választás
Globál

Német választás 2021: így nézne ki a győztesek rangsora, ha az olvasókon múlna a sorsdöntő voksolás

Portfolio
Vasárnap szövetségi választást tartanak Németországban, mi pedig ennek apropóján pár nappal ezelőtt egy több kérdésből álló szavazást indítottunk, hogy megtudjuk olvasóink véleményét a győzelmi esélyekről, a lehetséges koalíciókról, illetve a majdani német kormány Magyarországhoz való hozzáállásáról. A válaszok alapján született eredményeket most ismertetjük.
A német gazdaság eredménye és lehetséges hatása is téma lesz október 19-én a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján.

Pár nappal a német szövetségi választás előtt kértük ki olvasóink véleményét arról, hogy milyennek látják a voksolás kimenetelét.

Első körben arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink megítélése szerint melyik párt szerzi meg az első helyet a választáson.

Az 1050 beérkezett válasz alapján olvasóink egyértelműen az SPD győzelmére számítanak, ugyanis a válaszadók 57 százaléka szerint a szociáldemokraták végeznek majd az első helyen a vasárnapi választáson. CDU-s győzelmet jóval kevesebb, 30 százaléknyi válaszoló prognosztizált. A többi párt jócskán lemaradva követi őket, jóllehet a mérések alapján valóban szinte csak az uniópártoknak, illetve az SPD-nek van esélye a győzelemre.

A hivatalos közvélemény-kutatásokon továbbra is az SPD vezet, bár előnye a CDU/CSU-val szemben csupán pár százalékra tehető. Ennek megfelelően szoros verseny várható a két párt között. A harmadik helyen a Zöldek állnak, őket követi nagyjából holtversenyben a piacpárti FDP és a populista AfD. A Baloldal (Linke) zárja a listát, nem sokkal a bejutási küszöb fölötti támogatottsággal.

Ennél sokkal szorosabb eredmény született arra a kérdésre vonatkozóan, amely az olvasók személyes preferenciájára volt kíváncsi.

Ez esetben 821 beérkezett szavazat mellett gyakorlatilag holtverseny alakult ki a CDU/CSU-szövetség és az SPD között, 28-28 százalékkal. Harmadik helyen végeztek a Zöldek 19 százalékkal, amely nagyjából megegyezik a német közvélemény-kutatásokon elért eredményükkel. Meglepően sokan szavaztak azonban a jobboldali populista AfD-re, amely 18 százalékot ért el.

Rákérdeztünk arra is, hogy az olvasók kit tartanak a legszimpatikusabb kancellárjelöltnek az indulók közül. Ezen a választáson a szokásoktól eltérően három párt is állított kancellárjelöltet, a CDU/CSU színeiben Armin Laschetet, az SPD képviseletében Olaf Scholzot, a Zöldek részéről pedig Annalena Baerbockot.

A kancellárjelöltek népszerűségét tekintve a hivatalos méréseken már hónapok óta Olaf Scholz vezet, őt követi jelentősen lemaradva Annalena Baerbock, a harmadik helyen pedig Armin Laschet áll. Jóllehet, a jelöltek népszerűsége nem befolyásolja közvetlenül a választást, mivel a kancellárt nem a lakosság, hanem a parlament választja.

A kérdést olvasóink is hasonlóan ítélték meg, 641 beérkezett szavazat alapján toronymagasan nyert Olaf Scholz 36 százalékkal, a második helyet Armin Laschet szerezte meg 18 százalékkal, őt követi Annalena Baerbock 14 százalékkal.

Kimagaslóan magas, 32 százalékos azoknak a tábora, akiknek egyik jelölt sem szimpatikus, ez is nagyjából leköveti a német közhangulatot, ahol a pártok közötti választás kérdésében is kifejezetten magas a bizonytalanok száma.

A német választás talán legizgalmasabb kérdése, hogy milyen kormánykoalíció fogja a jövőben vezetni Európa legnagyobb gazdaságát. A nagy néppártok (CDU/CSU, SPD) utóbbi években tapasztalt gyengülése, a Zöldek erősödése, illetve az AfD parlamentbe jutása következtében jelentősen fragmentálódott a német pártszerkezet.

Ennek megfelelően a jelenlegi mérések alapján úgy tűnik, hogy legalább három párt összefogása, vagy egy újabb nagykoalíciós együttműködés lesz szükséges az abszolút többség eléréséhez.

A 441 beérkezett szavazat alapján olvasóink legvalószínűbbnek a vörös-vörös-zöld koalíciót találják, amely 24 százalékot kapott. Ebben a felállásban az SPD, a Baloldal (Linke) és a Zöldek vennének részt. Szorosan a második helyen áll 23 százalékkal a közlekedési lámpa, amely az SPD, az FDP és a Zöldek részvételével alakulhatna. Ugyanennyi válaszoló vélte úgy, hogy a választásokat követően marad a nagykoalíciós kormányzás a CDU/CSU és az SPD között. A többi koalíciós felállást már jóval kevesebben tartották valószínűnek, a Jamaica-koalíció (CDU/CSU, FDP, Zöldek) 9 százalékot kapott, ezt követte a Németország-koalíció (CDU/CSU, SPD, FDP) 7 százalékkal a listát pedig a Kenya-koalíció (CDU/CSU, SPD, Zöldek) zárta 5 százalékos eredménnyel. A válaszadók közül 9 százalék gondolta úgy, hogy a pártoknak végül nem sikerül megegyezni, így új választásokat kell majd kiírni.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy miként látják az olvasók a magyar-német viszony perspektíváit a választást követően. Az 513 válasz alapján a válaszadók elsöprő többsége, 64 százaléka szerint megszaporodnak majd a kritikák és a bírálatok az új német vezetés részéről a magyar kormány irányába, míg 35 százalék vélte úgy, hogy minden marad a régiben és nem lesz érdemi változás. A válaszadók csupán 9 százaléka ítélte meg úgy, hogy javul majd a magyar-német kapcsolat.

Címlapkép forrása: Sean Gallup/Getty Images

szaturn szpecnaz
föld globális minimumadó
forint bankjegy
londoni elemzők city
románia járvány koronavírus
koronavírus vakcina oltópont

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
szaturn szpecnaz