Mi folyik itt? – Egy észak-koreai léggömb is behatolt egy másik ország légterébe

MTI
Portfolio
Észak-koreai léggömb hatolt a hét végén Dél-Korea légterébe Szöul hétfői bejelentése szerint, amelyben hozzátették, hogy a rövid ideig Dél-Korea felett lebegő eszköz nem jelentett fenyegetést.

A dél-koreai védelmi tárca azt közölte, a léggömb csupán néhány órán át tartózkodott az ország légterében.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség névtelenséget kérő tisztségviselőre hivatkozva azt jelentette, hogy vélhetően meteorológiai léggömbről van szó.

A hétvégén egy kínai léggömb keltette föl a világ figyelmét, amely behatolt az Egyesült Államok légterébe.

Szombaton az amerikai haderő megsemmisítette az eszközt. Washington szerint kémléggömbről volt szó, Peking szerint viszont meteorológiai léggömbről. Hétfőn a kínai külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok pekingi ügyvivőjét a léggömb lelövése miatt. Az ügy miatt elhalasztotta pekingi látogatását Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki a hét végén utazott volna a kínai fővárosba.

Szombaton Kolumbia bejelentette, hogy az ő légterükben is észleltek egy léggömböt. A tájékoztatás szerint a léggömb jellegű, óránként 46 kilométeres átlagsebességgel haladó tárgyat helyi idő szerint péntek reggel, 55 ezer méter magasságban észlelték, és követték az útját, amíg el nem hagyta az ország légterét. Az átrepülés során nem veszélyeztette az ország biztonságát vagy védelmét.

Kína hétfőn elismerte, hogy az ő léggömbjüket észlelték Kolumbia fölött, de szerintük az kizárólag polgári célokat szolgált.

Sajtótájékoztatóján Mao Ning kínai külügyi szóvivő kiemelte, hogy a léggömb csupán korlátozott mértékben képes önmagát kormányozni, ezért az időjárási viszonyok miatt letért pályájáról, így jutott az Egyesült Államok, Latin-Amerika és a karibi térség légterébe.

Címlapkép: A kínai léggömb az Egyesült Államok légterében 2023. február 4-én. Peter Zay/Anadolu Agency via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF