Válságtanácskozást tartottak a NATO-tagok

2018. július 12. 12:32    
nyomtatás
 
A NATO-tagállamok brüsszeli csúcstalálkozójának második napján a vezetők előre nem tervezett tanácskozást tartottak Donald Trump amerikai elnök legújabb követelése, a katonai kiadások GDP-arányosan "azonnal" 2%-ra emelése, miatt. Közben az USA elnöke szintén előre nem beharangozott sajtótájékoztatót tartott.


Trump többet akar


A Reuters hírügynökség tudósítása szerint válságtanácskozást tartottak délelőtt a NATO-tagországok vezetői, ahol ezúttal is a védelmi kiadások mértékének kérdése volt a központi és feszültséget okozó téma.

Források szerint Trump erőteljesen arra figyelmeztette a szövetség tagországait, hogy a jövőben egyedül fog haladni, ha a többi állam nem növeli kellő mértékben és ütemben a hadikiadásokat.

A Bloomberg hírügynökségen kiszivárgott információk szerint ezen a délelőtti szekción Trump a német kancellárral szemben fogalmazta meg erőteljesen kritikáit.

Angela, tenned kell ezzel valamit
- fogalmazott Trump a hírek szerint.

Felvetette, hogy miért fizetnek a németek dollármilliárdokat a gáz- és energiaimportért Oroszországnak, és miért csak 5 ország teljesíti a NATO felé vállalt kötelezettségeit a 29 tagállam közül. Szerinte az Egyesült Államok viseli Európa védelmének költségét, közben viszont milliárdokat veszít a kereskedelmen. A témát már tegnap reggel is "ütötte" az amerikai elnök, igaz akkor Trump igyekezett békülékeny hangvételt megütni a Merkellel közösen tartott sajtótájékoztatón.

2018.07.11 16:45 Trump egy igazi troll! - Nekiment Németországnak, de jóban van Merkellel

A GDP-arányos hadikiadások mértékét azonnal kellene 2%-ra emelni, nem pedig 2024-re - húzta alá ma Trump a hírek szerint. A kétnapos ülés szerda éjszakai részén is a kötelezettség azonnali teljesítése mellett szállt síkra.


A kiszivárgott hírek szerint az amerikai elnök megemlítette, hogy nem is 2%-ot kellene elvárni a NATO-tagoktól a katonai kiadások GDP-arányos mértékének tekintetében, hanem egyenesen 4%-ot. Ezzel komoly feszültséget okozott a résztvevők körében. Trump mindezt Twitter-üzenetben is "kifejtette".
Sokan kezdetben úgy értelmezték az ott elhangzott szavait, hogy Amerika kész kilépni a kötelékből, azonban mások nem így látták. Szerintük Trump csak egy erősebb kijelentést akart tenni, de nem fenyegetőzött a NATO-ból való kilépéssel.

Így értékel Trump és Merkel


Közben Donald Trump is elkezdte váratlan brüsszeli sajtótájékoztatóját közvetlenül az ülést követően, a déli órákban. Itt hangoztatta, hogy

hisz a NATO-ban és most nem tartja szükségesnek a kilépést a szövetségből.


Ezt arra a kérdésre válaszolva fejtette ki, hogy ki tudja-e vonni a NATO-ból az USA-t a kongresszus jóváhagyása nélkül. Szerinte ki tudná vonni, de egy ilyen lépés nem szükséges.

Az amerikai elnök mást is mondott a tájékoztatón:

2018.07.12 12:58 Trump: "én egy stabil zseni vagyok"

Azt bevallotta, hogy a csúcstalálkozó szerdai napján meglehetősen határozottan vázolta elképzeléseit a hadikiadások mértékéről és kifejezte boldogtalanságát a legutóbbi pénzügyi elköteleződéseket látva.

Az amerikai elnök azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége szilárd a NATO mellett.

Úgy értékelte, hogy jelentős előrelépést sikerült elérni az értekezleten, a katonai szervezet tagállamai lényegesen emelni fogják védelmi költségvetésüket.

Angela Merkel az eseményt követően újságíróknak azt mondta, hogy elismerte Németország nevében, hogy többet kell tenniük a katonai kiadások terén. A csúcstalálkozót nagyon intenzívnek nevezte a német kancellár.

A 2016-os kiadási arányokról az Eurostat adatai:

Válságtanácskozást tartottak a NATO-tagok

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium