finnország helszinki_getty_stock
Globál

Egyre többen akarnak átjutni Oroszországból Finnországba

MTI
Jelentősen nőtt a forgalom a finn-orosz határon az éjszaka folyamán - közölte a finn határőrség csütörtök reggel. A finn miniszterelnök napközben bejelentette, hogy korlátozni kívánják az orosz turisták és átutazók számát az országban.

"Egyértelműen növekedtek a számok", és "határozottan nagyobb a forgalom" - hangsúlyozta a határőrség nemzetközi ügyekért felelős illetékese, Matti Pitkaniitty. Megjegyezte: 4824 orosz állampolgár érkezett Finnországba a keleti határon szerdán, míg egy héttel korábban ugyanezen a napon 3133. Ugyanakkor szerdán kevesebben keltek át a határon, mint a hétvégén - tette hozzá. A határőrök kilenc ellenőrzőpontnál teljesítenek szolgálatot - mondta el Pitkaniitty.  

Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter szerdán leszögezte: Finnország fokozott figyelemmel követi a helyzetet szomszédságában, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el. Sanna Marin finn kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy a kormány felmérte a Finnországon átutazó és az országba beutazó orosz állampolgárok jelentette kockázatokat, s erősen fontolja az Oroszországból beutazók számának drasztikus csökkentését.

Putyin szerdai bejelentésére utalva a kormányfő elmondta: úgy véli, "a tegnapi hírek hallatán a helyzet felülvizsgálatot kíván". "A kormány szándékai nagyon világosak: véget kell vetni az Oroszországból (Finnországba) érkező és átutazó idegenforgalomnak" - szögezte le. Putyin bejelentését követően gyorsan elkapkodták az egyirányú repülőjegyeket Oroszországban, mert sokan attól tartanak, hogy a katonakorú férfiakat nem engedik távozni az országból.

Eközben rendőrségi források szerint Norvégiában nem változott a határt átlépő orosz állampolgárok száma. Finnország egyike azon utolsó európai államoknak, melyeken keresztül az orosz állampolgároknak még van módja elhagyni országukat: Lengyelország a három balti állammal egyetemben hétfőn életbe léptette az orosz állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási korlátozást.

Címlapkép forrása: Getty Images

sarkanyhunor
bolt szamla inflacio draga
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
áram vezeték erőmű zaporizzsja stock
burkina faso
steiner attila cimlapkep3

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Bulgária választás