Ravasz csellel próbálja rászedni Putyin az ENSZ-t, de van a történetben egy kellemetlen csavar

Portfolio
Az ENSZ közgyűlése jövő héten tervez szavazást tartani arról, hogy elítéljék-e a Moszkva által tartott népszavazásokat, melyek keretében Oroszország négy ukrán megyét annektált. Oroszország most azért lobbizik, hogy a nemzetközi szervezetben bevettnek számító nyílt szavazás helyett titkos szavazással döntsön a közgyűlés – írja a Reuters.

A Kreml ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia szerint a szavazás

egyértelműen politikai, és provokatív lépés, melynek nincs más célja, csak az, hogy egymás ellen fordítsa az ENSZ tagállamokat.

Nebenzia szerint azért van szükség a titkos szavazásra, mert a nyugati lobbi következtében a tagállamok esetleg nem vállalnák azt, hogy támogatják Oroszországot akkor, ha ezt nyilvánosan kéne megtenniük.

A helyzet iróniája, hogy a közgyűlésnek nyilvánosan kéne szavaznia arról, hogy később titkos szavazás keretében szeretnének dönteni arról, elítélik-e Moszkvát.

Az ENSZ kísérletet tett arra, hogy a csúcsszervezetnek számító Biztonsági Tanácsban ítélje el az orosz annexiót, de Moszkva, mint a Biztonsági Tanács állandó tagja ezt megvétózta.

A közgyűlés várhatóan október 12-én, szerdán fog összeülni.

Címlapkép: Joe Biden felszólal az ENSZ közgyűlésének tárgyalótermében, New Yorkban. A címlapkép illusztráció, forrása: Wikimedia Commons

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF