Előfizetői tartalom

Létrejött a világ legnagyobb gazdasági együttműködése, Amerika csak a partvonalról bámulhatja

Létrejött a világ legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodása 15 ázsiai és óceániai ország bevonásával, a résztvevők a világ 2019-es GDP-jének összesen mintegy 38%-át teszik ki. Az RCEP-egyezményből kihagyták az Egyesült Államokat, Kínát viszont bevették, ami erős üzenet a tengerentúli államnak, amely nemrég ráadásul kilépett a megállapodást ellensúlyozni hivatott TPP-ből is. Önmagában egyébként az RCEP nem jelent szoros együttműködést az érintett országok közt, inkább azért fájhat Amerika feje, mert az egyezmény később további gazdasági és politikai megállapodások alapja lehet olyan USA-szövetséges országok, mint Dél-Korea, Japán vagy Ausztrália és az Amerikával mostanában hűvös viszonyt ápoló Kína közt.

Létrejött a világ legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodása Történelmi jelentőségű szabadkereskedelmi megállapodást írt alá a hétvégén 15 ázsiai és óceániai ország, létrehozva a valaha volt legnagyobb gazdasági együttműködési blokkot a világon. A Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP – magyarul Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség) nevű megállapodásban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés