Előfizetői tartalom

Kidobhatjuk a térképeket? - Nevet változtathat egy ötmilliós ország

Portfolio
Több mint 70 ezer aláírást gyűjtött össze az a petíció, amelynek célja, hogy Új-Zéland angolosított holland nevét az őslakos māorik által használt Aotearoa névre változtassák. Amennyiben a szigetország törvényhozásának bizottsága támogatja, népszavazás kiírását javasolhatja a parlamentnek. Ha a parlamenten is sikerül keresztülverni az ügyet, a polgárok dönthetnek majd az ország nevéről, és könnyen lehet, hogy új térképeket és földgömböket kell majd beszereznünk.

A hosszú fehér felhő földje Aotearoa ('A hosszú fehér felhő földje') Új-Zéland māori neve. Nem ismert, hogy az európaiak megérkezése előtt volt-e átfogó māori neve az ország teljes területének; az Aotearoa eredetileg csak az Északi-szigetre vonatkozott. A māorik több nevet is használtak a két fő szigetre, ilyen volt a Te Ika-a-Māui ('Māui halai') az Északi-szigetre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés