Előfizetői tartalom

Fegyveresek az utcákon, lekapcsolt internet, bezárt bankok – Így néz ki egy katonai hatalomátvétel 2021-ben

Alig telt el tíz év azóta, hogy Mianmar megszabadult a hadsereg 50 éven keresztül tartó uralmától és demokratikus átmenetbe kezdett, Min Aung Hlaing tábornok, a fegyveres erők parancsnoka tegnap éjjel váratlanul őrizetbe vette az ország kormányát és átvette a hatalmat. Ezzel egy nemzetközileg szankcionált, népirtást levezénylő katonai parancsnok kerül Mianmar élére, akinek első lépése volt, hogy lekapcsolta az országban a telekommunikáció minden formáját. A puccs szemmel láthatóan nem élvezi a lakosság széleskörű támogatását, a helyiek eszkalálódó káosztól rettegnek, Amerika szankciókkal fenyegetőzik, Kína pedig arra figyelmeztet, hogy az USA „katonai nyomásgyakorlást” is végrehajthat.

Katonai hatalomátvétel történt Mianmarban Átvette a hatalmat Mianmarban a hadsereg hétfő reggelre és egy éves vészhelyzetet hirdettek, erre az időre Min Aung Hlaing tábornokot, a hadsereg parancsnokát nevezték ki az ország elnökévé. Aung Szan Szú Kjit, Mianmar állami tanácsosát (ez kb. a miniszterelnöki posztnak felel meg) és Vin Mjint elnököt őrizetbe vették, sok más...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés