vakcina védőoltás védelem
Globál

Koronavírus: lesújtó figyelmeztetés érkezett a közelgő tél miatt

Portfolio
Különböző nemzetközi példák figyelmeztető jelként kellene szolgáljanak a járvány terjedése szempontjából. A közelgő tél és a hidegebb idő pedig nem sok jót vetít előre a fertőzésnek kitett lakosság számára. Azok az országok, amelyek túlságosan is a vakcinára építik védelmi stratégiájukat, várhatóan nagyobb veszteségekre kell felkészülniük.

Több országban is feltámadt a Covid-járvány újabb hulláma, ami azt is jelenti egyben, hogy ismét kemény tél jöhet a fertőzés szempontjából - írja összefoglaló helyzetértékelésében a Bloomberg, amely Lettország reakcióját hozza fel példaként.

Az éttermek és a fodrászatok zárva vannak, nincs jelenléti oktatás az iskolákban, az embereknek este 8 után otthon kell maradniuk. Legalább egy ország már visszatért a teljes lezáráshoz közeli üzemmódba látva azt, hogy a koronavírus terjedése ismét fellángolt az Egyesült Királyságtól kezdve, Oroszországon át egészen Szingapúrig.

Lettország nincs egyedül az elkeseredett küzdelemben Európában, Nagy-Britanniában például július óta nem látott csúcson van az új fertőzöttek száma a sikeres oltási kampány ellenére, Németországban ugyanez a szám május óta nem látott csúcsot ért el. Azokban az országokban pedig, ahol az oltási kampány még rosszabbul áll, a helyzet sokkal durvább. Oroszországban rekordszintet ért el a halálozás, Romániában elfogytak az intenzív kórházi ágyak.

A rendkívül fertőző delta változat Kínában és Ausztráliában egyaránt a vírus terjedésének gyorsulását hozta el, pedig ezek voltak azok az országok, ahol a zéró tolerancia stratégiáját alkalmazták (vagyis a vírus korai terjedésére erős korlátozásokkal reagálnak). Az Egyesült Államok az emlékeztető oltások célközönségének kiterjesztését fontolgatja a nagyobb hullám megelőzése érdekében.

Az északi féltekén a tél beköszöntével a járvány nem tűnik el, ezzel sajnos megcáfolja azokat a reményeket és feltételezéseket, hogy a magas átoltottság kiutat jelent a járványból. Azt is hangsúlyozza a Bloomberg, hogy bár a vakcinák a súlyos betegséglefolyást és így a kórházba kerülést nagy mértékben megakadályozzák, a megfertőződést vagy a továbbadást nem gátolják meg teljesen, így bizonyos szempontból bonyolultabbá válik a képlet, mint egy évvel ezelőtt.

A várhatóan hidegebb időjárás, az oltások hatásosságának csökkenése és az átoltottság lefedettségének hiányosságai megnehezítik a járvány előrejelzését

- fejtette ki a lapnak Arnaud Fontanet, az Institut Pasteur epidemiológusa, aki rendszeresen ad tanácsot a francia kormánynak. Szerinte a következő három-hat hét kulcsfontosságú lesz.

Nincs két hasonló ország a járvány szempontjából, vannak azonban egyértelmű jelek: azok az országok, amelyek korán kezdték el az oltási programjukat most elsősorban azt tapasztalják, hogy idővel gyengül a vakcinák védelmi képessége. Ezt látjuk most az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Izraelben. Azok az országok viszont, amelyek

több védelmi intézkedést tartanak életben - mint például a maszkhasználat, védettségi igazolvány, gyülekezési korlátozás - jobban teljesítenek.

Ez Magyarország számára is rendkívül fontos üzenetet hordoz magában: az oltás önmagában nem elég ahhoz, hogy a súlyos járványhullámot megelőzzük. A védelmi stratégiát ki kellene egészíteni. Főleg annak fényében, hogy az oltások hatásossága idővel csökken és eleve jelentős hiányosságai vannak a magyar oltási kampánynak.

Bruce Aylward, a WHO vezető tanácsadója mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a vakcinák fontos elemét képezik a védelmi vonalnak, azonban az oltások csak egy részét képezik a kérdésnek, a távolságtartás és a maszkviselés is nagyon fontos.

Nagy-Britannia egyelőre nem szigorít és sokak szerint túl laza intézkedésekkel nézi végig az esetszámok emelkedését. Eközben Európában több ország is a középutat választja: amennyire csak lehet igyekeznek megtartani az élet normális körülményeit, például, hogy minden nyitva maradjon, ám bizonyos szolgáltatásokat csak védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni. Olaszország, Németország és Franciaország után Bulgária volt a legutolsó, amelyik beállt ezen országok sorába. Olaszországban például zöldkártya szükséges az éttermekbe, színházakba és edzőtermekbe, és Mario Draghi miniszterelnök kritikusan nyilatkozott a brit hozzáállással kapcsolatban: az ország felhagyott minden óvatossággal és most szembesül a következményekkel.

Marion Koopmans, aki az Erasmus Egyetem Orvosi Központ virológiai tanszékét vezeti úgy vélekedett nemrégiben, hogy az európai stratégia egyfajta kísérlet.

Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet egészségügyi sürgősségi programjának vezetője azt nyilatkozta, hogy a magas átoltottsággal rendelkező országok a bizonyítékai annak, hogy a vakcinák mennyire hatásosak és védenek a magas halálozástól, miközben azok az országok jelentősen lazítottak a védelmi szabályokon. Arra is figyelmeztetett ugyanakkor, hogy

a téli időszakban, amikor az emberek ismét a zárt térben vegyülnek, a vírus további terjedését fogjuk látni.

A cikk elején bemutatott Lettországban a döntéshozók komoly magyarázkodásra kényszerültek, mivel a lakosság fele továbbra sem oltott. Sajnálatukat fejezték ki ugyanis amiatt, hogy az oltottak mozgását is korlátozni kényszerültek. Elnézést kell kérnem minden beoltott embertől, amiért minden eddigi erőfeszítésünk sem volt elegendő. Igazságtalan, hogy cipelniük kell ezt a terhet, mert mások nem oltatták be magukat, ha azonban ezeket a korlátozásokat nem tesszük meg, mindannyian szenvedni fogunk - fogalmazott Krisjanis Karins miniszterelnök.

Címlapkép: A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) Szent Anna utcai épületében 2021. október 21-én. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

izland_sarkifeny
hó havazás közút
omikron koronavírus tüskefehérje
pf_pcr-20200818
koronavírus vakcina szputnyik orosz oltás getty stock
koronavírus labor covid járvány
Joe Biden zivatarban

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
annalena baerbock