Elengedheti Moszkva a megszerzett megyék egyes részeit, eltűnt a NATO szeme elől egy orosz szuperfegyver - Háborús híreink hétfőn

Portfolio
Az ukrán csapatok állítólag teljesen megtisztították a Donyec megyei Liman városát az orosz megszállóktól. Oroszország az alkotmánybíróság jóváhagyása után hivatalosan is annektálta a négy ukrán megyét, ahol "népszavazást" tartottak. Ramazan Kadirov csecsen vezető az ukrán frontra küldi harcolni 14, 15 és 16 éves fiait. A Kreml állítása szerint egyeztetni fog Herszon és Zaporizzsja lakosaival az újonnan Oroszországhoz csatolt megyék határainak meghatározásáról. Cikkünk folyamatosan frissül.

Francia kormányfő: a háború költségeit elviselhetetlenné kell tenni Moszkva számára

Franciaország álláspontja szerint az Oroszországra kivetett uniós szankciók működnek, s az a cél, hogy az ukrajnai háború költségei elviselhetetlenné váljanak Oroszország számára - mondta hétfőn Élisabeth Borne miniszterelnök a nemzetgyűlés előtt tartott beszédében.

Francia kormányfő: a háború költségeit elviselhetetlenné kell tenni Moszkva számára

Bekérették a római külügyminisztériumba az orosz nagykövetet

Bekérették a római külügyminisztériumba hétfőn az orosz nagykövetet az ukrajnai területeken Moszkva által megrendezett népszavazások miatt. Ezt követően az Oroszországi Föderáció római nagykövetsége közölte, hogy Szergej Razov nagykövet határozottan visszautasította az olasz fél álláspontját.

Az orosz nagykövetet a külügyminisztérium úgynevezett diplomáciai főtitkára, Ettore Sequi nagykövet fogadta. Sequi azt mondta Szergej Razovnak: Olaszország határozottan elítéli a "hamis népszavazásokat", és ezek eredményét Róma nem ismeri el.

Az orosz diplomáciai képviselet közleménye szerint a találkozón Szergej Razov "kategorikusan visszautasította az olasz fél kijelentéseit, és kifejtette saját álláspontját, amely összhangban van azzal, amit Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnöke mondott a Kreml nagypalotája Szent György termében szeptember 30-án elmondott beszédében".

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken jelentette be Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja ukrajnai megyék Oroszországhoz csatolását a szeptember 27-én lezárult népszavazásokat követően. (MTI)

Váratlanul kirúgták az orosz haderő egyik legbefolyásosabb parancsnokát

Váratlanul menesztették az orosz nyugati katonai körzet parancsnokát, Alekszander Zsuravljov tábornokot - értesült az orosz RBC hírportál.

Váratlanul kirúgták az orosz haderő egyik legbefolyásosabb parancsnokát

Soha nem látott csoportosulás állt be az ukrán fegyveradományozók sorába

Csehország lesz az első olyan ország, ahol civil tömegfinanszírozáson keresztül gyűjtöttek pénzt egy modernizált szovjet T-72-es harckocsi megvásárlására. A harckocsit hamarosan az ukrán hadseregnek küldik, hogy a segítségével megállítsák az orosz előretörést - írta meg a Reuters.

Soha nem látott csoportosulás állt be az ukrán fegyveradományozók sorába

Kifakadt a befolyásos orosz politikus: az állandó hazudozás megmérgezte az orosz hadsereget!

Érthetetlen és megmagyarázhatatlan, hogy az orosz hadvezetés miért nem készült fel (Krasznij) Liman védelmére és megerősítésére, amikor teljesen világos volt, hogy az ukrán haderő következő célpontja ez a régió – mondta Andrej Guruljov, az orosz Duma elnökhelyettese egy orosz talkshowban. Majd hozzátette: szerinte a hazudozás megmérgezte az orosz haderőt, a vezérkartól egészen a legénységi állományig.

Kifakadt a befolyásos orosz politikus: az állandó hazudozás megmérgezte az orosz hadsereget!

Üzent Oroszország: a frissen elcsatolt területekre is vonatkozik a nukleáris védelem

A Kreml hétfőn kijelentette, hogy a nukleáris fegyverek bevetésének kérdését kiegyensúlyozott, nem érzelmeken alapuló megközelítésben hajlandó tárgyalni. Peszkov kijelentése reflektál arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök egyik legfontosabb szövetségese a hétvégén felszólította Oroszországot, hogy alkalmazzon taktikai nukleáris fegyvert Ukrajnában - írta meg a Reuters.

Üzent Oroszország: a frissen elcsatolt területekre is vonatkozik a nukleáris védelem

Ez váratlan volt: Putyin egyik legfontosabb szövetségese durván beszólt az orosz hadvezetésnek

Az orosz erők kivonulása Limanból arra késztette Vlagyimir Putyin elnök két befolyásos szövetségesét, hogy olyasmit tegyen, ami ritka a modern Oroszországban: nyilvánosan kritizálja a felsővezetést és a konfliktus eszkalációjára szólítottak fel – írta meg a Reuters.

Ez váratlan volt: Putyin egyik legfontosabb szövetségese durván beszólt az orosz hadvezetésnek

Litvánia Kijev kérésére kész beengedni az országba hadköteles krími tatárokat, ha van ukrán állampolgárságuk, és a határon ukrán útlevelet mutatnak fel - közölte hétfőn Rustamas Liubajevas, a belügyminisztérium határvédelmi szolgálatának vezetője.

A krími lakosok két útlevéllel - az Oroszországi Föderáció és Ukrajna által kiadott okmánnyal - rendelkezhetnek.

"Készek vagyunk befogadni azokat a krími tatárokat, akik elmenekülnek a rájuk nézve törvénytelen orosz mozgósítás elől" - mondta a litván illetékes. A befogadás feltétele az ukrán állampolgárság és ukrán útlevél - tette hozzá.

Kijev arra kérte a balti államok, valamint Lengyelország és Georgia hatóságait, hogy az orosz mozgósítás elől menekülő krími tatárokat engedjék be országukba.

(MTI)

Megszavazta a Duma: bekebelezte Oroszország Ukrajna négy megyéjét

Egyhangúlag megszavazta az orosz parlament alsóháza hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket.

Megszavazta a Duma: bekebelezte Oroszország Ukrajna négy megyéjét

Aggódik a NATO - "Eltűnt" az oroszok rettegett szupertengeralattjárója

A NATO hírszerzési jelentése szerint "eltűnt" fehér-tengeri állomáshelyéről a K329 Belgorod névre hallgató orosz atomtengeralattjáró. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a NATO teljes erővel próbálja felkutatni az orosz szuperfegyvert, mely szerintük a Jeges-tengerre hajózott azért, hogy letesztelhesse a rendkívül veszélyesnek tartott Poseidon torpedókat.

Aggódik a NATO -

Az ukrán frontra küldi fiatalkorú gyerekeit a csecsenek vezetője

Az ukrán frontra küldi harcolni 14, 15 és 16 éves fiait Ramzan Kadirov csecsen vezető – jelentette ezt be Putyin szövetségese saját Telegram-csatornáján.

Az ukrán frontra küldi fiatalkorú gyerekeit a csecsenek vezetője

Váratlan bejelentést tett a Kreml: elengedheti Moszkva az elcsatolt ukrán megyék egyes területeit

A Kreml állítása szerint egyeztetni fog Herszon és Zaporizzsja lakosaival az újonnan Oroszországhoz csatolt megyék határainak meghatározásáról - írja a The Guardian.

Váratlan bejelentést tett a Kreml: elengedheti Moszkva az elcsatolt ukrán megyék egyes területeit

Bekérették hétfő délelőtt a varsói külügyminisztériumba az Oroszországi Föderáció nagykövetét a megszállt ukrajnai területeken Moszkva által rendezett múlt heti népszavazások miatt - közölte Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes.

A találkozó során ismertetik a nagykövettel az orosz lépéseket elutasító lengyel álláspontot - mondta el Przydacz a TVN24 kereskedelmi hírtelevízió hétfő reggeli műsorában. Hozzátette: "Álnépszavazásokról van szó, Ukrajna területének elcsatolására tett kísérletről".

A miniszterhelyettes jelezte: nemcsak a lengyel diplomácia tesz így. "Európai szinten megállapodtunk a kollégáinkkal, hogy nagyjából egy időben, ugyanezen a napon ismertetjük ezt az álláspontot az adott országban dolgozó orosz nagykövettel".

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken jelentette be Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megye Oroszországhoz csatolását. Előzőleg ez ügyben a szóban forgó területeken Lengyelország által is illegitimnek minősített népszavazást tartottak.

A varsói külügyi tárca pénteki nyilatkozata szerint az említett négy megye a nemzetközi jog értelmében továbbra is Ukrajna része. "Lengyelország nem ismeri el, és a jövőben sem fogja elismerni az álnépszavazások eredeményeit (...), ahogy az orosz elnök által kiadott, a szóban forgó területek elcsatolásáról szóló dekrétumokat sem" - áll a nyilatkozatban, melyben Ukrajna határozott katonai támogatására és az Oroszország elleni újabb szankciókra szólították fel a nemzetközi közösséget.

(MTI)

Jelentett a hírszerzés: az oroszok is látják mekkora a probléma a mozgósítással

Ma is közzétette napi jelentését a brit védelmi minisztérium, amelyben az oroszországi részleges mozgósítással kapcsolatos problémákra világítottak rá.

Jelentett a hírszerzés: az oroszok is látják mekkora a probléma a mozgósítással

Magyarország blokkolhatja az olajszankciót

Egyre nagyobb a nyomás az EU-n hogy teljesítse ígéretét, miszerint gyors és határozott választ fog adni Moszkva legújabb lépéseire, különösen miután Vlagyimir Putyin pénteken négy ukrajnai régió annektálását jelentette be. Ezzel szemben diplomaták elmondták a Politiconak, hogy több tagállam, köztük Magyarország is az útját állhatja a gyors megegyezésnek.

Magyarország blokkolhatja az olajszankciót

Több fronton is összeomlottak az orosz védvonalak, országszerte törnek előre az ukrán csapatok

A hétvégén visszafoglalták az ukrán fegyveres erők a stratégiai fontosságú Liman várost, melyet az orosz haderő elsődleges észak-donyeci hídfőállásként használt azóta, hogy Izjum ismét ukrán kézre került. Az áttörés után keleti és északkeleti irányba is elindultak az ukrán fegyveres erők, ráadásul az Oszkol folyótól keletre is jelentős offenzíva indult. Ami még érdekes, hogy nagyon úgy tűnik, egy hónap után délen, Herszon térségében is áttörtek az ukránok az orosz védvonalakon, északi irányból. Mindez nem túl jó hír az orosz vezetésnek, amely a múlt héten annektálta azokat a megyéket, melyek területéből napról napra kevesebbet ellenőriznek az orosz fegyveres erők.

Több fronton is összeomlottak az orosz védvonalak, országszerte törnek előre az ukrán csapatok

Bejelentette Zelenszkij: hatalmas sikereket értek el az ukrán csapatok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrán csapatok két újabb települést tudtak visszafoglalni Herszon megyében - írja a Reuters.

Bejelentette Zelenszkij: hatalmas sikereket értek el az ukrán csapatok

Csúnya baki az orosz mozgósításban: repül a komisszár, mehetnek haza a behívottak

Nem feleltek meg a behívási kritériumoknak, ezért a mozgósított állomány felét hazaküldték az oroszországi Habarovszki területen. A régió katonai komisszárját hétfő reggel eltávolították a pozíciójából - írta meg a Reuters.

Csúnya baki az orosz mozgósításban: repül a komisszár, mehetnek haza a behívottak

Az előző nap adatai számokban.

Magyarország területére 2022. október 2-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5652 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5660 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 231 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 2-án 52 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

(MTI)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF