A szomszédban robban az omikron-hullám

MTI
Portfolio
Romániában az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma kedden megközelítette az előző, tavaly őszi járványhullám tetőzésekor jegyzett szintet, a járványgörbe azonban még mindig meredeken emelkedik, így a szakemberek biztosra veszik, hogy az omikron vírusvariáns által előidézett mostani, ötödik hullámban megdől a napi esetszámok rekordja.

A stratégiai kommunikációs törzs napi jelentése szerint kedden 16 760-nal növekedett a hivatalosan nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Ez több mint kétszerese a hétfői összesítésnek, amely azonban két és félszer kevesebb teszt kiértékelésén alapult, hétvégenként ugyanis a laboratóriumok jelentős része nem dolgozik.  

A keddi esetszám 150 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét, illetve 87 százalékkal az utóbbi egy hét átlagát. Az utóbbi hét napon több mint 70 ezer embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje Romániában, ez 75 százalékos növekedés az előző hét naphoz képest.    

Az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelés egyelőre jóval kisebb mint az előző, a delta vírusvariáns által előidézett járványhullám idején. Tavaly ősszel, amikor az esetszám elérte a mostani szintet, már több mint 17 ezer koronavírusos beteget kezeltek a romániai kórházakban, négyszer annyit, mint jelenleg. A Covid-kórházakba utalt betegek száma az utolsó hét napon 40 százalékkal 4218-ra emelkedett, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig 17 százalékkal 487-re.    

Kedden kiugróan sok, 65 halálesetet jelentettek, ami több mint duplája az utóbbi két hét átalgának.

A megelőző négy napon a kéthetes mozgóátlagnál alacsonyabb volt a Covid-halálesetek száma.

Címlapkép: Védőmaszkos nő Bukarestben 2022. január 10-én. A bukaresti kormány múlt héten ismét kötelezővé tette a védőmaszkok viselését a nyílt és zárt közterületeken. A textilből vagy műanyagból készült maszkokat már nem fogadják el, kizárólag a sebészeti maszkok vagy az FFP-2-es szűrővel ellátott, orrot és szájat eltakaró, légzésvédő maszkok használatát engedélyezik. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF