Újraindult a kamatcsökkentés Magyarországon! Percről-percre

2015. március 24. 15:15  english version   
nyomtatás
 
Mai ülésén 15 bázisponttal mérsékelte az irányadó kamatát a Monetáris Tanács, így az holnaptól már 1,95 százalék lesz. Ezzel újraindult a kamatcsökkentés időszaka, amit elsősorban a rendkívül alacsony infláció kényszerített ki. Elemzők előzetesen azt várták, hogy 20 bázispontos vágással indít a jegybank, amit további csökkentések követnek, amíg a ráta el nem éri a 1,5 százalékot.

MNB: ezért vágtunk, a BEVA fizet a fiktív kötvényeseknek! 2015.03.24 15:15

A Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatót hirdetett meg ma 15 órára. Az MNB-t Matolcsy György elnök, Balog Ádám alelnök és Windisch László alelnök képviselik. Ezt folyamatosan frissülő cikkünkben követjük nyomon.

tovább a cikkhez...

Nulla inflációt vár idén az MNB! 2015.03.24 15:02

Idén átlagosan 0 százalék lehet a hazai infláció - derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, melyet részletesen majd csütörtökön ismerhetünk meg. A növekedés kapcsán ugyanakkor sokkal optimistábbá vált a jegybank: a decemberi 2,3 százalékos előrejelzésüket egészen 3,2-ig húzták 2015-re vonatkozóan.

tovább a cikkhez...

Ezért kezdték újra Matolcsyék 2015.03.24 15:00

Az óvatos kamatcsökkentés addig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja - áll a jegybank közleményében, amit szokás szerint egy órával a kamatdöntés után jelentetett meg.

tovább a cikkhez...

Lehet, hogy csak kiszámolták 2015.03.24 14:17

Bár a 15 bázispontos csökkentés elmarad a várakozásoktól, két szempontot jól szolgálhat:

Egyrészt a jegybank szereti hangsúlyozni az óvatosságot a kamatvágások kapcsán, elsősorban pénzügyi stabilitási megfontolások miatt. Igaz, a jelenlegi helyzetben - amennyiben például árfolyamhatást kívánna elérni a jegybank - az óvatosság nem biztos, hogy indokolt.

Másrészt a jegybank további három, hasonló ütemű mérsékléssel elérheti azt a 1,5%-os kamatszintet, amire a piac is számít. Így viszont egy kicsit később, júliusban süllyed idáig az alapkamat. Nem kizárt, hogy az utolsó 1-2 lépés már ellenszélben történne, hiszen a Fed kamatemelése júniusban akár be is következhet. Nem feltétlenül baj ez, hiszen ha az inflációs célt figyelve (kimondatlanul) az árfolyam gyengítése is szempont, akkor éppen az utolsó lépések lehetnek a leginkább hatásosak - persze ha akkor még szükség van rá.

Na és mit csinál erre a forint? 2015.03.24 14:03

Erősödik.

Erősödik a forint az MNB lépésére 2015.03.24 14:02

Erősödéssel reagált a forint a Magyar Nemzeti Bank vártnál kisebb kamatvágására, pedig előzetesen még gyengült azon hírre, hogy Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatót hívott össze 3 órára.

tovább a cikkhez...

Újraindult a kamatcsökkentés Magyarországon! 2015.03.24 14:00

A kamatcsökkentést előzetesen már mindenki elkönyvelte, hiszen az infláció hónapról hónapra elmaradt a várakozásoktól, ami azt jelentette, hogy a jegybank legutóbbi (decemberi) előrejelzése is optimistának bizonyult. A mélyen a negatív tartományba süllyedő fogyasztói árindex mellett egyre nagyobb annak a valószínűsége, hogy a jegybank alálövi (a másfél-két évre előretekintő) 3%-os inflációs célját.

Újraindult a kamatcsökkentés Magyarországon!

A jegybank céljait nem támogatta az sem, hogy a fejlett országok kamatszintje nagyon mélyre süllyedt, illetve az eurózóna piacán a kötvényhozamok széles körben a negatív tartományba kerültek. Így még a 2012 és 2014 nyara között végrehajtott jelentős csökkentés mellett is maradt elég kamatprémium a hazai papírokon, ami a forint iránti keresletet fenntartotta. A forint nem is gyengült, sőt most is közel jár az éves csúcsához.

A kamatcsökkentés tétje tehát most az, hogy vajon sikerül-e elejét venni a forint további erősödésének. A magas fizetésimérleg-többlet mellett ez nem is olyan egyszerű feladat. A lengyelek legutóbbi, jelentős kamatvágása például látványosan kudarcba fúlt, hiszen a zloty - fittyet hányva a szűkülő kamatkülönbözetnek - tovább erősödött. Éppen ezért a döntés mellett érdekes kérdés lesz annak kommunikációja is. Elsősorban az lesz az érdekes, hogy a jegybank milyen utalásokat tesz a további lépésekre.

A döntés indoklása hosszabb lesz a szokásosnál, hiszen a tanács a negyedévente elkészülő inflációs jelentés friss értékelésére, előrejelzéseire támaszkodhat. Ebből mi ma csak az inflációs és a növekedési előrejelzést ismerhetjük meg, a teljes jelentést csütörtökön hozza nyilvánosságra az MNB.

A kamatdöntést követő közlemény, illetve a előrejelzések 15 órakor jelennek meg, ezekről a szokásoknak megfelelően beszámolunk. Különleges esemény, hogy a Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatót hirdetett meg ma 15 órára. Az MNB-t Matolcsy György elnök, Balog Ádám alelnök és Windisch László alelnök képviselik.

Matolcsyék bejelentésre készülnek (2.) 2015.03.24 12:06

A Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatót hirdetett meg ma 15 órára. Az MNB-t Matolcsy György elnök, Balog Ádám alelnök és Windisch László alelnök képviselik.

tovább a cikkhez...

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium