Lelőtték az ukránok egy nyugalmazott orosz tábornok repülőgépét

Portfolio
Lelőtték az ukránok Kanamat Botasev, az orosz légierő nyugalmazott tábornokának repülőgépét Ukrajna felett. Az ukrán hírszerzés információit a brit BBC-nek három olyan ember is megerősítette, aki közeli kapcsolatban állt Botasev tábornokkal.

Botasev ukrán források szerint egy Szu-25-ös csatarepülőgéppel teljesített feladatokat az orosz haderő megbízásából, Luhanszk fölött lőtték le egy Stinger vállról indítható légvédelmi rakétavetővel.

Bár a hivatásos állományból leszerelték a pilótát egy félresikerült manőver miatt, Botasev állítólag zsoldosként mégis megbízást kapott az orosz haderő vezetőitől, hogy orosz katonai repülőgépekkel feladatokat teljesítsen az ukrajnai „különleges művelet” során.

A BBC azt írja: eddig orosz 31 pilóta haláláról van megerősített információjuk az Ukrajna elleni háború során. A pilóták jellemzően egy haderő legjobban képzett, legértékesebb tagjai, ezért minden pilóta elvesztése súlyos tényező.

Ukrajna eddig kilenc orosz tábornok megölését jelentette be az orosz-ukrán háború során, ebből kettőt erősített meg eddig az orosz védelmi minisztérium.

Címlapkép: lelőtt orosz Szu-25-ös kiállítva Kijevben. A címlapkép illusztráció. Fotó: Aleksandr Gusev/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF