Nagy bejelentésre készül Putyin – Három lehetséges témakör, amely hatással lehet a globális helyzetre

Ács Bence
A Kreml sajtóosztálya csütörtök délután jelentette be, hogy pénteken, helyi idő szerint délután három órakor (magyar idő szerint délután 2-kor) Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet fog intézni népéhez. De milyen témákat is érinthet az orosz államfő, és ezek milyen hatással lehetnek az ukrajnai háború lefolyására? Nézzük.

Az elmúlt egy hét eseményei alapján három fő témakört jelölhetünk meg, amelyeket Putyin beszédében megemlíthet:

1. Szinte biztosra vehetjük azt, hogy a fő téma az ukrajnai "népszavazások" kérdésköre lesz. Az orosz adatok szerint a négy érintett megyében (Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja) bőven 80% fölött volt azon szavazatok száma, amelyek az Ukrajnától való elszakadást támogatták. Péntek reggel a Kreml független államként ismerte el Herszon és Zaporizzsja megyéket, Dmitrij Peszkov Kreml szóvívő nyilatkozata szerint az államfő beszéde előtt le is fogják bonyolítani az aláírási ceremóniát, melynek keretében a négy megye csatlakozik az Orosz Föderációhoz.

2. Elképzelhető, ugyanakkor jelentősen kisebb a valószínűsége annak, hogy Putyin a szakadár régiókban zajló ukrán katonai műveleteket a "népszavazásra" hivatkozva már egy Orosz Föderáció elleni támadásként fogja megjeleníteni.

Amennyiben Oroszországot támadás éri, úgy lehetőségük van a teljes mozgósítás bejelentésére, a múlt heti, hivatalosan csak 300 ezer tartalékos behívását követő fejetlenségre való tekintettel ugyanakkor valószínűtlen az, hogy moszkva a jelenleginél szélesebb körben kísérli meg a lakosság mozgósítását.

3. Az Északi Áramlat földgázvezetékek megrongálódását mind a Nyugat, mind a Kreml szándékos rongálásnak tekinti, fontos azonban kiemelni azt, hogy Moszkva álláspontja szerint nemzetközi terrorizmusról van szó. Bár annak az esélye, hogy Oroszország látványosan eszkalálná a NATO-val fennálló konfliktust nagyon alacsony, a nyugati katonai szövetség elleni retorika fokozott megjelenítésére kiváló alkalmat nyújt a mai beszéd.

A címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF