vihar200110getty
Globál

Hat nagy veszély leselkedik a világra, a koronavírus semmi ezekhez képest

Portfolio
Kiábrándítóan hathat a Világgazdasági Fórum egyik friss tanulmánya azokra, akik esetleg azt gondolták, hogy a koronavírus után végre fellélegezhet a világ. Pont, hogy a koronavírus hozott el egy sor olyan negatív változást, amelyek 10 éven belül komoly kockázatokat jelenthetnek. A tanulmány szerint a klímavédelmi harc pengeélen táncol, a jövedelmi egyenlőtlenségek az emberek között, a digitális fejlődés elcsúszása az országok között épít lassan már átugorhatatlan akadályokat. És ott vannak azok a fiatalok, akik most, a  foglalkoztatás jégkorszakában készülnek belépni a munka világába.

Januárban jelent meg a Világgazdasági Fórum friss tanulmánya, amely a világra leselkedő legnagyobb kockázatokat gyűjti össze. Ahogyan arra a szerzők is utalnak, a koronavírus azzal fenyeget, hogy romba dönti az eddig tett erőfeszítéseket a jövedelmi egyenlőtlenség leküzdéséért, tovább gyengíti ugyanis a társadalmi kohéziót és a globális együttműködést is. A munkahelyek elvesztése, a digitális fejlődésben való szétválás, a hirtelen váltások a piacokon mind súlyos következményekhez és elveszett lehetőségekhez vezetnek a világ népességének jelentős része számára. A társadalmi elégedetlenségek, a politikai nézetkülönbségek és a geopolitikai feszültségek pedig mind csökkentik a hatékony fellépést a világra leselkedő legfontosabb kockázatokkal szemben.

Ezek a világot fenyegető legnagyobb veszélyek

A Global Risks Report gyűjtése szerint a következő tíz évben a világra leselkedő legnagyobb veszélyek az

 1. extrém időjárás,
 2. a klímaharc elbukása,
 3. emberek okozta környezeti katasztrófa,
 4. a digitális hatalom koncentrálódása
 5. digitális egyenlőtlenség, valamint
 6. a kibervédelmi törekvések elbukása.wef1
Forrás: WEF Global Risks Report

A tanulmány szerint a következő tíz év legnagyobb hatással bíró kockázatai a világra nézve a fertőző betegségek, ezt követik a környezeti katasztrófák és klímavédelem elbukása, valamint a tömegpusztító fegyverek, megélhetési és hitelválság, valamint IT-biztonsági problémák.

Ha pedig azt nézzük meg, hogy a fenti kockázatok közül időben melyik következhet be a leghamarabb (nevezetesen a következő 2 évben), akkor

 • a fertőző betegségek mellett a
 • munkanélküliség és megélhetési válság,
 • a fiatalok kiábrándultsága,
 • a digitális egyenlőtlenség,
 • gazdasági stagnálás,
 • ember okozta környezeti károk,
 • a társadalmi kohézió gyengülése és
 • a terrortámadások kerülnek előtérbe.

Erősödik a gazdasági sérülékenység és a társadalmi szétválás

Az egészségügyben, oktatásban, pénzügyi stabilitásban és technológiában jelen lévő különbségek a világban egyenlőtlenül és hátrányosan érintik a világ népességének és országainak egy részét. A szerzők utalnak arra, hogy nemcsak a koronavírus okozza milliók halálát, hanem a gazdasági és hosszú távú egészségügyi hatások is pusztító következményekkel járnak. Kiemelik, hogy a pandémia okozta gazdasági sokkhullám mellett a nem egyforma gazdasági fellendülés is egyenlőtlenséget szülhet.

Forrás: WEF Global Risks Report

Mélyül a szakadék a digitális fejlettségben is

A koronavírus kirobbanása felgyorsította a negyedik ipari forradalmat, kiterjesztette a digitális interakciók, e-kereskedelem, online oktatás és a távoli munkavégzés lehetőségeit is.  Ezek a változások hosszabb távú hatással fognak bírni és jelentős előnyökkel is kecsegtetnek, ugyanakkor felnagyíthatják az egyenlőtlenségeket is az egyes nemzetek között.

Forrás: WEF Global Risks Report

Fiatalok az elveszett lehetőségek korában

Bár sok fiatal számára a digitalizáció további lehetőségeket nyitott meg, sokan a foglalkoztatás jégkorszakában készülnek belépni a munka világába. A fiatal felnőttek pedig 10 éven belül már a második nagyobb gazdasági válságot élik meg. Nem sok pozitívummal kecsegtet tehát a jelentés a fiatalabb korosztály számára: a környezeti pusztulás, a pénzügyi válság következményei, a növekvő egyenlőtlenség és az egyenlőtlen ipari átalakulások mind negatív hatással lehetnek a fiatalok oktatására, gazdasági kilátásaira és mentális egészségére. A tanulmány szerint a fiatalok kiábrándultságát a világ még nem veszi elég komolyan, pedig rövid időn belül nagy veszélyt jelenthet.

Forrás: WEF Global Risks Report

Gyengül a globális összefogás a klímavédelemben

A klímaváltozás továbbra is katasztrofális kockázatként van jelen. Bár 2020 első felében a globális lezárásoknak köszönhetően visszaesett a széndioxid és károsanyag-kibocsátás, a 2008-2009-es válság tapasztalatai azt mutatják, hogy a kibocsátás könnyen vissza tud térni a korábbi szintekre. A felmérésre választ adók szerint a klímavédelmi akciók elbukása a legnagyobb hatással bíró és egyben a második legvalószínűbb hosszú távú kockázat a világra nézve.

wef3

A tanulmány kitér arra is, hogy a koronavírusra adott globális válaszok új belföldi és geopolitikai feszültségeket hoztak magukkal, amelyek veszélyeztetik a stabilitást. A digitális megosztottság és az elveszett generáció jövője nemcsak a határokon belül jelenhet meg, hanem felkorbácsolhatja a geopolitikai megosztottságot és a globális gazdaság sérülékenységét.

Azok a középhatalmak, amelyek együttesen nagyobb részt hasítanak ki a globális gazdaságból, mint Amerika és Kína, mindig a multilaterális összefogást sürgették a kereskedelem, diplomácia, klíma, biztonság és egészségügy terén. Csakhogy a geopolitikai feszültségek fennmaradásával ezek az országok nem fogják tudni kellő mértékben beindítani a gazdaságaikat és kevésbé lesznek ellenállóak a jövőbeni válságokkal szemben.

Polarizált ipari világ felé haladunk

Bár a gazdaságok lassan kilábalnak a koronavírus okozta sokkból, a vállalkozások nem lélegezhetnek fel: a koronavírus-válság csak tovább fokozta a fogyasztói szokások megváltozásából és a technológiai változásokból fakadó kockázatokat. Sok kisebb cég húzza le a rolót, a kisebb és nagyobb vállalatok közötti különbségek tovább nőnek, az üzleti környezet megváltozása pedig nehezebbé teszi a fenntartható fejlődés irányába tett lépéseket.

Forrás: WEF Global Risks Report

Címlapkép: Getty Images

szlovakia_koroonavirus
magyar rendőrség
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
hszi csin ping hszincsiang