%-át fordítják hadseregeikre.

Az elnök valóban szóvá tette ezt a kritikát (ahogy az már sokszor megtörtént), épp ezért a szövetségi rendszer tagjai egyhangúlag megerősítették elkötelezettségüket a kiadások növelésére, hogy megfeleljenek szerződéses kötelezettségeiknek. Erre különösen nagy szükség van most az Oroszország, Irán és Észak-Korea jelentette fenyegetéssel szemben - szólt az egységes állásfoglalás.

A Reuters értesülései szerint azonban Trump nem érné be ezzel a 2%-kal. Egy brit tisztségviselő arról számolt be, hogy az elnök 4%-os GDP-arányos ráfordítást szeretne elérni.


Ez elképesztően magas összeg lenne, hiszen tavaly egyetlen ország, még az USA sem teljesítette. Az Egyesült Államok 2017-ben nemzeti összterméke 3,6%-át fordította erre a célra, a második helyen pedig a görögök álltak 2,32%-kal. Ez azt jelenti, hogy Trump elképzelései alapján a legtöbb országnak dupláznia, illetve tripláznia kellene védelmi kiadásait. A Fehér Ház egyik tisztségviselője megerősítette a Reuters értesüléseit, vagyis az amerikai elnök valóban szóvá tette ezt az elképzelését.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium