koronavírus vakcina
Globál

Elárulják a pécsi virológusok, hogy beoltatnák-e magukat a kínai vakcinával

Portfolio
Többféle kínai vakcinát fejlesztenek, a nem túl hatékonynak bizonyuló Sinovac mellett létezik egy ígéretes változat, a BBIBP-CorV is, amely egy elölt vírust tartalmazó, első generációs termék – mutatnak rá pécsi virológusok egy Facebookon közzétett posztban. A BBIBP-CorV beadása az első két testfázis alapján nem jár súlyos mellékhatásokkal, a tömeges tesztelés viszont még várat magára. A pécsi virológusok úgy látják, hogy ha a kínai vakcina harmadik fázisos tesztelése is hatékonynak bizonyul és az EU-ban, illetve Magyarországon is engedélyt adnak forgalmazására, beadatnák maguknak.

A virológusok leszögezik azt, hogy több kínai vakcina létezik, az alacsony hatékonyságú vakcina a Sinovac, de ezen kívül más termékek is léteznek, mint például a BBIBP-CorV, melyet a Sinopharm fejlesztett.

Ez a vakcina egy elölt, teljes vírust tartalmazó készítmény, melyben az egyik leggyakrabban használt vakcina-adjuváns, alumínium-hidroxid van. Az adjuvánsok segítik a szervezetet a bevitt elölt vírusra irányítani a figyelmet. Adagolását tekintve két adagos, melyet 21 nap eltéréssel adnak be. Technológiáját tekintve az első generációs vakcinák közé tartozik, így előállításához összetettebb gyártási folyamatok kellenek (ami nem függ össze a minőséggel).

A BBIBP-CorV vakcina első és második fázisos tesztelését 18-60 és 60-79 éves korosztályokon végezték, összességében 644 embert vizsgáltak, közülük 480 kapott vakcina készítményt. A kísérletek során semmilyen súlyos mellékhatás nem jelentkezett, közepes súlyosságú mellékhatások (láz, hányinger) az alanyok 4%-ánál jelentkeztek. A virológusok rámutatnak: a Pfizer vakcinájának beadása után a résztvevők 8-17%-ánál jelentkezett láz.

A virológusok hozzáteszik: a tényleges hatékonyságot és az esetleg jelentkező ritkább mellékhatásokat a klinikai hármas fázis (tízezres nagyságrendű tesztelés embereken) adataiból olvashatjuk majd. Annyit tudni róla, hogy az indikatív adatok olyan országokból, ahol használatban van, összességében 79,35%-os hatékonyságot jeleznek.

A pécsi virológusok úgy látják, hogy a BBIBP-CorV, százas nagyságrenden vizsgálva biztonságos (súlyos mellékhatás nélküli) és jól tolerálható minden tesztelt dózisban, az immunválaszt pedig megfelelő mértékben idézi elő., komponensei tekintetében a legáltalánosabban használt adjuvánst, alumínium-hidroxidot tartalmaz.

A pécsi virológusok összességében úgy gondolják, hogy ha a hármas tesztfázisban is megmarad a kedvező profil, valamint az Európai Unió és a hazai szakhatság is jóváhagyja és engedélyezi, akkor beadatnák maguknak a kínai vakcinát.

Címlapkép: Getty Images

cannabis marihuana
johsonjohnsonshutterstock
magyarparlament
Ingyenpénz hűtőre, fagyasztóra, mosógépre: perceken belül nyílik a pályázat
spanyol covid intenziv kórház
iskola jelentkezés önkéntes tanuló diák suli

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
usaorosz