Véget ért a kínai hadgyakorlat - Normalizálódik az országok közötti viszony

Portfolio
A kínai hadsereg közölte, hogy sikeresen befejezték a Tajvan körüli hadgyakorlatot, ezzel párhuzamosan Kína és Nagy-Britannia, valamint Ausztrália között is pozitív nemzetközi fejleményeknek lehettünk szemtanúi.

A kínai hadsereg szerdán közölte, hogy

mintegy egyhetes gyakorlatozást követően "sikeresen végrehajtotta" a tervezett különböző katonai műveleteket Tajvan körül.

A Népi Felszabadító Hadsereg Keleti Hadszíntéri Parancsnoksága hivatalos Weibo fiókján közölte, hogy csapatai figyelemmel kísérik a Tajvani-szorosban kialakult helyzet változásait, rendszeresen járőröznek, és folytatják a katonai kiképzést, hogy harcképesek legyenek.

Eközben Kína és Nagy-Britannia megállapodott a köztük lévő közvetlen személyszállító járatok újraindításáról is - közölte szerdán a kínai brit nagykövetség.

A közvetlen járatokat kezdetben kínai légitársaságok biztosítanák, a British Airways járatainak újraindítása pedig még folyamatban van. Kína 2020 végén függesztette fel határozatlan időre a Nagy-Britanniába induló és onnan érkező járatokat a koronavírus új törzsétől való félelem miatt.

Még több munkára van szükség a Canberra és Peking közötti kapcsolatok helyreállítása érdekében

- mondta Kína ausztráliai nagykövete szerdán, hozzátéve, hogy a két ország még nem jutott el a politikai és kereskedelmi viták rendezésének szakaszába.

Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere, Kína szankciókat vezetett beolyan termékek esetében, mint például a szén, a bor vagy a tengeri ételek, miután Ausztrália vizsgálatot sürgetett a COVID-19 eredetével kapcsolatban, és 5G hálózati tilalmat rendelt el a Huawei távközlési óriáscéggel szemben. Hsziao Csien nagykövet elmondta, hogy az elmúlt években nem volt találkozó a két nemzet vezetői között, mert Peking úgy véli, hogy egy személyes találkozó ronthatná a feszült kapcsolatokat.

A két ország külügyminiszterei három év után először találkoztak a múlt hónapban, a G20-ak Balin tartott találkozójának keretében. A miniszterek közötti kapcsolatfelvétel ellenére

még nem jutottunk el odáig, hogy megvitassuk, hogyan oldjuk meg ezeket a konkrét kérdések, a politikai kérdések és a kereskedelmi kérdések ügyét

- tette hozzá Hsziao.

Szerinte ez "csak egy jó kezdet volt, és még sok tennivaló van a kapcsolat tényleges helyreállításához".

Hsziao egyben hangsúlyozta,

Ausztráliának nem szabad félreértelmeznie az "Egy Kína" politikát. Tajvan kérdésében nincs helye kompromisszumnak.

Címlapkép: Li Ko-csiang kínai és Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök találkozója, 2017. Brendon Thorne/Bloomberg via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF