Gazdaság

Újraindult a kamatcsökkentés Magyarországon!

Portfolio
Mai ülésén 15 bázisponttal mérsékelte az irányadó kamatát a Monetáris Tanács, így az holnaptól már 1,95 százalék lesz. Ezzel újraindult a kamatcsökkentés időszaka, amit elsősorban a rendkívül alacsony infláció kényszerített ki. Elemzők előzetesen azt várták, hogy 20 bázispontos vágással indít a jegybank, amit további csökkentések követnek, amíg a ráta el nem éri a 1,5 százalékot.
Megosztás

MNB: ezért vágtunk, a BEVA fizet a fiktív kötvényeseknek!

A Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatót hirdetett meg ma 15 órára. Az MNB-t Matolcsy György elnök, Balog Ádám alelnök és Windisch László alelnök képviselik. Ezt folyamatosan frissülő cikkünkben követjük nyomon.
Megosztás

Nulla inflációt vár idén az MNB!

Idén átlagosan 0 százalék lehet a hazai infláció - derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, melyet részletesen majd csütörtökön ismerhetünk meg. A növekedés kapcsán ugyanakkor sokkal optimistábbá vált a jegybank: a decemberi 2,3 százalékos előrejelzésüket egészen 3,2-ig húzták 2015-re vonatkozóan.
Megosztás

Ezért kezdték újra Matolcsyék

Az óvatos kamatcsökkentés addig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja - áll a jegybank közleményében, amit szokás szerint egy órával a kamatdöntés után jelentetett meg.
Megosztás

Lehet, hogy csak kiszámolták

Bár a 15 bázispontos csökkentés elmarad a várakozásoktól, két szempontot jól szolgálhat: Egyrészt a jegybank szereti hangsúlyozni az óvatosságot a kamatvágások kapcsán, elsősorban pénzügyi stabilitási megfontolások miatt. Igaz, a jelenlegi helyzetben - amennyiben például árfolyamhatást kívánna elérni a jegybank - az óvatosság nem biztos, hogy indokolt. Másrészt a jegybank további három, hasonló ütemű mérsékléssel elérheti azt a 1,5%-os kamatszintet, amire a piac is számít. Így viszont egy kicsit később, júliusban süllyed idáig az alapkamat. Nem kizárt, hogy az utolsó 1-2 lépés már ellenszélben történne, hiszen a Fed kamatemelése júniusban akár be is következhet. Nem feltétlenül baj ez, hiszen ha az inflációs célt figyelve (kimondatlanul) az árfolyam gyengítése is szempont, akkor éppen az utolsó lépések lehetnek a leginkább hatásosak - persze ha akkor még szükség van rá.
Megosztás
Megosztás

Erősödik a forint az MNB lépésére

Erősödéssel reagált a forint a Magyar Nemzeti Bank vártnál kisebb kamatvágására, pedig előzetesen még gyengült azon hírre, hogy Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatót hívott össze 3 órára.
Megosztás

Újraindult a kamatcsökkentés Magyarországon!

A kamatcsökkentést előzetesen már mindenki elkönyvelte, hiszen az infláció hónapról hónapra elmaradt a várakozásoktól, ami azt jelentette, hogy a jegybank legutóbbi (decemberi) előrejelzése is optimistának bizonyult. A mélyen a negatív tartományba süllyedő fogyasztói árindex mellett egyre nagyobb annak a valószínűsége, hogy a jegybank alálövi (a másfél-két évre előretekintő) 3%-os inflációs célját.



Újraindult a kamatcsökkentés Magyarországon!

A jegybank céljait nem támogatta az sem, hogy a fejlett országok kamatszintje nagyon mélyre süllyedt, illetve az eurózóna piacán a kötvényhozamok széles körben a negatív tartományba kerültek. Így még a 2012 és 2014 nyara között végrehajtott jelentős csökkentés mellett is maradt elég kamatprémium a hazai papírokon, ami a forint iránti keresletet fenntartotta. A forint nem is gyengült, sőt most is közel jár az éves csúcsához.

A kamatcsökkentés tétje tehát most az, hogy vajon sikerül-e elejét venni a forint további erősödésének. A magas fizetésimérleg-többlet mellett ez nem is olyan egyszerű feladat. A lengyelek legutóbbi, jelentős kamatvágása például látványosan kudarcba fúlt, hiszen a zloty - fittyet hányva a szűkülő kamatkülönbözetnek - tovább erősödött. Éppen ezért a döntés mellett érdekes kérdés lesz annak kommunikációja is. Elsősorban az lesz az érdekes, hogy a jegybank milyen utalásokat tesz a további lépésekre.



A döntés indoklása hosszabb lesz a szokásosnál, hiszen a tanács a negyedévente elkészülő inflációs jelentés friss értékelésére, előrejelzéseire támaszkodhat. Ebből mi ma csak az inflációs és a növekedési előrejelzést ismerhetjük meg, a teljes jelentést csütörtökön hozza nyilvánosságra az MNB.

A kamatdöntést követő közlemény, illetve a előrejelzések 15 órakor jelennek meg, ezekről a szokásoknak megfelelően beszámolunk. Különleges esemény, hogy a Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatót hirdetett meg ma 15 órára. Az MNB-t Matolcsy György elnök, Balog Ádám alelnök és Windisch László alelnök képviselik.

Megosztás

Matolcsyék bejelentésre készülnek (2.)

A Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatót hirdetett meg ma 15 órára. Az MNB-t Matolcsy György elnök, Balog Ádám alelnök és Windisch László alelnök képviselik.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
boeing 737