Amerikai elnökválasztás: válságot hozhat Trump veresége pártjában

Portfolio
Egyre többen teszik fel a kérdést: mi következik a Republikánus Pártban a továbbiakban, ha Donald Trump csak egy ciklusos elnök lesz.

Bár politikai karrierjének kezdetén Donald Trump mögött nem sorakoztak fel egyhangúlag a republikánusok, elnökségének idejére a párt egyértelműen támogatta. Most azonban, ahogy az angolszász sajtó fogalmaz „haláltusáját vívja” Trump elnöksége, egyre többen határolódnak el tőle saját párttársai közül is.

A párt ismert és közismert politikusai közül Maryland kormányzója, Larry Hogan szerint „szörnyű hibát” mutatnak Trump kijelentései a választás elcsalásáról. Pat Toomey pennsylvaniai szenátor „nagyon zavarónak”, Mitt Romney volt elnökjelölt pedig „vakmerőnek” nevezte a kijelentéseket.

Egyre több republikánus szenátor, kongresszusi képviselő, kormányzó és más megválasztott tisztviselő szólal meg a republikánus párt jövőbeli irányáról. Az amerikai sajtó felhívja a figyelmet arra, hogy azok, akik évek óta tartó hallgatás után nyíltan kritikusak, mérlegelniük kell megszólalásuk következményeit, hiszen a párt erős emberei között számos Trup-támogató is van, akik valószínűleg a jelenlegi elnök 2024-es újraindulása mellett kampányolnak majd.

Ebbe a frakcióba olyan republikánus szenátorok tartoznak, mint Ted Cruz és Tom Cotton, valamint a floridai kormányzó, Ron DeSantis, aki például arra buzdította az elnököt, hogy „folytassa a harcot, és találjon meg minden lehetőséget” a széleskörű választási csalások bizonyítására.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF