Már a magyar katonáknál van az új, hazai gyártmányú mesterlövész-fegyver

Portfolio
Nagyon úgy tűnik, hogy megkapták a magyar különleges erők az első darabokat az új, Magyarországon is gyártásra kerülő TPG-3-as mesterlövész-fegyverekből.

A Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár Facebook-oldalára került fel egy fotó, melyen feltételezhetően az alakulat két tagja látható. Egyikük egy amerikai M110-es öntöltő puskával látható, míg az előtérben egy mesterlövész szerepel, aki egy TPG-3-as mesterlövész-fegyverrel van felszerelve. A fotót a HTKA fórumon szúrták ki.

Tavaly novemberben jelentette be Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, hogy megállapodást sikerült kötni a német-francia Unique Alpine vállalattal újfajta kézifegyverek magyarországi gyártásáról. A „csomag” része többek közt egy TPG-3 NX típusnévre hallgató mesterlövész-fegyver gyártása is. Idén januárban a kormánybiztos a Portfolio-nak megerősítette: szeretné, ha az új fegyverek rendszeresítésre kerülnének a Honvédség kötelékén belül is.

A kép alapján nagyon úgy tűnik, hogy a rendszeresítési folyamat már meg is kezdődött. A különleges rendeltetésű dandár által közzétett fotóról nem derül ki, hogy a mesterlövész már egy Magyarországon gyártott fegyverrel van-e felszerelve; sajnos a kép nem elég nagy felbontású ahhoz, hogy az eszközön szereplő felirat is kivehető legyen. Ettől függetlenül valószínűsíthető, hogy a fegyver már a kiskunfélegyházi üzemben lett összeszerelve, hiszen számos egyezést mutat a tavaly novemberben bemutatott prototípussal, míg a Unique Alpine saját terméke, a TPG-3 A4 például teljesen másfajta szereléksínt használ az előagyon.

Egyelőre az sem világos, hogy a kép valamilyen próbalövészeten készült-e, vagy már hivatalosan is rendszeresítésre került a TPG-3-as a különleges dandárnál; az alakulat semmilyen kommentárt nem fűzött a képhez. Nem jellemző egyébként, hogy a különleges műveleti egységek felszerelési elemeinek átadását nyilvános esemény kíséri.

Hosszabb távon valószínűleg a TPG-3-asok és hazai gyártmányú AR-10-esek váltják majd a régi, szovjet eredetű SzVD-ket a Honvédség különféle alakulatainál, mely fegyverek jelenleg támogató lövész és mesterlövész szerepkört is egyszerre ellátnak.

A kiskunfélegyházi üzemben a Unique Alpine-nal kötött megállapodás keretein belül TPG-3-asok és AR-10-esek mellett AR-15-ös félautomata karabélyok is gyártásra kerülnek, melyek várhatóan elsősorban exportra mennek majd.

Mit tud az új fegyver?

A Unique Alpine TPG-3-as forgó-tolózáras mesterlövész-fegyvert eredetileg az Egyesült Államok különleges alakulatainak fejlesztette ki a bajor-francia cég a belga FN Herstallal közösen. A fegyver egyik legnagyobb különlegessége az, hogy csőcserés megoldásának köszönhetően többféle lőszertípussal használható; képes többek közt a .338-as Lapua Magnum, a .308-as Winchester ás a .300-as Winchester Magnum és .338-as Norma Magnum lőszer tüzelésére is.

Mindössze egy perc elég ahhoz, hogy a különféle kaliberű lőszerek közt váltani tudjon a felhasználó, hiszen csak a csövet, a zárfejet és a tárat kell hozzá cserélni. Ez lehetővé teszi, hogy sokféle feladatot el tudjon látni a fegyvertípus; magas fokú modularitásának köszönhetően katonai és rendőri felhasználás mellett akár sportfegyverként és vadászfegyverként is használható.

A TPG-3-as csőhossza 24-26 inch, attól függően, hogy milyen lőszer használatára rakták össze, körülbelül 6,2-6,4 kilogrammot nyom. A fegyver hatásos lőtávolsága papíron 800-1500 méter, de adtak már le vele pontos találatot 2500 méterről is.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF