benkő tibor honvédelmi minisztérium miniszter leopard 2a4 tank honvédség
Globál

Honvédelmi miniszter: romlik a biztonsági helyzet, Magyarország többféle fenyegetéssel számol

MTI
Portfolio
Ütemterv szerint halad a haderőfejlesztés - jelentette ki a honvédelmi miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén. Benkő Tibor beszélt arról is, hogy a biztonsági környezet negatív irányba változik, jelenleg a legnagyobb kihívást a térségnek a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika széteső államai jelentik.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Benkő Tibor szokásos, éves meghallgatásán többek közt a következő fontosabb kijelentéseket tette:

  • a Magyar Honvédségnek a térség egyik meghatározó haderejévé kell válni,
  • a haderőfejlesztési program Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program néven indult, viszont már 2030-2032-es kitekintéssel folyik a tervezés.
  • mostanra már 67 középiskola csatlakozott a honvédelmi oktatáshoz. A kadétprogram harmadik, legmagasabb szintű középiskolai képzését biztosító honvédelmi szakközépiskola és kollégiumból jelenleg egy van az országban. Célul tűzték ki, hogy a következő tíz évben 8-10 ilyen középiskolát hozzanak létre.
  • Beszélt a haderőfejlesztés eddig elért eredményeiről is, például hogy a megrendelt 20 H145M katonai helikopterből már 16 a Magyar Honvédségnél lesz,
  • az Airbus A319-es típusú szállítógépeket - amelyek alapvetően csapatszállítási feladatokat hajtanak végre - úgy alakították át, hogy légimentő feladatokra is használni lehessen őket,
  • tavaly több mint 14 ezer Kiskunfélegyházán összeszerelt kézifegyvert adtak át a katonáknak.
  • Kitért arra is, hogy ő szándéknyilatkozatot, Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka pedig szerződést írt alá a honvédségi rakétabeszerzésről. Ez első körben 120 - igény esetén további 60 - rakéta beszerzéséről szól.

A haderőfejlesztés legújabb fejleményeiről itt írtunk:

A térség biztonsági helyzetéről a következőket mondta Benkő Tibor:

úgy látja, hogy a biztonsági környezet negatív irányba változik. Nagy kihívást jelentenek a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika különböző térségeiben az instabil, működésképtelenné vált államok.

Úgy értékelt: Magyarország 2015 óta nagy erőfeszítéssel, hatékonyan kezeli az illegális migrációs helyzetet, mintegy 11 ezer katona vett részt határbiztosítási, és -ellenőrzési feladatokban.

Benkő Tibor azt mondta: ahogy a NATO biztonság- és védelempolitikai előrejelzése, úgy

Magyarország is keleti és déli fenyegetettséggel számol. A keleti fenyegetettség, vagyis Oroszországgal szembeni védekezésben fontos az elrettentés, de a párbeszédet is folytatni kell - közölte.

Felhívta a figyelmet, hogy a keleti és a déli fenyegetettség metszetében ott van Közép-Európa és Magyarország. Ezért döntöttek arról, hogy felállítanak egy közép-európai többnemzeti hadosztály parancsnokságot. A Székesfehérváron települt parancsnoksághoz már Horvátország is csatlakozott.

A politikusok kérdéseire is válaszolt Benkő Tibor:

  • Szerbiával kapcsolatosan Benkő Tibor azt mondta: Oroszország érdeke, hogy ne engedje Szerbiát az euro-atlanti térséghez csatlakozni. Azt is tudni, hogy Szerbia további védelmi együttműködést tervez Oroszországgal, de nyugati technikákkal is fejleszt. Magyarországnak minden - gazdasági, katonai és egyéb - területen olyan politikát kell folytatnia, hogy Szerbiát biztosítsák, nem csak egyirányú mozgástere van Oroszország felé. Segíteni kell Szerbiát az Európai Unióhoz való csatlakozásban - mondta a miniszter.
  • Az illegális bevándorlásról azt mondta, hogy megítélésük szerint az illegális migráció rendkívül veszélyes, a nyugati civilizációra is nagy hatása lehet. Ezért a Belügyminisztérium a továbbiakban is számíthat a katonák segítségére a határvédelmi feladatokban - közölte.
  • A koronavírus-helyzetről elmondta: a magyar katonák a koronavírus-járvány miatt is segítettek az ország határainak biztosításában. Továbbá - egyebek mellett - fontos feladatuk volt a különböző intézmények fertőtlenítése. A járvány első hullámában több mint ezer helyen végeztek fertőtlenítést a katonák. Most az őszi szünetben összesen 59 intézményben - iskolákban, óvodákban - fertőtlenítenek - közölte a miniszter, kiemelve: a katonák a továbbiakban is rendelkezésre állnak a járvány elleni védekezésben.
bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

donald trump mike pence joe biden amerikai elnökválasztás 2020