Trump szerint az orvosok haszonszerzés miatt hazudnak a koronavírus okozta halálozásokról

Portfolio
Donald Trump republikánus elnök szerint az orvosok szándékosan felnagyítják a koronavírus okozta halálozási adatot, és ezzel pénzbeli haszonra szeretnének szert tenni. Trump tehát a kampány utolsó napjaiban az orvosok ellen fordult, miközben a járvány gyorsan terjed az országban.

"Az orvosaink pénzt kapnak, amikor valaki meghal koronavírusban" - mondta a michigani kampánykörútja során Trump, majd hozzátette: "Az orvosaink nagyon okos emberek, ezért azt mondják, hogy mindenki meghal koronavírusban."

A CNN szerint erre az állításra nincs bizonyíték, miközben az orvosok folyamatosan a koronavírus visszaszorítása ellen harcolnak az elmúlt 100 év legsúlyosabb egészségügyi válsághelyzetében. Pénteken több mint 90 ezer embernél diagnosztizálták a koronavírust, és 929-en haltak meg egy nap alatt.

Az orvosok régóta arra figyelmeztetnek, hogy az ősz és a tél beköszöntével egy újabb felfutást láthatunk majd, ahogy egyre többen tartózkodnak zárt térben. Az amerikai esetszámok valóban növekedtek az elmúlt napokban, Dél-Dakotában és Wyomingban rekordszámú új eset volt pénteken.

A CNN szerint nincs bizonyíték arra, hogy az orvosok szándékosan felnagyítják a koronavírus-halálozási adatokat, március és augusztus között 20%-kal nőtt a többlethalálozások száma. Az amerikai orvosokat tömörítő szervezet (American Medical Association) az elnök nevesítése nélkül kiadott egy közleményt, amelyben rosszindulatúnak, félrevezetőnek és felháborítónak nevezte az állítást.

Az egészségügyi válsághelyzet idején az orvosok és az egészségügyi dolgozók az életüket és egészségüket kockáztatják, hogy segítsenek az embereken a halálos vírus elleni harcban

- áll a közleményükben.

Trump arra célzott, hogy az Egyesült Államokban akkor is a koronavírust tüntetik fel halálokként, ha valójában egyéb betegségben halt meg az adott illető, miközben elkapta a koronavírust. A CNN egy szakértőre hivatkozva azt írja, hogy valójában a koronavírusban hivatalosan elhunytak 92%-a valóban a vírus következtében veszítette életét.

(CNN)

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF