Koronavírus: 17 ezer magyar már teljes védettséget élvez

Portfolio
A világon 100 248 229 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 156 941, a gyógyultaké 55 362 744 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Közben a gyógyszergyárak új együttműködés keretében sietnek az átoltottság minél magasabb elérése érdekében. Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján pedig azt is megtudtuk, hogy 17 ezer fő kapta meg már a második adag vakcinát.

Madridban elfogyott a vakcina

Elegendő vakcina hiányában a következő tíz napban felfüggesztik a koronavírus elleni védőoltás első dózisának beadását a madridi autonóm tartományban - jelentette be Ignacio Aguado a regionális kormány elnökhelyettese szerdán.

(MTI)

A francia kormány szerint az éjjeli kijárási tilalom nem elég hatékony

A francia kormány több forgatókönyvet is tanulmányoz, beleértve a nagyon szigorú karantént is, miután a jelenleg érvényben lévő, délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom nem elég hatékony a koronavírus-járvány megfékezésére - közölte a szerdai kormányülést és a védelmi tanács ülését követően Gabriel Attal kormányszóvivő.

A francia kormány szerint az éjjeli kijárási tilalom nem elég hatékony

Portugáliában rekordszámú haláleset

Ismét rekordszámú napi új halálesetet jelentettek Portugáliában szerdán - 293-at -, egy kórház betegeit oxigénhiány miatt egy másik kórházba kellett szállítani.

Az új fertőzöttek száma - 15 333 - is csak kevéssel maradt a korábbi rekord (15 073) alatt.

Jelenleg 6603 beteget tartanak nyilván, közülük 783-at ápolnak intenzív osztályon.

(MTI)

Bulgáriában vendéglátósok tüntetnek

Étterem- és bártulajdonosok, felszolgálók és egyéb vendéglátóipari dolgozók százai tüntettek szerdán Bulgáriában a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások előző napi meghosszabbítása ellen.

A hideg ellenére mintegy ezerötszáz ember vonult a kormányzati épületek elé az ellen tiltakozva, hogy egyes szabályokon lazítottak a hatóságok, de az éttermeknek, a kávézóknak és a bároknak még mindig zárva kell tartaniuk.

A demonstrálók az intézkedés felülvizsgálatára szólították fel Bojko Boriszov miniszterelnököt, azt kérve, hogy hagyják őket dolgozni, s fizesse ki a kormány a beígért, azonban hónapok óta csúszó kárpótlást az elmaradt bevételeikért.

"Két opciót látunk: az egyik, hogy dolgozunk, a másik, hogy elegendő támogatást kapunk. Nem maradhatunk teljesen bevétel nélkül. Ez sértő" - szögezte le egy 33 éves klubtulajdonos a Reuters brit hírügynökség tudósítójának.

Bulgáriában a csökkenő esetszámok nyomán engedélyezték a középiskolák, a bevásárlóközpontok és az edzőtermek februári kinyitását.

Az éjszakai szórakozóhelyek majd március közepén nyithatnak ki, amennyiben továbbra is alacsony marad az új fertőzöttek száma - közölték a hatóságok.

(MTI)

Új részletek derültek ki a Sanofi-BioNTech megállapodásról, felpöröghet a vakcinagyártás

Hozzáférést ad a Sanfoi, egy francia gyógyszercég a BioNTech-nek frankfurti gyártóüzeméhez – számol be a Bloomberg.

Új részletek derültek ki a Sanofi-BioNTech megállapodásról, felpöröghet a vakcinagyártás

Máshogy jelentkeznek a tünetek azoknál, akik a mutáns koronavírust kapják el

Azok, akiket a brit mutáns koronavírus fertőz meg, gyakrabban köhögnek, fáj a torkuk és fáradékonyabbak, viszont ritkábban vesztik el az ízlelésüket és szaglásukat – derül ki egy friss brit kutatásból, melyet a Reuters szemlézett.

Máshogy jelentkeznek a tünetek azoknál, akik a mutáns koronavírust kapják el

Litvániában február végéig meghosszabbították a karantént

Litvániában február végéig meghosszabbították a koronavírus megfékezése végett december közepén bevezetett karantént - közölte szerdán a vilniusi kormányfői hivatal.

A legtöbb üzlet továbbra is zárva tart, ahogy a vendéglők, a kulturális- és szabadidőközpontok is. Az iskolákban átálltak a távoktatásra.    

A mintegy hárommillió lakosú balti országban az emberek mozgását is korlátozzák: nyomós indok nélkül például senki sem hagyhatja el a lakcíme szerinti települést. Az emberek lakásukat is csak nyomós okkal lehet elhagyni, illetve továbbra is érvényben vannak a kapcsolattartásra vonatkozó korlátozások, melyekkel a közösségi életet a minimumra csökkentették.    

Arunas Dulkys egészségügyi miniszter beszámolója szerint javult a járványügyi helyzet a karantén eredményeként. "Litvániában a fertőzöttek száma apad, de ez a csökkenés lassul az előző hetekhez képest" - mondta a tárcavezető, akit a BNS helyi hírügynökség idézett. Mindemellett a halálozások száma továbbra is magas, dacára a szintén csökkenő tendenciának. Az intézkedésekkel ugyanakkor sikerült ellenőrzés alatt tartani a helyzetet kórházakban - tette hozzá.    

Litvániában decemberben ért el újabb csúcsértéket a koronavírus-fertőzöttek száma. A balti államban eddig csaknem 180 ezer fertőzöttje és 2716 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint. (MTI)

Koronavírus: Kínában vizsgálódik a WHO, az áldozatok hozzátartozóival nem beszélhetnek

A koronavírus kínai áldozatai közül többen érdekcsoportot alkottak, tavaly felelősségre vonást követeltek, pert is próbáltak indítani, most pedig beszélni szeretnének az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Vuhanban tartózkodó szakértőivel, de nyugati hírügynökségeknek arról számoltak be szerdán, hogy a hatóságok különféle eszközzel megpróbálják megakadályozni őket ebben.

Koronavírus: Kínában vizsgálódik a WHO, az áldozatok hozzátartozóival nem beszélhetnek

Itt az OGYÉI közleménye az orosz Szputnyik-vakcináról

Szerdán közleményt adott ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az orosz vakcina engedélyezésével kapcsolatban, néhány fontos kérdés tisztázása érdekében. Elismerik, hogy a vizsgálat során felmerültek aggályok és kérdések, ezekre azonban minden esetben megnyugtató válaszokat kapott az orosz gyártótól.

Itt az OGYÉI közleménye az orosz Szputnyik-vakcináról

Karantén vár a hazatér britekre

Kijelölt szállodákban kell tölteniük a karantént a koronavírus újabb variánsaival fertőzött országokból hazatérő briteknek - jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.

Az intézkedés a brit állampolgárok mellett azokra a külföldiekre is vonatkozik, akik életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.    

Johnson a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában felidézte, hogy a brit kormány nemrégiben megtiltotta a beutazást 22 országból, amelyekben a koronavírus ismert új variánsai fertőzési kockázatot jelentenek.    

Ezek közé tartoznak a dél-amerikai országok és Afrika déli államai, valamint - szoros dél-amerikai utazási kapcsolatai miatt - Portugália.    

Johnson elmondta: azoknak, akik e térségekből térnek haza és a brit törvények alapján nem lehet megtiltani beutazásukat - vagyis a brit állampolgároknak és a Nagy-Britanniában letelepedett külföldieknek -, a kormány által kijelölt szállodákban kell tölteniük a tíznapos kötelező karantént. (MTI)

Hollandiában 130 embert tartóztattak le a kijárási tilalom elleni tüntetések miatt

A zavargások nyomán további 130, főleg a fiatal korosztályba tartozó személyt vettek őrizetbe a holland hatóságok szerdára virradó éjszaka a koronavírus-járvány lassítása érdekében bevezetett kijárási tilalom elleni tüntetések miatt - írta a NlTimes holland hírportál.

A jelentés szerint a zavargások mértéke valamelyest csillapodott, mivel a hatóságok fokozott készültségben vigyáztak a rendre, azonban Rotterdam és egy másik holland város különböző kerületeiben szükséges volt a hatósági beavatkozás.    

Az este fél kilenctől reggel fél ötig tartó kijárási tilalom szombaton lépett életbe az országban. A rendelkezés hatására még aznap az egész hétvégére és a hét elejére is kiterjedő zavargások törtek ki országszerte. A rendbontók tüzeket gyújtottak, üzleteket fosztottak ki, illetve kövekkel dobálták a kiérkező rohamrendőröket, akik könnygázt és vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására. Eddig összesen több mint 600 rendzavarót vettek őrizetbe a helyi hatóságok. Az összecsapásokban több rendőr megsebesült.    

Hollandiában az elmúlt héten 8 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, így megbetegedések napi átlaga négyezer alá csökkent.    

A szomszédos Belgiumban, vasárnapra tüntetést szerveznek a több hónapja életben korlátozó intézkedések ellen. A megmozdulásra mintegy 32 ezer főt várnak a szervezők.    

A tüntetések célja a sajtó szerint a belga kormány felelősségre vonása a járvány hibás kezelés miatt.    

A hollandiai erőszakos tüntetések fényében, Annelies Verlinden belga belügyminiszter szerdán hangsúlyozta, hogy csak a helyi hatóságok által engedélyezett tüntetésekre kerülhet sor, legfeljebb 100 fő részvételével, a higiéniai szabályok szigorú betartása mellett.    

Az országban, az elmúlt pár napban, hét százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma, napi átlagban mintegy 2148 embernek lett pozitív a vírustesztje. Az elhalálozások mértéke is növekedett, az előző két hét adataihoz képest 5 százalékkal. (MTI)

Egyre csúnyább, ami a tőzsdéken történik

Az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a hangulat ma, miután az egyik oldalról a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aggodalmak, a másik oldalról pedig a vártnál jellemzően jobb vállalati gyorsjelentések mozgatták a piacokat. Az európai piacokon gyenge kezdést láttunk, a kora délutáni órákban pedig egyre rosszabb a hangulat a kontinens tőzsdéin, az OTP lefordulása után a magyar börze is negatív tartományban tartózkodik. Mindemellett az amerikai tőzsdéken is gyenge nyitást láttunk, a befektetők pedig a vállalati gyorsjelentésekre, és a Fed kamatdöntő ülésére figyelnek.

Egyre csúnyább, ami a tőzsdéken történik

A maszk, ami megöli a koronavírust is

A koronavírus ellen is hatékony vírusölő egészségügyi maszkot fejlesztett ki egy francia cég, amely néhány hónapon belül piacra kerülhet - jelentette szerdán a France2 köztévé.

A maszk, ami megöli a koronavírust is

Ukrajnában megint gyorsult a fertőzés terjedése

Ukrajnában ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, szerdára csaknem négyezer új koronavírusos beteget jegyeztek fel, velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma meghaladta az egymillió-kétszázezret, és megint több mint kétezren kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 3726 új esettel 1 200 833-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 145 áldozattal 22 202-re. Eddig 980 085-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 14 ezren, az aktív betegek száma így csaknem 10,7 ezerrel 198 546-re csökkent.    

Előző nap viszont ismét rendkívül sok, 2430 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.    

A legtöbb új beteget, 437-et megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Kijevben Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 127 ezret, az elhunytaké 16-tal 2308-ra nőtt. Klicsko napi online tájékoztatóján közölte, hogy ha tovább romlik a helyzet a fővárosban, és elvesztik az irányítást fölötte, akkor ismét zárlatot vezetnek be. További részletekbe nem bocsátkozott. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg Kijevben, éppúgy, mint a ország egészében, a korábbi, adaptív karantén narancs színű veszélyességi besorolásának megfelelő szabályok vannak érvényben. Kérte a fővárosiakat, hogy mindenképpen tartsák magukat ezekhez a szabályokhoz, továbbá az általánosan érvényben lévő kötelező maszkviseléshez, a távolságtartáshoz és a kézfertőtlenítéshez.    

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a vendéglátóhelyek nappal zavartalanul nyitva tarthatnak, de az éjszakai órákban csak elvitelre szolgálhatnak ki vendégeket, a sport-, kulturális és egyéb rendezvényeken legfeljebb húsz fő vehet részt. Az iskolákban a tanítás újrakezdődhetett a héten, viszont a tanintézetekben tartott rendezvényeken korlátozzák a résztvevők létszámát. (MTI)

Finnország újra korlátozza a beutazást

A koronavírus új variánsának terjedésétől tartó Finnország korlátozta a beutazást területére szerdától.

Az éjféltől érvényes óvintézkedések értelmében csak rendkívüli esetekben - például munkaügyben és családi okokból - engednek be külföldieket az északi országba. A beutazóknak rendelkezniük kell koronavírus-teszttel. Az intézkedések egyelőre február 25-ig lesznek hatályban.    

A finn állampolgárok törvény biztosította joga, hogy bármikor visszatérhetnek hazájukba. A helsinki külügyminisztérium ugyanakkor arra kérte a finneket, hogy halasszák el a nem sürgős utakat, és lehetőség szerint ne látogassanak Nagy-Britanniába, Írországba és Dél-Afrikába, ahol elterjedtek a vírus új, erősebben fertőző variánsai.    

Finnországban eddig 43 616 fertőzöttje és 655 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb összesítése szerint. A napi új fertőzöttek száma régóta a legalacsonyabbak közé számít Európában. Finnország már a járvány elején, tavaly tavasszal is lezárta a határait. (MTI)

Horvátországban stagnál, Szlovéniában enyhén nőtt az új esetek száma

Horvátországban már két és fél hete ezer alatt van az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi száma, Szlovéniában ugyanakkor enyhe növekedés tapasztalható az elmúlt héthez képest - közölte a helyi sajtó szerdán.

Szlovéniában szerdára 1850-nel 161 662-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, ez nyolcszázalékos növekedést jelent az egy héttel ezelőtti adathoz képest. Az utóbbi 24 órában 19 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3425-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1144-en vannak kórházban, 172-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 17 905. Az országban eddig 51 128 embert oltottak be a koronavírus ellen.    

Mivel Szlovéniában már megjelent a brit vírustörzs, ezért a szlovén kormány a nap folyamán felülvizsgálhatja a már bejelentett enyhítéseket, és akár újabb szigorításokat is bevezethet.    

Miután Szlovéniában a múlt héten regisztrálták először a vírusmutánst, visszamenőleg, január 11-től újból megvizsgáltak közel ezer pozitív mintát, amelyből 16-nál egyezést találtak a brit vírustörzzsel. Ljubljana Szlovákiából szerzett be olyan teszteket, amelyek kimutatják a mutáns vírust.    

A szomszédos Horvátországban az utóbbi 24 órában 857 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 230 359-et. Egy nap alatt 31 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak számát 4913-ra emelve. Kórházban 1381 beteget ápolnak, közülük 135-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 3050. Eddig közel 70 ezer embert oltottak be a koronavírus ellen, ebből 46 ezren az első adag, míg közel 12 ezren már a második adag vakcinát is megkapták.    

Horvátország az enyhítések bevezetését ahhoz kötötte, hogy mennyi oltóanyag érkezik a közeljövőben az országba, megjelenik-e a brit vírustörzs, és ha igen, milyen következményei lesznek. (MTI)

A csehek többsége már beoltatná magát

Csehországban emelkedik azok aránya, akik szeretnék beoltatni magukat a koronavírus ellen. Az oltási kedv növekedésének legfőbb oka, hogy az emberek ezzel kívánják megvédeni közvetlen környezetüket a járvány ellen - jelentette szerdán a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) egy országos felmérés eredményére hivatkozva.

A STEM/MARK közvélemény-kutató intézet január közepén készített országos felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 58 százaléka beoltatná magát a Covid-19 ellen, míg 25 százalék ezt határozottan ellenzi. December közepén csak a megkérdezettek 44 százaléka akarta beoltatni magát, az emberek majdnem fele pedig nem.    

Az ellenzők álláspontjukat leginkább azzal indokolják, hogy nem bíznak a jelenleg hozzáférhető oltóanyagokban. A felmérést a Cseh Televízió rendelte meg.    

"Ez egy jó irányú változás. Azt szeretném, ha legalább 70 százalék támogatná az oltást" - kommentálta Jan Blatny egészségügyi miniszter a felmérés eredményét.    

A csehek kétharmada az oltást tartja a járványhelyzetből kivezető legjobb útnak, ellenkező véleményt 22 százalék fogalmazott meg. A megkérdezettek 60 százaléka hajlandó lenne részben vagy teljesen a vakcina árát is megfizetni, míg 40 százalék szerint annak ingyenesnek kell lenni. Minden hatodik megkérdezett ember kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást.    

Az oltási kampány kormány általi megszervezésével viszont csak a csehek negyede elégedett, a megkérdezettek majdnem fele elégedetlenségének adott hangot. Elégedetlen az ellenzék is, és a pártok jelezték, hogy a probléma megvitatására rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik.    

Az egészségügyi minisztérium hivatalos kimutatása szerint szerda reggelig 222 450 oltást adtak be az orvosok. Mintegy 18 ezer személy már a vakcina második adagját is megkapta.    

Az egészségügyi miniszter ismételten kijelentette, hogy a csehek jelenleg csak az Európai Unió által engedélyezett oltóanyagokat tervezik használni, az oroszokkal és a kínaiakkal egyelőre nem tárgyalnak oltóanyagaik esetleges megvásárlásáról.    

Az oltás első hullámában a csehek kiemelten az egészségügyben dolgozókat és az idősotthonokban lakókat oltják be. Január közepétől a szociális intézményeken kívül élő 80 év felettiek is regisztrálhatják magukat oltásra. A miniszter szerint eddig több mint 200 ezer személy jelentkezett be.    

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke ezt kevésnek nevezte szerdai prágai sajtóértekezletén, és közölte, hogy a hatóságok a közeli napokban tájékoztató levelet is küldenek az érintetteknek. Csehországban a 80 éven felüli lakosok száma mintegy 441 ezer.    

Az egészségügyi tárca szerint januárban 347 ezer, februárban 272 ezer, márciusban pedig 662 ezer személy beoltását tervezik. Csehországban is problémát okoz, hogy a vakcinagyártó Pfizer cég a következő két-három hétre az eredetileg tervezett szállítások mintegy 20 százalékos csökkenését jelezte.    

Bár a csehországi járványhelyzet az utóbbi napokban mérsékelten javul, a kormány nagyon óvatosan viszonyul az érvényben lévő óvintézkedések esetleges enyhítéséhez. Jan Blatny szerint ezeket csak akkor fogják mérsékelni, ha a kórházban kezeltek száma 3000 alá esik. Ilyen helyzet legutóbb október közepén volt. Jelenleg a kórházakban mintegy 5500-6000 személyt kezelnek. (MTI)

Teljes védettség

Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján több érdemi információ is elhangzott. Ilyen volt például a hazai oltások kapcsán, hogy 

152 ezren kapták meg az első védőoltásukat, míg 17 ezer fő a második védőoltását is megkapta.

Ez azt is jelenti a gyakorlatban, hogy ők 7-10 napon belül (a második oltást követően) teljes védettséget élveznek. Őket a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltották be.

Címlapkép: A koronavírus elleni oltóanyagot, az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat hozzák az egri Markhot Ferenc Kórházban 2021. január 26-án. Forrás: MTI/Komka Péter

Moszkvában megszűnt a távmunka-kötelezettség

A moszkvai járványhelyzet fokozatos javulása miatt Szergej Szobjanyin polgármester visszavonta szerdán azt a rendeletét, amelynek értelmében az orosz főváros vállalatainak távmunkában kellett alkalmazniuk alkalmazottjaik 30 százalékát a koronavírus elleni védekezés jegyében.

Megszűnt a vendéglátóegységek éjszakai működésére vonatkozó korlátozás is a fővárosban. Szobjanyin az új-moszkvai Kommunarka új mentőállomásának átadásán azt is bejelentette, hogy a koronavírus-fertőzöttek kezelésére átalakított klinikák egy része visszatérhet a normális működéshez, mert a fővárosnak jelenleg a szakápoláshoz szükséges ágytartalék duplája áll a rendelkezésére.    

Hozzátette, hogy a fertőzésszám csökkenése ellenére a súlyos betegek aránya továbbra is magas, ezért fenn kell tartani az elővigyázatosságot.    

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 17 741-gyel 3 774 672-re emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint.    

Ez a legalacsonyabb adat október 29. óta. A legtöbb új fertőzöttet, 29 935-öt december 24-én mutatták ki Oroszországban.    

A növekmény 0,47 százalék, az új esetek 10,3 százaléka tünetmentes.    

Az aktív fertőzöttek száma 501 113, a halálos áldozatoké 594-gyel 71 076-ra, a felépülteké pedig 27 922-vel 3 202 483-ra emelkedett. Moszkvában a fertőzések száma 1837-tel 919 662-re, a halálozásoké 75-tel 13 175-re, a felgyógyultaké pedig 5924-gyel 791 320-ra nőtt.    

Az országban a járvány kezdete óta több mint 100,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 342 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 648 080 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)

Koronavírus-összeesküvés: Bill Gates megdöbbent

Megdöbbenését fejezte ki Bill Gates, a Microsoft társalapítója egy szerdai interjúban amiatt, hogy milyen sok "eszement és gonosz" összeesküvés-elmélet kering az ő személyével és a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatban a közösségi médiában.

Koronavírus-összeesküvés: Bill Gates megdöbbent

Megérkezett Magyarországra a legújabb koronavírus elleni gyógyszer

Szerdán érkezik a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer Magyarországra, a készítményt elsőként a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alkalmazhatja - nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az M1 aktuális csatornának. Közben az MTI fotóiból kiderül: a szállítmány már meg is érkezett hazánkba, egész Európában Magyarország alkalmazhatja elsőként a készítményt.

Megérkezett Magyarországra a legújabb koronavírus elleni gyógyszer

Megérkezett Magyarországra a legújabb koronavírus elleni gyógyszer

Szerdán érkezik a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer Magyarországra, a készítményt elsőként a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alkalmazhatja - nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az M1 aktuális csatornának. Közben az MTI fotóiból kiderül: a szállítmány már meg is érkezett hazánkba, egész Európában Magyarország alkalmazhatja elsőként a készítményt.

Megérkezett Magyarországra a legújabb koronavírus elleni gyógyszer

Már a magyar gyógyszertárakban az otthoni gyorsteszt, ami megmondja, védettek vagyunk-e a vírussal s

A napokban kerül a hazai gyógyszertárakba az első, otthon is használható COVID-gyorsteszt, amely az ujjbegyből vett vérminta alapján mondja meg, hogy átestünk-e valamikor a fertőzésen, és hogy ha oltást kaptunk, kialakult-e a védettség a szervezetünkben. Mivel a teszt a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést nem jelzi  – írja a terméket gyártó cég közleményében.

Már a magyar gyógyszertárakban az otthoni gyorsteszt, ami megmondja, védettek vagyunk-e a vírussal s

Koronavírus: a kormány ma dönt a korlátozásokról

Az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján elárulta, hogy szerdán ülésezik a kormány, ahol előkerült a járvány elleni intézkedések jövője.

Koronavírus: a kormány ma dönt a korlátozásokról

Koronavírus: két újabb üzemet állít szolgálatba a Moderna svájci gyártópartnere

Bővíti gyártási kapacitását a Lonza svájci székhelyű multinacionális biotechnológiai vállalat az országban, a cég vezérigazgatója szerdán azt mondta, reményei szerint heteken belül két további üzemben indítják meg partnerének, a Moderna amerikai gyógyszertártó cég koronavírus elleni vakcinájához szükséges alapanyagok termelését.

Koronavírus: két újabb üzemet állít szolgálatba a Moderna svájci gyártópartnere

Oltóhely lesz a Nobel-bankett helyszíne

Átmenetileg oltóhelyként működik a stockholmi városháza legnagyobb díszterme, a Kék Csarnok, ahol minden év december 10-én tudósok, politikus és koronás fők gyűlnek össze a Nobel-bankettre.

A rangos helyszín oltóhellyé átalakítását Anna Konig Jerlmyr, a svéd főváros pénzügyi tanácsnoka jelentette be egy lapinterjúban.    

A koronavírus elleni oltási folyamat nagyon körülményes. A sportcsarnokok és az olyan nagy helyiségek, mint az 1500 négyzetméteres Kék Terem, ideálisak a hatékony és fertőzésbiztos vakcinációra - mondta a politikus a Mitti című helyi lapnak.    

A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a Nobel-bankett, először 1956 óta, amikor a magyarországi forradalom és szabadságharc szovjet eltiprása elleni tiltakozásul fújták le.    

A világ egyik legrangosabb társasági eseményének helyszínén elsőként - már ettől a héttől - az idősotthonok alkalmazottjait oltják be az új típusú koronavírus ellen. A stockholmi önkormányzat az elsők között akarja Covid-19 elleni védőoltásban részesíteni a város egészségügyi és szociális rendszerében dolgozó 58 ezer embert. (MTI)

Rugalmas munkaidőt szeretnének a magyar munkavállalók

A magyar munkavállalók ahhoz, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön és elkötelezettek legyenek a munkáltató iránt, elvárják, hogy rendszeres legyen a kommunikáció a főnökkel, hogy jó legyen a személyes kapcsolatuk a kollégákkal, és hogy rugalmas legyen a munkaidő – derül ki a Profession.hu és a Boston Consulting Group (BCG) közös, friss, reprezentatív felméréséből, mely azt vizsgálta, milyen változásokat hozhat a koronavírus-járvány a munka világában.

Rugalmas munkaidőt szeretnének a magyar munkavállalók

Teljesen megváltozhat a munka világa a koronavírus miatt

A koronavírus-járvány hatására tartós változásokra számítanak a foglalkoztatásban a magyar munkavállalók, akik egyre fontosabbnak tartják a munkahelyük biztonságát, amelyért áldozatokra is hajlandóak, ám a többség ennél is előbbre helyezi a bérszínvonal megőrzését - derül ki a Randstad Workmonitor 34 országban, köztük Magyarországon végzett átfogó kutatásából.

Teljesen megváltozhat a munka világa a koronavírus miatt

A szerb elnök újabb gazdasági mentőcsomagot jelentett be

Újabb gazdaságélénkítő mentőcsomagot jelentett be Aleksandar Vucic szerb elnök, aki a közszolgálati televízió műsorában arról beszélt, a koronavírus-járvány sújtotta vállalatok mellett Belgrád ismét segít az állampolgárokon is.

Tavaly tavasszal, a járvány kitörése után nem sokkal minden szerb állampolgár 100 eurót (közel 36 ezer forint) kapott az országtól a koronavírus-járvány okozta nehézségek orvoslására.    

A szerb államfő kedd esti bejelentése szerint májusban és novemberben ismét minden állampolgár kap támogatást, ezúttal 30-30 eurót (összesen 21 500 forint), a nyugdíjasok pedig emellett további 50 euróra számíthatnak (mintegy 18 ezer forint). A támogatás az állampolgárok bankszámlájára dinárban érkezik, Szerbiában a közbeszédben azonban inkább eurós összegeket használják.    

"Ez háromszori ajándékot jelent a nyugdíjasoknak, kétszeri ajándékot a többi nagykorú állampolgárnak" - hangsúlyozta Aleksandar Vucic. Hozzátette: "ez szerb pénz a szerb államkasszából a komoly, szerb államtól".    

A főként az idegenforgalmat és a vendéglátást, valamint a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat érintő, vissza nem térítendő támogatásokat, illetve kedvezményes hiteleket tartalmazó intézkedéscsomag összesen 2,5 milliárd eurót (895 milliárd forint) tesz ki, tavaly Belgrád már 5,5 milliárd euróval (1970 milliárd forint) segítette a vállalkozásokat és a lakosságot.    

"Borzasztóan szeretnénk tovább erősíteni a magánszektort, szükségünk van erre a növekedésre, azért vesszük fel az oltást is, hogy megvédjük az emberek életét, és növekedni tudjunk" - mutatott rá az államfő.         

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szerdára Szerbiában 2080-nal 387 206-ra, Koszovóban 288-cal 58 687-re, Észak-Macedóniában 444-gyel 91 174-re, Montenegróban 565-tel 59 262-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 389-cel 120 534-re növekedett.    

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 19-cel 3924-re, Koszovóban öttel 1471-re, Észak-Macedóniában 21-gyel 2812-re, Montenegróban héttel 777-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 27-tel 4553-ra nőtt. (MTI)

Nagyon meglepő dolgok derültek ki az AstraZeneca uniós vakcinaszállításáról - Ütik az asztalt a néme

Mi nem vállaltunk szerződéses kötelezettséget az EU felé a vakcina szállításokra, csak azt vállaltuk írásban, hogy "megteszünk minden tőlünk telhetőt" és azután tudjuk felpörgetni a havi 17 milliós adagról a szállításokat az EU felé, miután a brit átoltottság már kellően magas – gyakorlatilag ezt mondta egy nagyon hosszú interjúban kedden délután a La Repubblica olasz lapnak az AstraZeneca vezérigazgatója. Az Európai Bizottság szóvivőej azonban azt mondta a Politico-nak, hogy igenis be kell tartania a cégnek a korábban vállalt szállítási terveit és erről is beszélnek majd újra a mai egyeztetésen a cég képviselőjével. A cég egyébként várhatóan pénteken megkaphatja az Európai Gyógyszer Ügynökségtől az uniós engedélyt.

Nagyon meglepő dolgok derültek ki az AstraZeneca uniós vakcinaszállításáról - Ütik az asztalt a néme

Alig bírják a terhelést a kórházak Izraelben

Izraelben már alig bírják a terhelést a kórházak a Covid-betegek magas száma miatt, a mentők a parkolókban várakoznak az új betegekkel  - jelentette a 12-es kereskedelmi televízió szerdán.

Alig bírják a terhelést a kórházak Izraelben

Alig bírják a terhelést a kórházak Izraelben

Izraelben már alig bírják a terhelést a kórházak a Covid-betegek magas száma miatt, a mentők a parkolókban várakoznak az új betegekkel  - jelentette a 12-es kereskedelmi televízió szerdán.

Alig bírják a terhelést a kórházak Izraelben

Változik a koronavírus, de változik a gyógyszergyárak válasza is

Egy nappal korábban 99 706 375 fertőzöttet tartottak nyilván, a halottak száma 2 139 803, a gyógyultaké 55 040 967 volt.    

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. (MTI)

Címlapkép: Palotás Mónika főgyógyszerész speciális hűtőszekrénybe teszi a koronavírus elleni oltóanyagot, az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat az Észak-Közép-budai Centrum (ÉKC) Új Szent János Kórházban, a főváros XII. kerületében 2021. január 26-án. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Koronavírus: megjöttek a szerdai magyar adatok

1004 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 361 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 198 főre emelkedett.

Koronavírus: megjöttek a szerdai magyar adatok

Megszólalt az OGYÉI az orosz vakcináról: megfelelő körültekintéssel lehet használni

Az OGYÉI nem erősítette meg, hogy az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcinát nem javasolták használni az általuk felkért külső szakértők, szerintük a vakcinát megfelelő körültekintéssel és odafigyelés mellett alkalmazni lehet – válaszolták az RTL Klub hírdójának kérdésére.

Megszólalt az OGYÉI az orosz vakcináról: megfelelő körültekintéssel lehet használni

Kiszivárgott: a forgalomba kerülő Szputnyik V vakcina nem teljesen egyezik meg a kisebb adagokban kü

A kisebb adagokban küldött és a tömegtermelés során készülő Szputnyik V vakcina nem teljesen egyezik – értesült a Népszava. Úgy tudják, ezt is kifogásolták szakértők az orosz szer hazai engedélyezése során.

Kiszivárgott: a forgalomba kerülő Szputnyik V vakcina nem teljesen egyezik meg a kisebb adagokban kü

Koronavírus: a Sanofi besegít a Pfizernek a vakcina gyártásába

A Sanofi besegít a Pfizer-BioNTech konzorciumnak a koronavírus elleni oltóanyaga gyártásába, a francia gyógyszergyár több mint 100 millió adagot szállít le az Európai Uniónak 2021 végéig - jelentette be kedden Paul Hudson vezérigazgató a Le Figaro című napilapnak adott interjúban.

Koronavírus: a Sanofi besegít a Pfizernek a vakcina gyártásába

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF