Váratlan felszólítást kapott Magyarország az EU-tól, az államadósság bánhatja

2019.04.23 13:42

Az Eurostat kifogásokat emelt.

Közzétette a 2018-ra vonatkozó éves államadósság és költségvetési egyenlegadatokat az Eurostat, melynek megjegyzéseiből kiderül, hogy a Magyarország által küldött adatok esetében két fenntartást is megfogalmazott az uniós statisztikai hivatal. Ezek közül az egyik újdonságnak számít.

Új ügyet nyitott az EurostatAz Eurostat rendszeresen véleményezi az egyes országok statisztikai hatóságai által küldött adatok minőségét, amikor közzéteszi az éves deficit- és adósságadatokat. Ezúttal Magyarország esetében két fenntartást fogalmazott meg.

Egyrészt a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség besorolásával kapcsolatban fogalmazott meg véleményt, ami újdonság. Az Eurostat szerint ugyanis a szövetséget, mint egységet az állami költségvetésen belül kellene elszámolni.


Ha megvalósulna az átsorolás, akkor az államadósság 2015-ben 0,3, 2016-ban és 2017-ben 0,4 százalékponttal emelkedne, 2018-ban pedig 0,3 százalékponttal lett volna magasabb. Ennek következtében 2015-ben az adósságráta 77%-ra emelkedne, 2016-ban 76,4%, 2017-ben 73,8%, 2018-ban pedig 71,1% lenne.

Mindez azért kifejezetten érdekes, mert épp 2015 volt az az év, amikor nem valósult meg adósságcsökkenés (részben az Eximbank átsorolásának hatása miatt stagnált a mutató)), de az MSZKSZ esetleges elszámolása után 2014-ről 2015-re kifejezetten emelkedne az adósságráta.Mi az az MSZKSZ?A szövetség feladata a kőolaj és földgáz esetében a törvényben meghatározott mértékű biztonsági készlet létrehozása és fenntartásának biztosítása. Az MSZKSZ a készletezésen túl csak rendkívül szűk körben folytat egyéb tevékenységet és az ebben a körben esetlegesen keletkező nyereséget teljes egészében feladata finanszírozására kell fordítania - olvasható a szervezet oldalán. A szövetség működése feletti felügyeletet az energiapolitikáért felelős miniszter gyakorolja. Az MSZKSZ tehát egy törvény által létrehozott speciális, sajátos jogi személy. Feladatát a hangsúlyos és részletszabályokkal alátámasztott, biztosított iparági önkormányzatiság alapján, de emellett államigazgatási felügyelet mellett független szervezetként látja el.

A szervezet az oldalán elérhető bemutatkozásban hangsúlyozza, hogy nem költségvetési szerv, működését saját forrásból fedezi, mely egyfelől a tagok által befizetett díjakból, valamint tevékenységéből származó bevételeiből, illetőleg hitelfelvételből ered. Az Eurostat a mostani ajánlás kiadásával ezt kérdőjelezi meg.

Kérdéseinkkel megkerestük a Pénzügyminisztériumot (mi a kormány álláspontja, hogyan érvelnek a döntés ellen), amint érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

A másik ügyet már régóta ismerjükMásrészt az Eurostat fenntartja korábban megfogalmazott figyelmeztetését az MNB alapítványaival kapcsolatban. A statisztikai hivatal érvelése szerint a jegybank alapítványai, illetve az általuk fenntartott társaságok a központi költségvetés részét képezik. Ha a kormány átsorolná ezeket, akkor az a deficit mértékét befolyásolná a korábbi évekre: 2015-ben a GDP 0,1 százalékával, 2016-ban 0,2%-ával, míg 2017-ben 0,1%-ával emelkedne a hiány.

Az Eurostat nem először fogalmazta meg aggályait ezzel kapcsolatban:

2018.04.23 11:17 Az MNB-alapítványok miatt rászállt Magyarországra az Eurostat

2018.04.26 11:38 Újabb óriási elszámolási vitába keveredett Magyarország

2018.10.24 09:37 Nem enged az Eurostat, vitában áll Magyarországgal

Buktunk már vitát az Eurostattal szembenA magyar hatóságok és az Eurostat közötti legjelentősebb vita még az Eximbank elszámolása körül volt. Éppen három évvel ezelőtt elsőként a Portfolio számolt be arról, hogy az EU statisztikai hivatala az Eximbankot az államháztartási körön belül akarja elszámolni. Az évekig tartó - rendkívül kiélezett - vitában végül az Eurostat álláspontja került ki győztesen.

Az Eximbank átsorolása pedig az államadósságmutató emelkedésével járt együtt.

További ajánlataink

Összeomlott a peso, lemondott az argentin gazdasági miniszter

Pedig szerinte mindent megtett az országért.

Kiszivárgott, mire számít a brit kormány a rendezetlen kilépés után

Azt nem lehet mondani, hogy illúziókkal készülnek a hard Brexitre.

"Oktalanság azt várni, hogy Trump veszít 2020-ban"

A külföldi diplomaták szerint duplázhat az amerikai elnök.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF