Előfizetői tartalom

Lezárult korunk egyik legdurvább háborúja - Elszabadultak az indulatok, tömegek menekülnek

Örményország vereségével zárult a hat héten át dúló Hegyi-Karabah konfliktus, az örményeknek jelentős területeket kell átengedniük a régióból az azeri erőknek. Az örmény lakosság dühös a megállapodás miatt, megostromolták a parlamentet, politikusokat vertek és megpróbálták megölni a miniszterelnöküket is. A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah örmény lakossága ezrével kezdett menekülni az átadásra kerülő régióból, még mielőtt az azeri katonák megérkeznek, otthonokat lángokban hátrahagyva maguk mögött. A konfliktusban egyébként Azerbajdzsán valószínűleg lényegesen több katonát vesztett, mint Örményország, de ezt jó eséllyel sosem fogják elismerni. Mivel egészen ritka a mai korban, hogy két ország közt közvetlen háború zajlik, az örmény-azeri konfliktus fontos tanulságokat hordozhat más országok számára is.

Vége a háborúnak - valószínűleg csak átmenetileg A múlt héten hivatalosan is véget ért a hat hétig tartó fegyveres konfliktus Azerbajdzsán és Örményország közt. A békülési folyamatot Oroszország koordinálta, a tűzszüneti szerződést így Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök mellett Vlagyimir Putyin orosz elnök is aláírta. A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés