Két autóipari multi döntött újabb magyarországi beruházásokról

MTI
Összesen 12 milliárd forint értékben hajt végre három beruházást Magyarországon két nagy amerikai autóipari vállalat, a BorgWarner Oroszlányban és a Jabil Tiszaújvárosban, a fejlesztésekhez a kormány 4,4 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást biztosít - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a beruházásokat bejelentő sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a BorgWarner egyik beruházása 6,6 milliárd forintot, a másik 4,3 milliárd forintot tesz ki, a Jabil pedig több mint 1 milliárd forint értékben valósít meg beruházást. A két vállalat a beruházásokkal 5300 munkahelyet véd meg és több mint 200 új munkahelyet hoz létre - tette hozzá.

Szijjártó Péter ismertette: a BorgWarner a világon a 25. legnagyobb első körös autóipari beszállítónak számít, a világ 26 országában 109 gyárral van jelen, majdnem 30 ezer embert foglalkoztat. A vállalat Oroszlányban a benzinmotorokhoz gyártott turbó feltöltők gyártási kapacitását növeli meg, emellett új termékeket is elkezd gyártani.

A Jabil, amely a világ első számú elektronikai vállalatainak a beszállítója, 31 országban, száz helyszínen, 260 ezer embernek ad munkát. Most az elektromobilitás előretörésére tekintettel az akkumulátorcellák töltési funkciójához szükséges eszközöket és vezérléshez szükséges eszközöket gyárt majd - mondta.

A miniszter szerint mindkét vállalat beruházása a magyar autóipar teljesítményét növeli, ezáltal Magyarország megerősíti a pozícióját nemcsak az európai, hanem a globális autóiparban. Magyarországon az autóipar adja a teljes ipari teljesítmény 30 százalékát, tehát minden olyan beruházás, amely az autóiparban valósul meg a magyar nemzetgazdaságot összességében is erősíti - jegyezte meg.

Az eseményen elhangzott, hogy a beruházások a versenyképesség-növelő támogatási programban valósulhatnak meg. Ez az Európai Bizottság azon döntésen alapszik, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy saját költségvetésük terhére támogatást nyújtsanak a vállalkozásoknak a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására. A nagyvállalati kompenzációs program keretében vissza nem térítendő készpénztámogatást igényelhetnek azon vállalkozások, amelyek vállalják, hogy beruházásaikkal a magyar gazdaság újraindításában részt vállalnak.

Bogár Attila, a BorgWarner Oroszlány Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a cég húsz évvel ezelőtt kezdte meg a tevékenységét az országban. A pandémia ellenére megtartották dolgozóikat, sőt növelték a létszámot, amelynek bővítését a továbbiakban is tervezik. A támogatás hozzájárul a cég versenyképességének erősítéséhez.Czakó Tibor, a Jabil Circuit Magyarország Kft. közép-európai főigazgatója elmondta, hogy a Jabil multinacionális nagyvállalat, több mint száz gyártó-, fejlesztő és szolgáltató bázissal rendelkeznek. Az elmúlt pénzügyi évben 27 milliárd dollár volt az éves árbevétele, ezt több mint 200 ezer munkavállaló foglalkoztatásával érte el a cég. Európában, ezen belül a borsodi régióban a tiszaújvárosi gyártókapacitásuk a legjelentősebb és legösszetettebb, több mint 4000 embernek adnak munkát Magyarországon, a támogatással megvalósuló beruházás nagymértékben hozzájárul munkaerő megtartásához és további fejlesztésekhez. Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF