fulop herceg
Globál

Elhunyt Fülöp herceg, a brit uralkodó férje

Portfolio
A Buckingham-palota közleménye szerint a brit uralkodó férje ma reggel hunyt el 99 éves korában. A herceg júniusban töltötte volna be 100. életévét - írja a BBC.

A herceg 1947-ben kötött házasságot Erzsébet hercegnővel, aki öt évvel később az Egyesült Királyság királynője lett. Ezzel Fülöp töltötte be leghosszabb ideig az uralkodó hitvesének címét a brit történelemben.

Ő királyi fensége békében hunyt el ma reggel a windsori kastélyban

- állt a Buckingham-palota hivatalos közleményében.

Fülöp herceg a görögországi Korfu szigetén született 1921. június 10-én. Apja görög királyi herceg, anyja, Alíz hercegnő, pedig Viktória brit királynő dédunokája volt.

II. Erzsébettel négy közös gyermekük született, köztük Károly, aki a brit trón várományosa.

Fülöp egyike volt a királyi család legaktívabb tagjainak és csupán pár éve vonult vissza a közszerepléstől. A királyi haditengerészet tisztjeként a második világháború alatt is szolgálta az Egyesült Királyságot.

Élete során több mint 250 hivatalos útra kísérte el feleségét, ahol a protokoll előírásainak megfelelően mindig két lépéssel a királynő mögött kellett haladnia.

fulop erzsebet
II. Erzsébet és Fülöp herceg 1947-ben, házasságkötésük alkalmával. Fotó: Corbis via Getty Images

Ennek ellenére idővel sikeresen alakította ki saját szerepkörét és fontos közfeladatokat látott el. Fülöp nyitotta meg például a királynő nevében az 1956-os nyári olimpiai játékokat Melbourne-ben.

Bár egyetemre sosem járt, nagyon sokra tartotta az oktatás jelentőségét, ő alapította meg például az Edinburgh Hercege Díjat, amely a fiatalok oktatási és fejlődési lehetőségeit hivatott támogatni, illetve ő töltötte be a Cambridge-i Egyetem kancellári tisztségét is élete végéig.

A herceg talán leginkább humoráról és szókimondó stílusáról volt ismert, amely élesen szemben állt a királynő hivatalból is elvárt mértéktartó stílusával. Családja körében azonban igen nagy szeretet vette körül.

Erzsébet királynő egy korábbi beszédében így fogalmazott a herceggel kapcsolatban:

Egész egyszerűen fogalmazva ő volt az erőm és támaszom az eddig eltelt évek során.

Fülöp hercegnek súlyos szívproblémái voltak

Fülöp edinburghi herceg az utóbbi időben sokat betegeskedett és hosszabb ideig kórházi ápolásra is szorult. A brit uralkodó 100. életévében járó férjét február 16-án vitték a windsori rezidenciáról a királyi család magas rangú tagjait rendszeresen kezelő, VII. Eduárd királyról elnevezett londoni magánkórházba az akkori hivatalos tájékoztatásban közelebbről nem részletezett fertőzés és egy már régebb óta fennálló szívprobléma miatt.

Innen március elején átvitték a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által működtetett, Szent Bertalan nevét viselő kórházba - St. Bartholomew's Hospital -, ahol nem sokkal később sikeres kardiológiai beavatkozást hajtottak végre.

A londoni City pénzügyi központjában működő, csaknem 900 éve alapított kórház - közkeletű nevén Barts - a brit főváros első számú szívgyógyászati klinikája. Fülöp herceg ezután visszakerült a VII. Eduárd kórházba, ahol hazatéréséig lábadozott.

Az edinburghi herceg összesen 28 napig volt kórházban.

Címlapkép forrása: Alastair Grant - WPA Pool/Getty Images

GettyImages-1213571549 (7)
bitcoin
koronavírus járvány kórház egészségügy
gyár dolgozó munkás hegeszt munka ipar
digitális bank chip
mercedes szijjártó
napelem ház tető

Kiszámoló Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megbízások, kockázatkezelés, grafikonosdi.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Jogász

Jogász
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
spacex csillaghajo elon musk