FONTOS Visszatér a rettegett benzinárstop?! Hajszálnyira vagyunk az autósok rémálmától
Gazdaság

Záporoznak a külföldi vélemények - Hirtelen mindenkit Magyarország érdekel

Portfolio
Hetek óta látható, hogy a külföldi elemzők kiemelt figyelemmel kísérik a magyar gazdaságot, különösen azóta, hogy szeptember közepén az S&P váratlanul felminősített. A napokban ismét három részletes elemzés érkezett Magyarországgal kapcsolatban. Az Unicredit Bank szerint például a 2,5% feletti növekedés sem irreális az idei évre, majd ez jövőre tovább élénkülhet. A szakemberek abban egyetértenek, hogy az MNB fő célja a forint erősödésének megfékezése lehet, kérdés, hogy ezt milyen eszközökkel tudják elérni.

Unicredit Bank

  • A gazdasági növekedés az idei második félévben gyorsulhat, majd 2017-ban tovább élénkülhet. A hivatalos magyar szervek az idei évre 2,5-2,8%-os, majd jövőre 3-3,1 százalékos növekedést várnak elsősorban a fogyasztás és a beruházások élénkülése miatt, de az NGM az export jó teljesítményében is bízik. Az elemzők szerint reális lehet az idén a 2,5% feletti bővülés.
  • A 2018-as választások után vághat bele a kormány a jelenleg mintegy 1,1 millió főt foglalkoztató állami szféra leépítésébe.
  • A korábbi évek fegyelmezett költségvetési politikája miatt szükség esetén van tér költekezésre. A hiány jövő évi emelkedése csak átmeneti, 2019-től folytatódhat a fiskális kiigazítás, melynek középtávú célja az 1,2%-os GDP-arányos hiány elérése 2020-ig.
  • Az idei kedvező költségvetési folyamatoknak köszönhetően a GDP-arányos adósságráta 73,5% alá eshet, amivel megfelelhetünk a magyar és az uniós adósságszabálynak is. Jövőre a hiány emelkedését részben ellensúlyozhatja az idei földárverésekből befolyó 262 milliárd forint felhasználása adósságcsökkentésre.
  • Az utóbbi hetekben már rebesgetett kötvénypiaci átalakítás részeként Magyarország visszatérhet a devizakötvény-piacra, eurókötvényeket adhat el. Az ÁKK vezetése fontolgatja azt is, hogy a mostani kedvező hangulatot kihasználva olcsó eurókötvényekre cserélje a meglévő drágább dollárkötvények egy részét.
  • A banki likviditásbőség a rövid hozamokat még tovább szoríthatja le, ez a 3-5 éves kötvényeknél is megjelenhet, az ennél hosszabb papírok hozama viszont elsősorban a külföldi befektetők étvágyától függhet.

Societé Generale

  • A Moody's felminősítésének már csak minimális hatása lehet a magyar eszközökre azt követően, hogy szeptemberben az S&P már visszaemelte a befektetésre ajánlott országok sorába Magyarországot, a Fitch pedig már májusban meglépte ugyanezt.
  • Hiába számolt a 2016-os kibocsátási tervében egymilliárd eurós devizakibocsátással az ÁKK, 2017-is nem várható új devizakötvény, mivel a költségvetés a vártnál jobban teljesít, és a lakossági értékesítés is a terv felett alakul idén.
  • Az MNB teljes eszköztárát felsorakoztathatja, hogy megfékezze a forint nem kívánt erősödését, amit a fizetési mérleg jelentős többlete és a felminősítések okoznak.
  • Az elemzők nem számolnak a jegybanki alapkamat csökkentésével a közeljövőben, de a három hónapos irányadó eszköz korlátozása agresszívebb lehet. Emellett további elképzelhető lépés az egynapos kamat csökkentése, illetve a bankok tartalékolási kötelezettségének újabb mérséklése.

JP Morgan

  • Az idei 2%-ról 2017-ben 2,5%-ra élénkülhet a magyar GDP-bővülés, ezzel közel kerülhet a potenciális növekedéséhez a gazdaság.
  • Az infláció érezhetően emelkedhet jövőre, de a 3%-os cél alatt maradhat. Az idei év végére 1,5%, 2017 harmadik negyedévére pedig 2,5% lehet a pénzromlás üteme.
  • Az MNB 900 milliárdos korlátja az irányadó eszközön 550 milliárd forintot szoríthat ki az egynapos eszközbe, melynek kamata jelenleg mínusz 0,05 százalék. Ezzel párhuzamosan a deviza-swapok és a bankok tartalékrátájának csökkentése további 570 milliárd forinttal növelték a likviditást.
  • A jegybank továbbra is a nem konvencionális eszközökkel lazíthat, de nem zárható ki az alapkamat csökkentése sem, ha ezek az eszközök nem lesznek elég hatékonyak a forint erősödésének megfékezésében és a rövid hozamok leszorításában.
  • A költségvetési deficit az idén a GDP 1,5%-a lehet, majd a 2017-es hiány 2,5%-ra emelkedhet. Az adósságráta jó eséllyel 73,5% alá eshet.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
e-cigaretta dohányzás