Aggódik az FBI: bennfentes támadás veszélyeztetheti Joe Biden beiktatását

Portfolio
Átvilágítja az FBI mind a 25 ezer nemzeti gárdatagot, aki részt vesz majd Joe Biden beiktatásának védelmében – írja a CNBC. A szövetségi ügynökség egy esetleges bennfentes támadást akar ezzel elhárítani.

25 ezer nemzeti gárdatagot rendeltek Washington védelmére Joe Biden elnöki beiktatásának napjára, amely január 20-án lesz esedékes. A gárdások lőfegyverrel is fel lesznek szerelve, így az FBI komolyan aggódik amiatt, hogy Joe Bidenre veszélyt jelenthetnek a testület tagjai. A nemzeti gárda nem hivatásos katonákból, hanem rendvédelmi feladatokra kiképzett civilekből áll, akiket csak szükség esetén mozgósítanak.

Az FBI elkezdte átvilágítani mind a 25 ezer Washingtonba rendelt gárdatagot, de egyelőre még nem találtak bizonyítékot arra, hogy a testület tagjai veszélyt jelentenek a beiktatásra kerülő elnökre. A gárdásokat különféle adatbázisokon keresztül vizsgálják, kétség kívül az online lábnyomuk elemzésére is sor kerül. 

Ryan McCarthy hadsereg-titkár megerősítette annak tényét, hogy számolnak a bennfentes fenyegetés lehetőségével.  A gárdatagokat és a hadsereg tagjait egyébként rendszeresen vizsgálják annak kapcsán, hogy rendelkeznek-e bármilyen szélsőséges politikai kapcsolattal.

Címlapkép: Graeme Sloan/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF