Herszon autó
Globál

Recseg-ropog Putyin katonai szövetsége, áramellátásáért küzd Ukrajna – Háborús híreink pénteken

Portfolio
Legfrissebb háborús híreinket itt olvashatod.

Háborús tudósításunk szombaton

Az orosz-ukrán háború fejleményeiről szombaton is tudósítunk, folyamatosan frissülő percről percre cikkünket itt olvashatod.

A lengyelek vámot akarnak azoknak, akik tovább veszik az orosz olajat

Lengyelország most szankciókat szorgalmaz a vezeték északi szakaszára, ami jogi indokot teremt Varsó számára, hogy felmondja a meglévő szerződéseket Oroszországgal, és egy tarifarendszert azok számára, akik továbbra is a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül továbbra is hozzájutnak a relatíve olcsó orosz kőolajhoz.

Tovább a cikkhez

Putyin: előbb kellett volna egyesíteni a szakadár régiókat Oroszországgal

Segíthetett volna elkerülni a polgári áldozatokat, ha a luhanszki és a donyecki szakadár entitás előbb "egyesült" volna Oroszországgal - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken, amikor novo-ogarjovói rezidenciáján katonaanyákat fogadott, akiknek a fia részt vesz az Ukrajna elleni "különleges hadműveletben".

Tovább a cikkhez

Ferenc pápa levelet írt az ukrán népnek a háború kilencedik hónapjában

Elismerését fejezte ki a háború tragédiájával bátran és méltósággal szembenéző ukrán népnek Ferenc pápa olaszul és ukránul pénteken közölt levelében, melyben a téli időszakban még erősebb szolidaritásra szólította fel egyházát és a világ egészét. A katolikus egyházfő az ukrán fivéreknek és nővéreknek címzett levelében emlékeztetett, hogy kilenc hónapja kezdődött a háború "abszurd őrülete" földön és levegőben, ahol "megállás nélkül visszhangzik a robbanások baljós zaja és a szirénák nyugtalanító hangja". "Városaitokat a bombák kalapácsként sújtják, miközben a rakétaeső halált, pusztítást, fájdalmat, éhezést, szomjazást és fázást okoz, utcáitokon sokaknak menekülni kellett hátrahagyva otthonaikat és szeretteiket, nagy folyóitok mellett mindennap vér és könnyek folyói áramlanak" - írta Ferenc pápa. Arra kérte egyházát és a világ minden részén élőket, éreztessék szeretetüket és közelségüket főleg most, a téli hideg hónapjaiban, karácsony közeledtével. (MTI)

Saját országát védené a németek amerikai fegyvereivel a lengyel elnök

Andrzej Duda lengyel elnök azt szeretné, ha a Németország által felajánlott, amerikai gyártmányú Patriot-ütegek Lengyelország területét és a lengyel állampolgárokat védelmeznék - jelentette ki pénteken a lengyel államfő kabinetfőnöke azt a javaslatot kommentálva, amely szerint a rakétákat Nyugat-Ukrajnába kellene telepíteni. Maga Duda később egyértelműen a Patriotok ukrajnai telepítése mellett állt ki.

Tovább a cikkhez

Ukrajnába látogat Novák Katalin

A háború kezdete óta a legmagasabb szintű látogatást teszi a magyar állam képviseletében Ukrajnában Novák Katalin köztársasági elnök – értesült az Index.

Tovább a cikkhez

Kivéreztetné Oroszországot a litván elnök

Ukrajna számára több katonai segítséget, egyúttal a Moszkvára gyakorolt nyomás növelését sürgette Gitanas Nauseda litván elnök a lengyel, lett és román elnökökkel tartott találkozóján pénteken, Kaunasban.

Tovább a cikkhez

Evakuálják a herszoni kórházakat

Kimenekítik az ukrán erők által nemrég visszavett Herszon város kórházaiból az összes beteget az orosz erők folyamatos ágyúzásai miatt - közölte pénteken Jaroszlav Janusevics, a dél-ukrajnai megye kormányzója.

(MTI)

Lesújtó vélemény: a szakértők szerint a magas üzemanyagárak több emberéletet követelhetnek, mint az ukrajnai háború

Az Economist elemzői szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként veti be a brutálisan megugrott gázárakat Európa ellen, mely az Ukrajnában immáron nyolc hónapja dúló háborúnál is több halálos áldozattal járhat.

Tovább a cikkhez

Videó: komoly bajba került a francia páncélos Ukrajnában

Továbbra is úgy tűnik, komoly problémákat okoz a nyugati katonai járműveknek (is) az ukrajnai sár. A beragadt Humveek és MaxxPrók után most egy francia VAB páncélozott szállító harcjármű vált kis híján irányíthatatlanná egy ukrajnai földúton.

Tovább a cikkhez

Jó híreket közölt Kijev polgármestere

Az ukrán főváros lakóházainak egyharmadában már van fűtés, a kijeviek felénél pedig áramszolgáltatás - számolt be Vitalij Klicsko kijevi polgármester pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Tovább a cikkhez

Putyin a katonaanyáknak: ne higgyenek el mindent, amit látnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajnában harcoló katonák édesanyjaival találkozott az orosz Anyák Napja alkalmából – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Emberi jogi főbiztos: hitelesek lehetnek az orosz hadifoglyok kivégzéséről szóló felvételek

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elmondta: az ENSZ előzetes elemzése szerint nagy valószínűséggel hitelesek azok a felvételek, amelyeken ukrán katonák orosz hadifoglyokat végeznek ki.

Kijev korábban megígérte, hogy kivizsgál minden visszaélést, amelyet feltehetőleg az ukrán fegyveres erők követtek el.

Az ENSZ szerint mind az orosz, mind az ukrán fél kínzott hadifoglyokat.

Türk felszólította Moszkvát és Kijevet: tegye egyértelművé a katonák számára, hogy nem torolhatják meg sérelmeiket a rabokon. A főbiztos hozzátette: a kivégzésekre vonatkozó vádak részrehajlásmentes és transzparens kivizsgálására van szükség.

(MTI)

Emberi jogi főbiztos: milliók szembesülnek hihetetlen nehézségekkel az orosz légicsapások miatt

Milliók szembesülnek rendkívüli nehézségekkel és nyomorúságos életkörülményekkel Ukrajnában a kritikus infrastruktúrára mért orosz légicsapások miatt – hívta fel a figyelmet közleményében Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Oroszország október eleje óta erőteljes tűz alá vette a polgári lakosságnak vizet, áramot és fűtést biztosító létesítményeket. A heti rendszerességű támadásokban legalább 77 civil vesztette életét és 272-en megsebesültek.

A főbiztos rámutatott: e támadások komoly aggályokat vetnek fel, hiszen a nemzetközi humanitárius jog elvárja, hogy minden egyes objektum megtámadásából kézzelfogható és közvetlen katonai előny származzon.

Moszkva elismerte, hogy alapvető létesítményeket támad, és jelezte: azt akarja elérni, hogy Ukrajna harcképessége csökkenjen, valamint hogy a kijevi vezetés tárgyalóasztalhoz üljön. Kijev háborús bűncselekménynek tekinti ezeket a támadásokat.

(MTI)

Megerősítette Ukrajna: iráni katonai tanácsadókra sújtottak le a Krímben

Ukrajna megerősítette azokat az októberi izraeli sajtóértesüléseket, melyek szerint iráni katonai tanácsadók haltak meg az Oroszország által megszállt Krím félszigeten ukrán csapásokban – írja a The Guardian.

Tovább a cikkhez

Csúnya pofonba szaladtak bele a németek: kifogást kerestek, hamar helyreigazították őket

A német védelmi miniszter csütörtökön egyértelművé tette, hogy a Lengyelországnak felajánlott Patriot légvédelmi egységeket csak NATO-területen lehetséges felhasználni. Berlin ezzel szembeszállt Varsó azon kérésével, hogy a rendszert Nyugat-Ukrajna védelmére is használják. Nem sokkal később a NATO-főtitkár jelezte, Németország téves információkkal rendelkezik a NATO-eszközökről – írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Az összes ukrán ellenőrzés alatt álló atomerőmű visszakapcsolódott a hálózatra

Az ukrán energiaszolgáltató, az Ukrenergo tudatta, hogy az összes, az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló atomerőmű működik, és visszakapcsolódott a fő hálózatra.

A szerdai orosz rakétatámadások miatt mind a négy ukrajnai atomerőművet lekapcsolták, Ukrajna nagy része sötétségbe borult. A négy erőmű közül egyet, a zaporizzsjait továbbra is az orosz csapatok tartják megszállás alatt.

(The Guardian)

Bemondta Zelenszkij, milyen feltétellel érhet véget a háború

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Financial Times-nak nyiltkozott Ukrajna háborús terveiről és az ukrán energetikai infrastruktúrát ért orosz csapásokról.

Tovább a cikkhez

Angela Merkel: „Putyinnak csak az erő számít”

Hosszú riportot közölt a Der Spiegel német hetilap a tavaly leköszönt német kancellárral, Angela Merkellel. A cikk Oroszországgal kapcsolatos részleteit a BBC szemlézte, amiből kiderül: kormányfősége vége felé már nem volt hatalma ahhoz, hogy befolyásolja Putyint, márpedig az orosz elnöknek „csak az erő számít”.

Tovább a cikkhez

Brutális tempóban égeti az oroszok pénzét a háború, egyre nagyobb bajban Putyinék

Jelentős terhet ró az orosz költségvetésre a háború, a hadianyagok beszerzése, az aktív katonák fizetése, és az elhunytak kompenzálása együtt dollármilliárdokkal rontja havonta az egyenleget, miközben a költségvetés bevételei is meredeken esnek.

Tovább a cikkhez

Itt a válasz, belép-e újabb ország az orosz–ukrán háborúba

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Minszk haderő bevetését tervezi Ukrajnában.

Tovább a cikkhez

Szép csendben elveszti Putyin a legfontosabb barátait – De van öt ország, amelyre mindig számíthat

Moszkvának mindeddig nem sikerült olyan nemzetközi szövetségi rendszert kiépítenie maga köré, amely révén a kollektív Nyugat valódi kihívójaként jelenhetne meg a világpolitika színpadán, ahogy erről lényegében a Szovjetunió szétesése óta álmodozik. Az ukrajnai háború kirobbantása nemhogy segítette volna ebben, hanem még azok az országok is elkezdtek kihátrálni mögüle, amelyek korábban szilárdan az orosz érdekszféra részeinek látszottak. Kína sem támogatja Oroszországot, sőt még profitál is annak a háború miatti gazdasági és geopolitikai visszaeséséből. Ha megnézzük, az ENSZ Közgyűlésének szavazásain mely országok voksolnak Oroszország mellett, érdekes listát állíthatunk össze. Melyik az az öt ország, amelyik a leginkább kitart Moszkva mellett?

Tovább a cikkhez

Tragikus a helyzet az ukrán fővárosban, már a műtéteknél is zseblámpával világítanak

Péntek reggel Kijev lakosságának még mindig mintegy fele volt áram nélkül, miután a szerdai orosz rakétatámadások miatt az ukrán energetikai infrastruktúra jelentős része – köztük a négy működő atomerőmű – leállt – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Újabb kínos jelenetbe szaladhat bele Putyin - Olyan csoporttal találkozik, akik azonnal véget vetnének a háborúnak

Vlagyimir Putyin elnök pénteken találkozik az Ukrajnában harcoló katonák édesanyjaival. Az ország veszteségei több tízezer főre rúgnak, de ebből kínosan keveset ismer el a hivatalos állami média - közölte a Reuters.

Tovább a cikkhez

Lesújtó jelentést tett közzé a háborúba kényszerített orosz tartalékosokról a brit hírszerzés

A brit védelmi minisztérium péntek reggel is közzétette hírszerzési jelentését.

Tovább a cikkhez

Kilőtték az oroszok az ukránok egyik legjobb tüzérségi lövegét

Megsemmisített az orosz haderő egy Lengyelország által gyártott és leszállított AHS Krab önjáró tüzérségi löveget.

Tovább a cikkhez

Orosz bombázók jelentek meg Norvégia mellett

Az orosz légierő két Tu-160-as stratégiai bombázója előre bejelentett repülési gyakorlatot hajtott végre a Barents-tengeren és a Norvég-tengeren – írja az orosz TASzSz hírügynökség.

Tovább a cikkhez

Zaporizzsja és Nikopol környékét lőtték az oroszok az éjjel

Zaporizzsja városának külvárosát érte orosz támadás az éjszaka során, egy kórházban is károk keletkeztek, de nem sérült meg senki.

Nikopol városát és környékét mintegy 70 Grad rakétával támadták az oroszok péntekre virradó éjjel.

(CNN, The Guardian)

Aggasztó a helyzet az ukrán atomerőművek körül az atomenergia-ügynökség vezetője szerint

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Ukrajna kérésére helyszíni támogatást nyújt négy atomerőműnél – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Oroszország bosszút áll a herszoni kivonulásért

Legalább heten meghaltak és 21-en megsebesültek a dél-ukrajnai Herszon városát ért orosz bombázásokban – írja a CNN. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az oroszok bosszújáról beszélt, amiért a közeledő ukrán erők elől ki kellett vonulniuk a városból.

Tovább a cikkhez

Ennyien érkeztek Ukrajnából Magyarországra

Az ORFK közlése szerint Magyarország területére 2022. november 24-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4589 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4533 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.A beléptetettek közül a rendőrség 127 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.Az ukrajnai háború elől 2022. november 24-én 68 ember, köztük 31 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

(MTI)

Beindult a légvédelmi rendszer a Krímben

Beindult a légvédelmi rendszer az Oroszország által önkényesen magához csatolt Krím félszigeten található Armjanszk városában a helyi polgármester szerint, akit a TASZSZ orosz hírügynökség idézett.

(Reuters)

Recseg-ropog Putyin katonai szövetsége, áramellátásáért küzd Ukrajna – Háborús híreink pénteken

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök nem írta alá a Moszkva vezette katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) nyilatkozattervezetét, és azzal vádolta a szervezetet, hogy nem segít hazájának Azerbajdzsánnal szemben. Putyin elismerte, hogy vannak problémák, egy felvételen pedig az látható, hogy mérgében eldobja a tollát Pasinján indoklásakor. Ukrajnát szerdán újra komoly orosz rakéta- és dróntámadások érték, melyek az áramellátás jelentős leállását hozták, amit csütörtökön részben sikerült helyreállítani. Cikkünk folyamatosan frissül.

Tegnap hírfolyamunk itt olvasható:

Címlapkép: Korábban oroszok által használt elhagyott autó Herszonban 2022. november 24-én. Forrás: Chris McGrath/Getty Images

Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
ukrán tarack ukrajna háború fegyveres erők fegyverek oroszország orosz