Előfizetői tartalom

Ukrajna lesz az új Görögország?

Portfolio
15 milliárd dolláros finanszírozási hiányt észlelt a Nemzetközi Valutaalap a háború sújtotta Ukrajnának nyújtandó pénzügyi mentőcsomagban, és figyelmeztette a nyugati országokat, hogy a pénzügyi összeomlás elkerülése végett ezt a finanszírozási rést heteken belül be kellene tömni - írja a Financial Times. Ez megijesztette a kötvénybefektetőket, hiszen ezt a rést úgy lehet a legkönnyebben betömni, hogy részletesen megtagadják az adósság törlesztését az ukránok. A romló helyzetet tükrözi az is, hogy a német pénzügyminiszter a 3 milliárd dolláros ukrán devizakötvény átütemezését kérte az oroszoktól, ez azonban szintén beindíthat akár egy nagyobb lavinát is a kötvénypiacon. Közben a Moody's jelezte, az orosz jegybank tartalékai jelenleg bőséges fedezetet biztosítanak a jövő évi külső adósságszolgálathoz, ugyanakkor az olajár további eséséből fakadó rubelgyengülés jelentős kockázatokat hordoz magában.

Még nagyobb bajba kerülhet Ukrajna Az Ukrajnának nyújtandó szükséges forrástöbblet az áprilisban bejelentett 17 milliárd dolláros IMF mentőcsomaghoz pluszban érkezne, és 2016-ig tartana ki a Valutaalap szerint. Ugyanakkor a tárgyalásokban résztvevő nyugati tisztségviselők szerint egyelőre még kevesen álltak a támogatás ilyen nagymértékű kiterjesztése mögé, különösen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés