"Túlórázol vagy kirúgnak" - Évtizedek óta nem látott sztrájk lehet Magyarországon

2019. január 12. 07:32    
nyomtatás
 
Kitartó tiltakozáshullámról ír a CNBC, ami a "rabszolgatörvény" néven elhíresült törvénymódosítás miatt alakult ki Magyarországon. Habár a 250 feletti túlóra önkéntes, szakértők szerint ez inkább kötelező lesz. A túlóratörvény azután érkezett, hogy rekordmélységbe került a munkanélküliségi ráta és komoly munkaerőhiány alakult ki az országban, a kormány pedig elutasítja a bevándorlást. Az ellenzék és a szakszervezetek elutasítják a törvényt, így évtizedek óta nem látott országos sztrájk is jöhet.


Szokatlanul kitartó tiltakozáshullámmal néz szembe Orbán Viktor kormánya azután, hogy tavaly decemberben keresztülnyomták a Munka törvénykönyvének módosítását, amely éves szinten 400 túlórát tesz lehetővé. A CNBC cikke ismerteti a "rabszolgatörvénynek" hívott törvénymódosítást, amely alapján egy ötnapos munkahét egy extra munkanappal meghosszabbítható.

2019.01.11 09:16 Atyaég! Most mi lesz?! Nem fogunk tudni 400-at túlórázni idén?!

A munkaadók tehát 60%-kal növelhetik a túlórák számát az új szabályozás értelmében. Bíró-Nagy András, a Policy Solutions kutatási igazgatója hangsúlyozza, hogy a kormány szerint a plusz 150 túlóra önkéntes alapon vállalható. Azonban szerinte a valóságban aligha lehet nemet mondani, hiszen vagy túlóráznak az emberek, vagy ki vannak rúgva.

A törvény kritizált pontja az is, hogy akár három évvel is elhalaszthatják a túlóra kifizetését a munkaadók. Ez abban az esetben lehetséges, ha a munkaadó 36 hónapos munkaidőkeretet határoz meg, amit a törvény lehetővé tesz kollektív szerződés esetén.

A CBNC kiemeli, hogy a munkanélküliségi ráta Magyarországon 3,7%-ra csökkent, miközben a betöltetlen álláshelyek száma rekordmagasságba emelkedett, három év alatt megduplázódott.

A népesség öregedése és a tehetséges munkavállalók más EU-s országokba való kivándorlása súlyosbítja a munkaerőhiányt Magyarországon, habár a kormány ösztönözte a fiatalokat arra, hogy hazatérjenek. A munkaerőhiányt részben ellensúlyozhatja a bevándorlás, azonban a magyar kormány elutasítja a tömeges bevándorlást. (Csendben azonban megjegyezzük, hogy sok munkavállalási engedélyt ad ki a kormány külföldieknek.)

A törvényt az ellenzék elutasítja és kitartó tiltakozáshullámot láthattunk Budapesten és a más városokban. Bíró-Nagy kiemelte, hogy rendkívüli helyzet alakult ki a törvény miatt, ami egy oldalra állította a teljes ellenzéket (a szocialistáktól a radikális jobboldalig).

A szakszervezetek és az ellenzék január 19-re országos demonstrációkra készül, és azzal fenyegetnek, hogy a szocializmus bukása óta először országos, általános sztrájkot szerveznek.

2019.01.09 20:11 A rabszolgatörvény miatt üzentek Orbánnak az európai szakszervezetek
2019.01.09 17:10 Máris több cég bevezetné a 400 túlórát
2019.01.03 09:46 Országos sztrájkot hirdethetnek a szombati tüntetésen a szakszervezetek
2019.01.03 06:55 Érdekes dolgot mondott Lázár János a rabszolgatörvényről
2018.12.21 15:59 Milyen 68 óra? Akár 72 órát is lehet dolgoztatni a magyarokat egy héten!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Vezető felügyelő (TPI)
Rendezvényszervező
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium