Kiderült: nagy dolgokról egyeztetett szombaton Putyin, Macron és Scholz

Portfolio
A francia elnök és a német kancellár kérésére szombaton mintegy másfél órás telefonbeszélgetést folytattak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amelyen több kulcsfontosságú témát is tárgyaltak – derült ki több nagy hírügynökség, illetve a német, a francia és az orosz kormány különböző beszámolóinak összedolgozásából.

Kiderült például, hogy a megvitatott témák között volt az azonnali orosz-ukrán tűzszünet és az orosz csapatok visszavonulása, valamint a nyugati fegyverszállítások ügye, továbbá a fekete-tengeri orosz blokád, ami akadályozza az ukrán gabona világpiacra kerülését. Emellett tárgyaltak például a felpörgetett orosz műtrágya és mezőgazdasági exportról, ha feloldanák ellenük a nyugati szankciókat és kiderült az is, hogy a két uniós vezető kérte az orosz elnököt annak a mintegy 2500 ukrán katonának az elengedésére, akik az azovsztali acélműben megadták magukat a több hétig tartó heves harcok után Mariupolban.

A másfél órás telefonbeszélgetést Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár kezdeményezte és a brit Reuters, az orosz Indexfax és TASZSZ, valamint a kínai Xinhua hírügynökségek, illetve a német kormányszóvivő, valamint a francia és orosz elnöki hivatal különféle közleményei alapján az alábbiakat tudjuk:

  • A két uniós vezető ismét azonnali tűzszünetet szorgalmazott az orosz-ukrán háborúban, illetve azt, hogy az orosz csapatok vonuljanak ki Ukrajnából. A három vezető nem fog egyelőre személyesen találkozni, továbbra is telefonon tartják majd a kapcsolatot, és mindhárman nyitottak továbbra is a diplomáciai rendezésre. Sőt, Vlagyimir Putyin megerősítette, hogy nyitott a párbeszéd újrafelvételére.
  • Azt is kérte két uniós vezető, hogy az orosz elnök tárgyaljon közvetlenül az ukrán elnök Volodomir Zelenszkijjel is, legyen közöttük érdemi kapcsolat. Ez azért fontos, mert a napokban Zelenszkij ismét mutatott hajlandóságot az orosz elnökkel tárgyalni.
  • Az orosz elnök egyúttal arra figyelmeztette a két uniós vezetőt, hogy veszélyes dolog fegyvereket szállítani Ukrajnának és arra is figyelmeztetett "a helyzet további destabilizálódásának és a humanitárius válság súlyosbodásának kockázatára".
  • Mivel több nagy fekete-tengeri ukrán kikötőt, így az odesszait is tengeri blokád alatt tartják az oroszok, ezért nem tudnak a hajók ukrán gabonát és egyéb fontos nyersanyagokat, mezőgazdasági termékeket szállítani a világ különböző részeire. Ennek kapcsán egyrészt Putyin nyitottságot jelzett arra, hogy a globális gabonaválsággal, élelmiszerhiánnyal fenyegető helyzet megoldásáért tegyen, konkrétan a fekete-tengeri kikötők helyzetének rendezési szándékát jelezte. A tudósítások szerint azt mondta Putyin Macronnak és Scholznak, hogy kész keresni annak a módját, hogy hogyan lehetne elszállítani az ukrán kikötőkben ragadt gabonát a fekete-tengeri kikötőkből.
  • Másrészt arra is nyitottságot mutatott, hogy az élelmiszerválság enyhítésére felpörgesse az orosz műtrágya és mezőgazdasági termékexportot, de ehhez azt kérte, hogy ezen termékekkel szemben oldják fel a nyugati hatalmak a szankciókat. Ugyanezt lényegében már csütörtökön a Mario Draghi olasz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésen is kérte az orosz segítségért cserébe.
  • A francia elnöki palota közleménye azt is felfedte: arra kérték az orosz elnököt, hogy engedjék szabadon azt a mintegy 2500 ukrán harcost, katonát, akik megadták magukat a hetekig tartó ostrom után az azovsztali acélműnél Mariupolban. Nem tudni viszont erre is nyitottságot jelzett-e az orosz elnök.

A két európai nagyhatalom vezetőjének mai telefonbeszélgetése tehát kulcsfontosságú témákat érintett az orosz-ukrán háború kapcsán, hiszen egyre inkább látszik, hogy a több tízmillió tonnányi beragadt ukrán gabona, egyéb szállítmány világpiacra kerülésének elmaradása globális élelmiszerhiánnyal fenyeget, az pedig példátlanul komoly migrációs hullámot gerjeszthet és kedvező fejlemény, hogy ezek enyhítésében nyitottságot mutatott Putyin. Emellett azt is kérte, hogy oldják fel az orosz exporttermékekkel szembeni nyugati szankciókat és akkor szívesen szállítanak műtrágyát és különféle mezőgazdasági termékeket is.

Nem tudni, hogy erre hajlandóak lesznek-e az európai vezetők, mindenesetre a mai telefonbeszélgetés tapasztalatai jókor jönnek a jövő hétfő-keddi EU-csúcshoz is, ahol szintén fontos téma lesz az orosz-ukrán háború helyzete, annak energiabiztonsági és védelmi vetületei, így tehát a most hallottakat bizonyára tolmácsolja majd Macron és Scholz a többi uniós tagállami vezetőnek.

Címlapkép forrása: Chesnot/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF