Ukrán külügy: négy betűvel meg lehet állítani az oroszokat

Portfolio
Négy betűre van szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy megállítsák az orosz haderőt és véget vessenek az általuk elkövetett atrocitásoknak: ez a négy betű az MLRS – írja a Twitteren Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Az MLRS a „Multiple Launch Rocket System,” magyarul rakéta-sorozatvető rövidítése, ez egy olyan, speciális tüzérségi eszköz, melyeket kiválóan lehet használni offenzív műveletek előtt az ellenséges állások „felpuhításához,” védekezési pozíciók gyengítéséhez. Az ilyen eszközök jellemzően nagyon pontatlanok, viszont nagyon jelentős tűzerőt képviselnek.

Kuleba tehát valószínűleg egy nagyobb ukrán ellentámadás előkészítéséhez kér eszközöket. Azt nem tudni pontosan, hogy általánosságan rakéta-sorozatvetőkre gondolt-e vagy konkrétan a széles körben szintén csak „MLRS” néven emlegetett, amerikai M270-es rendszert szeretné. Valószínűleg mindegy.

A külügyminiszter azt írja, az eszközöket arra használnák, hogy meghiúsítsák az oroszok annexiós terveit Herszonnal szemben, megállítsák az orosz katonák ukránokkal szemben elkövetett kínzását, a szexuális erőszakot és fel tudják szabadítani az exporthoz használatos kikötőket, elkerülve ezzel egy globális élelmezési válságot.

Ukrajna eddig két országtól kapott rakéta-sorozatvetőket: Lengyelország BM-21 Gradokat, Csehország RM-70-eseket küldött nekik. Azt nem tudni, pontosan mennyit.

Címlapkép: M270 MLRS brit szolgálatban. A kép illusztráció. Fotó: Andrew Matthews/PA Images via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF