kina nsa kibertamadas
Globál

Újabb titkos amerikai kódokat lophattak el a kínaiak

Portfolio
Izraeli kiberbiztonsági szakemberek szerint kínai kémek használhattak hekkelésre egy olyan kódot, amelyet eredetileg az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) fejlesztett ki  – írja a Reuters.

A tel-avivi székhelyű Check Point Software Technologies hétfőn kiadott jelentése szerint a Jian nevet viselő kártevő szoftver egyes tulajdonságai arra engednek következtetni, hogy azokat közvetlenül az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) 2017-ben kiszivárgott kódjai közül lophatták el.

Az NSA nem kommentálta a jelentésben foglaltakat és a Washingtonban található kínai nagykövetség részéről sem érkezett érdemi válasz ennek kapcsán.

Számos ország fejleszt ki különböző kártevő szoftvereket annak érdekében, hogy kihasználva más államok által használt szoftverek hibáit, feltörjék azokat. Azt, hogy a Jian nevű szoftvert mire használták, egyelőre nem tudni, viszont egy 2017-ben kiadott Microsoft jelentés alapján feltételezhető, hogy a Zirconium névre keresztelt kínai hekkercsoport élt vissza vele. A csoportot több vád is érte, miszerint az amerikai választások idején célkeresztbe vett több, Joe Biden kampányában résztvevő személyt vagy szervezetet.  

A jelentés szerint azonban úgy látszik, hogy a kínai kártevő szoftvert 2014-ben hozták létre, évekkel azelőtt, hogy az NSA kártevő kódjait 2017-ben kiszivárogtató Shadow Brokers nevű hekkercsoport először megjelent volna.

Többek közt ez alapján is arra lehet következtetni, hogy az NSA többször elveszítette már az irányítást saját szoftverei fölött az utóbbi években.

A fentihez hasonló esetek tükrében egyre többen érvelnek amellett, hogy az amerikai titkosszolgálatnak nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie saját szoftvereinek védelmére, mintsem arra, hogy új kártevő szoftvereket fejlesszen ki.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus korlátozás vendéglátó getty stock
pandurics anett
DBZOL20201022030
koronavirus lezárás magyarország
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
mianmar puccs hadsereg