wagner csoport
Globál

Sosem látott vallomást tettek az orosz elítéltek, akiket Ukrajnába akart küldeni a rettegett Wagner-csoport

Portfolio
Nemrég kiderült, hogy az ukrajnai harcokban fontos szerepet vállaló orosz Wagner-csoport börtönökből toboroz fogvatartottakat a frontvonalakra; a toborzókat pedig több esetben személyesen Jevgenyij Prigozsin, a zsoldosbrigád pénzembere tartja. A brit Guardian több olyan elítélttel is kapcsolatba tudott lépni, akik állítólag találkoztak a zsoldosvezérrel és meg is tudta őket szólítani a Wagner ígéreteiről, szankcióiról, a toborzás feltételeiről.

Az orosz-ukrán háborúban a háború kezdete óta érkeznek beszámolók az orosz csapatok veszteségeit illetően. Számszerűen nehéz ezeket igazolni, azonban a legtöbb jel arra utal, hogy az orosz csapatok olyan szintű veszteségeket szenvedtek, hogy már komoly problémát jelent számukra az élőerő-utánpótlás. Az oroszok a részleges mozgósítás bejelentéséig is már több szokatlan módszerrel próbálták ezt a problémát orvosolni, ezek között szerepelt a kisebbségek nagy arányú bevetése, valamint szerződéses katonák nagyon rövid, három hónapos szolgálati időre szóló toborzása.

A nyár eleje óta olyan hírek láttak napvilágot, hogy a fenti módszereken túlmenően már Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport állítólagos vezetője toboroz katonákat Oroszország kiterjedt büntetés-végrehajtási rendszeréből, hogy ezzel próbálja meg orvosolni az orosz csapatok akut létszámhiányát az ukrajnai harctéren. A The Guardian négy fogollyal és három közeli családtaggal beszélt, hogy bemutassa, hogyan zajlanak ezek a toborzások.

Egy Tambov-régóban található büntetőintézetben fogva tartott rab arról számolt be, hogy nagyon meglepte, amikor a zsoldosvezér egy nap személyesen látogatta meg őket.

Nem hittünk a szemünknek, de ott állt előttünk: Prigozsin, személyesen, és arra buzdított minket, hogy csatlakozzunk a Wagner katonai magánvállalathoz, és harcoljunk Ukrajnában

– mondta az egyik, Iván nevű rab.

A múlt héten egy kiszivárgott videó terjedt el az orosz közösségi médiában, amelyen egy Prigozsinra nagyon hasonlító férfi látható. A férfi egy másik, Tambovtól 500 mérföldre, északra lévő börtönben azt mondta a raboknak, hogy szabadon engedik őket, ha hat hónapot eltöltenek a Wagner-csoportban zsoldosként. Ez volt az első alkalom, hogy a toborzás folyamatát kamera rögzítette.

Amikor megláttam a videót, azt gondoltam, hogy Prigozsin nagyon elfoglalt lehet, mert pontosan ezt mondta nekünk is

- mondta Iván. Majd így folytatta:

Azt ígérte, hogy szabadok leszünk, ha hat hónapig harcolunk. De figyelmeztetett, hogy kevesen fognak visszajönni.

A The Guardian által megszólaltatott, Oroszország különböző börtöneiben tartózkodó fogolyok és közeli hozzátartozóik mindannyian hasonló beszámolókkal szolgáltak arról, hogy Prigozsin személyesen vezette a toborzást a börtönökben.

Iván visszautasította az ajánlatot, de elmondása szerint nagyjából 120 rab jelentkezett, és most Ukrajnában harcolnak, mindössze egyhetes kiképzés után. Azt mondta, hogy ő is csatlakozna, ha Prigozsin újra hívná. "Még 11 évet kell börtönben töltenem" - mondta.

Vagy itt halok meg ebben a szarfészekben, vagy ott, ez nem számít annyira. Legalább lesz esélyem harcolni a szabadságomért. Mindannyian az orosz ruletthez hasonlítjuk ezt.

"Különben is, jelenleg a jelentkezés önkéntes. Hamarosan lehet, hogy nem lesz más választásunk, és kénytelenek leszünk menni" - mondta. Sok más fogoly is hangoztatta ezt az érvet.

Egy Oroszország északi, Komi-régióban található börtönéből hasonló beszámolók érkeztek Prigozsin július közepi látogatásáról. Vlagyimir, akinek lopásért kiszabott büntetéséből mindössze három hét volt hátra, amikor Prigozsin megérkezett, szintén úgy döntött, hogy nem jelentkezik, de elmondta, hogy unokatestvére, akinek 15 év volt hátra a rácsok mögött, egyike volt annak a 104 rabnak, aki beleegyezett, hogy Ukrajnában harcoljon.

Független forrásokból nehéz ellenőrizni a rabok beszámolóinak minden részletét, de történeteik megerősítették a Important Stories és a Meduza orosz oknyomozó portálok korábbi beszámolóit.

A foglyok tudni fogják, hogy ott teljes büntetlenséggel cselekedhetnek

- mondta Vlagyimir, aki azóta elhagyta a börtönt.

A börtön állattá változtat, és rengeteg gyűlölet lesz benned. Ott már nem lesz megkötve a kezük

- tette hozzá.

Minden megkérdezett fogoly azt mondta, hogy hat hónap után elnöki kegyelmet és havi 100 000 rubel (690 000 forint) fizetést ígértek nekik.

Vlagyimir elmondta, hogy látogatása során Prigozsin azt mondta a csoportnak, hogy "mindenféle hátterű foglyokat toboroznak, amíg egészségesek", de figyelmeztetett, hogy az ivás, a kábítószer-fogyasztás, a fosztogatás és az ukrajnai dezertálás kivégzéssel büntetendő.

Nem próbált nekünk kedveskedni. Azt mondta, hogy a pokolba fogunk kerülni, de ez lehet a szerencsés kiutazási jegyünk.

Az egyik fogoly elmondása szerint Prigozsin beszéde "nagy benyomást tett" a rabokra, 170 rabtársa jelentkezett a harcra.

A Prigozsinhoz kapcsolódó Telegram-csoportok mostanában Wagner-zsoldosokká vált rabokról osztanak meg videókat, akik más rabokat is arra bátorítanak, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

A beszervezett orosz foglyok pontos számát nehéz megállapítani. Egy amerikai tisztviselő hétfőn azt mondta, hogy a Wagner több mint 1500 elítélt bűnözőt próbálhatott beszervezni. Olga Romanova, a foglyok jogait védő Jailed Russia nevű civil szervezet vezetője azonban úgy véli, hogy a szám ennél jóval magasabb. Romanova becslése szerint

mintegy 11 000 orosz fogoly jelentkezett már Ukrajnába, és ez a szám szerinte gyorsan növekszik.

Katonai szakértők szerint a fegyelmezetlen és rosszul kiképzett orosz foglyok nem fognak lényeges hatást gyakorolni a háború menetére. Rob Lee katonai elemző szerint Moszkva legújabb toborzási törekvése rövid távon "betömhet néhány lyukat", de nem sokat tesz Oroszország kritikus élőerőhiányának a kezeléséért.

Oroszországnak már nincs hagyományos értelemben vett hivatásos hadserege. Most néhány hivatásos egységből áll, keverve fizetett, rövid távú szerződéses katonákkal, zsoldosokkal és most már, úgy tűnik, foglyokkal.

"A hadseregek akkor hatékonyak, ha világos hierarchia és kohézió van" - tette hozzá Lee.

El sem tudom képzelni, hogy a foglyok milyen fegyelmi kihágásokat fognak elkövetni.

Kedden az egyik legismertebb orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij, aki maga is rács mögött van, azt tweetelte, hogy az orosz börtönök tele vannak olyan emberekkel, akiknek "nagy gondjaik vannak a fegyelemmel, és még nagyobb gondjaik vannak az alkohollal és a szerekkel". Azt írta:

Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! Mit tudna egy ilyen hadsereg egyáltalán elérni a harcban?

Úgy tűnik azonban, hogy nem minden Ukrajnába tartó fogoly áll készen arra, hogy Oroszországért harcoljon. Egy ukrajnai harcokra toborzott és Kijev által elfogott orosz fogollyal közölt interjúban arról is szó esik, hogy ő azért jelentkezett csak, hogy kihasználja a Prigozsin által adott lehetőséget, hogy megadhassa magát az ukrán csapatoknak.

A hatékonyság kérdései mellett, Jailed Russia nevű civil szervezetet vezető Romanova szerint,

a foglyok toborzása egy katonai magánvállalat számára, miközben elnöki kegyelmet ígérnek, sok szempontból teljesen törvénytelen.

Romanova arra számít, hogy az orosz börtönökben a következő hetekben fokozódni fognak a toborzási erőfeszítések. Egy olyan országban, ahol a világon az egy főre jutó börtönnépesség az ötödik legnagyobb, Prigozsin helikoptere valószínűleg tovább fog repülni - mondta.

Kérdés, hogy milyen hatást gyakorol majd a kihirdetett részleges mozgósítás a börtönökben lévő toborzásra. Az eddigi orosz veszteségek alapján nem várható, hogy felfüggesztik a programot. Főleg annak fényében, hogy egy háborúban meghalt wagneres katona nem minősül hivatalos orosz veszteségnek, így nem rontja az amúgy is vitatható állami statisztikákat sem.

Címlapkép: Egy Wagner-csoportot dicsőítő graffiti Belgrádból, 2022 március. Forrás: Pierre Crom/Getty Images

Majomhimlő stock
wall street
üzletember árnyék iroda_getty stock
Delta_4_1500
német berlin
aluminium
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Díjmentes online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Majomhimlő stock