Extrém telet hozhat a szokatlan jelenség: nem kezdett el befagyni a Jeges-tenger

Portfolio
Nem kezdett el befagyni a Jeges-tenger, a szokatlan jelenség pedig extrém időjárást okozhat az előttünk álló télen - írja az OMSZ.

Az OMSZ egy időjárási szakoldal elemzését szemlézte röviden, az általuk kiemelet főbb gondolatok:

  • 2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték az északi sarki óceánon, és 2020 októberében már rekord alacsony a jégborítottság, a visszafagyás teljesen más ütemben halad, mint korábban. 
  • A nagytérségi légköri helyzet, a sós víz fokozott beáramlása és a jégmentes vízfelszín fokozott melegedése miatt pozitív visszacsatolási mechanizmusok működhetnek, amelyek segíthetnek késleltelni a visszafagyást.
  • Ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást, ez pedig többnyire extrémebb időjárási kilengésekhez, erőteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet. 

Az utóbbi jelenség lényege, hogy a poláris futóáramlat és az északi-sarki jegesedés több tanulmány szerint kölcsönös hatással van egymásra. A futóáramlat egy viszonylag keskeny csík a bolygó felső légkörében, ahol nagy sebességgel áramlik a légkör, azonban ha nem fagy be különböző időjárási anomáliák miatt a Jeges-tenger, az gyengíti a futóáramlat erejét. Emiatt a déli melegebb levegő északra, a hidegebb sarki levegő pedig délre törhet be, extrém hideget hozva Európába vagy Észak-Amerikába (lásd ábra). 

Forrás: www.severe-weather.eu.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF