joe biden
Globál

Olyan lépésre készül Joe Biden, ami biztosan kivágja a biztosítékot Amerika legnagyobb riválisánál

MTI
Ausztrália és az Egyesült Államok szeretné szorosabbra fűzni kapcsolatait Tajvannal, amely szerintük fontos szerepet tölt be az indiai- és csendes-óceáni térségben - írta a Taiwan News angol nyelvű tajvani hírportál pénteken.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin, az amerikai védelmi tárca vezetője csütörtökön találkozott Marise Payne-nel, az ausztrál diplomácia vezetőjével, valamint Peter Dutton ausztrál védelmi miniszterrel Washingtonban.

A felek a tárgyalást követően közös közleményt adtak ki, amely több ázsiai témát érintett, például Tajvan, Kína, Hongkong és az ujgurok ügyét - írta a Taiwan News.

A két ország miniszterei hangsúlyozták, hogy Tajvan vezető demokrácia és kiemelt partner Washington és Canberra számára.

Aláhúzták: támogatják Tajvan érdemi részvételét nemzetközi szervezetekben, ahol az államlét nem feltétel, ott tagként, ahol pedig feltétel lenne, ott megfigyelőként vagy vendégként.

A Tajvani-szoros kérdésében az Egyesült Államok és Ausztrália jelezte: a problémák békés megoldásának hívei, fenyegetések és kényszer alkalmazása nélkül. A Tajvani-szoros számos alkalommal volt a Kína és Tajvan közötti katonai konfliktusok színhelye. Az elmúlt időszakban Peking jelentős katonai és diplomáciai nyomás alá helyezte a szigetet, és több alkalommal tartott hadgyakorlatot Tajvan közelében, valamint sértette meg annak légterét.

A közleményben a két ország miniszterei aggodalmukat fejezték ki Peking növekvő területi igényei miatt a Dél-kínai-tengeren, és nyomatékosították: biztosítani kell, hogy az ENSZ tengerjogi egyezménye (UNCLOS) értelmében a környező országok is gyakorolhassák a hajózáshoz és az átrepüléshez kapcsolódó jogaikat.

Ausztrália és az Egyesült Államok bírálta Hongkong autonómiájának és demokratikus rendszerének szerintük folytatódó felőrlését. Rámutattak: Peking lépései - például a nemzetbiztonsági törvény életbe léptetése, a választási rendszer meggyengítése, a média elnyomása - alapvetően megrendítették az egy ország, két rendszer elvét.

A felek egyúttal megjegyezték: amiatt is aggódnak, hogy Kína módszeresen megsérti az ujgurok és más etnikai kisebbségek emberi jogait.

A brit, az amerikai és az ausztrál kormány szerdán jelentette be, hogy új, háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget (AUKUS) hoz létre.

A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett.

Szakértők rámutattak: az Egyesült Államok és szövetségesei keresik a módját, hogy visszaszorítsák Kína növekvő hatalmát és befolyását a térségben. Kína szerint Washington, Canberra és London hidegháborús mentalitásával súlyosan károsítja a regionális békét és stabilitást.

Címlapkép forrása: Kent Nishimura / Los Angeles Times via Getty Images

gulyasgergely
bika
új lakások
oltás vakcina iroda koronavírus
gáz főzés sütés

Holdblog Meg nem keresett milliók

A magyar lakosság nem vállal kockázatot és nem tudatos a befektetéseivel, emiatt sok hozamtól esik el. Az elmúlt években...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Chisinau Moldova nemzeti színház