Váratlanul 300 kínai hadihajó jelent meg a vitás tengeri térségben

MTI
Csaknem háromszáz kínai hadihajót észleltek május elején a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású térségeiben, amelyekre a Fülöp-szigetek is igényt tart - közölte szerdán a tengerészeti tevékenység megfigyelésével megbízott manilai hatóság.

A hatóság szerint a kínai hadihajók a május 3. és 10. közötti időszakban esetenként megsértették a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetét. A hajókat a többi között a Kína által mesterségesen kialakított zátonyok és szigetek körül észlelték.

A Fülöp-szigeteki halászati hatóság járőrhajója május 7-én és 8-án három kínai hajót űzött el a sekélyvízű Sabina térségből, amely nagyjából 230 kilométerre keletre található Palawan tartománytól. Április óta ez már a második ilyen incidens volt kínai és fülöp-szigeteki hajók között.

A Fülöp-szigetek hangsúlyozza, hogy továbbra is megvédi szuverenitását, szuverén jogait és joghatóságát a Dél-kínai-tenger felett, és talpalatnyit sem enged át területéből - szögezte le a manilai hatóság állásfoglalásában.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és katonai célra kiépített több mesterséges szigetet a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

Manila 2016-ban pert nyert a hágai székhelyű Állandó Választottbíróságon Kínával szemben. Peking azonban nem akart részt venni a perben, nem akarta elfogadni a bíróság döntését, amely szerint Kínának nincs történelmi előjoga a Dél-kínai-tenger természeti kincseihez.

Címlapkép: Michal Fludra/Getty Images Poland/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF