GettyImages-1241333113
Globál

Szép csendben elismerte Amerika: összeszedték magukat az oroszok, berobbant az offenzíva

Portfolio
Az orosz erők előnyre tesznek szert Kelet-Ukrajnában, miután tanultak az invázió korábbi szakaszaiban elkövetett hibáikból; jobban összehangolják szárazföldi és légitámadásaikat, illetve fejlesztik logisztikai és ellátási vonalaikat – írja a CNN két, az amerikai hírszerzés értékeléseit ismerő tisztviselő alapján.

Az Egyesült Államok nem számít arra, hogy az új fegyverrendszerek, így a legutóbb Ukrajnába szállított HIMARS rakéta-sorozatvetők gyors változást hoznának a harcmezőn, mivel ezeket a rendszereket korlátozott hatótávolsággal és korlátozott számú rakétával adták át, hogy biztosítsák, az ukránok nem fognak velük orosz területeket lőni.

Az oroszok célzott támadásokban több nyugati fegyvert is megsemmisítettek már, például M777-es tarackokat.

Az amerikai értékelések egyre inkább hosszú és kemény harcot vetítenek előre Kelet-Ukrajnában. A háború az elmúlt napokban sorsdöntő pillanathoz érkezett.

Ukrajna szovjet lőszereket használ, amelyek a régebbi fegyverrendszerekbe illenek, a nyugati kormányok pedig az előtt a nehéz döntés előtt állnak, hogy tovább növeljék-e az Ukrajnának nyújtott támogatást.

Az amerikai értékelések borús képet festenek a háború jövőjéről, mindkét oldalon nagy személyi és felszerelésbeli veszteségekkel számolva.

Az orosz erők fenntartják az intenzív támadásokat Kelet-Ukrajnában heves tüzérségi és rakétacsapásokkal, melyek célja idővel az ukrán erők kimerítése és a NATO határozottságának letörése.

Az orosz előrehaladás az elmúlt napokban mutatkozott meg, miután a Liszicsanszk városának ukrán védelme egyre gyengébbé vált, az orosz erők pedig számos települést foglaltak el az utolsó még nem bevett Luhanszk megyei várostól délre.

A megkérdezett tisztviselők szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G7- és a NATO-csúcson akarja majd biztosítani a további nyugati támogatást országa számára, és Joe Biden amerikai elnök is olyan lépéseket jelenthet be, amelyekkel növelhető a nyomás Oroszországon.

Mike Quigley, a Képviselőház hírszerzési bizottságában ülő demokrata képviselő azt mondta, Vlagyimir Putyin nem rettent meg, és nem hiszi, hogy valaha is meg fog rettenni.

Ez a háború évekig is eltarthat

– mondta.

Az Egyesült Államok és NATO-partnereik már látják saját fegyverkészleteik korlátjait, és akár évekig is eltarthat az ukránoknak szállított vállról indítható légvédelmi rakéták, valamint Javelin páncéltörő rakéták pótlása.

Címlapkép: Megsemmisített páncélos Liszicsansznál 2022. június 14-én. Marcus Yam / Los Angeles Times via Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
GettyImages-961531152