Ukrán szanitéceket képezhetnek ki Magyarországon, egyre nehezebben pótolják az oroszok a veszteségeiket – Háborús híreink kedden

Portfolio
Megkezdte a kiképzést az a két ukrán pilóta, akiket azzal a céllal utaztattak az Egyesült Államokba, hogy „teszteljék”, mennyi időt is vehet igénybe az ukrán légierő kiképzése az amerikai F-16-os vadászbombázókra. Nagyságrendileg tízezer ukrán katonát keríthettek be az ostromlott Bahmut (oroszul: Artemivszk) városban orosz források szerint. Jaroslav Naď, Szlovákia védelmi minisztere még tegnap tett egy megjegyzést, mely szerint a magyar honvédség titkolja ugyan, de ukrán katonákat képez ki, a Honvédelmi Minisztérium megkeresésre elismerte, hogy részben igaz a szlovák védelmi miniszter kijelentése, ukrán katonai egészségügyi szakembereket képeznek ki hazánkban. Az orosz vezetés újra elkezdte önkéntesek toborzását az ukrajnai frontra, mivel fogyóban a harcképes katonák száma, de egyelőre el akarják kerülni, hogy újabb hivatalos mozgósítást kelljen bejelenteni. Cikkünk folyamatosan frissül.

Kijevbe utazik az ENSZ főtitkára tárgyalni a gabonaexportról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik szerdán Kijevben António Guterres ENSZ-főtitkár, akinek az orosz invázió egy évvel ezelőtti kezdete óta ez a harmadik ukrajnai látogatása.

Kijevbe utazik az ENSZ főtitkára tárgyalni a gabonaexportról

Egy egész zászlóalj Abrams harckocsi érkezhet Romániába

A román védelmi minisztérium (MAPN) amerikai Abrams típusú harckocsik beszerzéséhez kéri a parlament előzetes jóváhagyását, ugyanakkor a haditengerészet harci képességeit is fejleszteni akarja - jelentette be Teodor Incicas altábornagy, a román hadsereg fegyverzetellátási főigazgatóságának vezetője a MAPN sajtótrösztje által kedden közzétett podcast-interjúban.

Egy egész zászlóalj Abrams harckocsi érkezhet Romániába

Újabb támadást vertek vissza az ukrán erők Bahmutnál

Az ukrán csapatok meghiúsították az orosz erők újabb támadásait a Donyeck megyei Bahmutnál - közölte az ukrán vezérkar kedd esti harctéri helyzetjelentésében.

Újabb támadást vertek vissza az ukrán erők Bahmutnál

Folytatódnak az orosz repülőgép felrobbantása miatti letartoztatások Belaruszban

Őrizetbe vettek több mint húsz embert Fehéroroszországban a macsuliscsi katonai repülőtéren a múlt hónapban végrehajtott robbantással kapcsolatban - jelentette be Aljakszandr Lukasenka államfő kedden Minszkben.

Folytatódnak az orosz repülőgép felrobbantása miatti letartoztatások Belaruszban

Újabb Leopard 2-eseket kap Ukrajna

Lengyelország újabb tíz, német gyártmányú Leopard 2-es páncélozott harckocsit küld Ukrajnának még a héten - jelentette be a lengyel védelmi miniszter kedden.

Újabb Leopard 2-eseket kap Ukrajna

Jelentett az amerikai hírszerzés: ukránbarát csoport robbanthatta fel az Északi Áramlat vezetékeket

A legfrissebb információk szerint egy ukránbarát csoport állhat a tavaly szeptember végén az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázvezetékeken végrehajtott robbantások mögött - hivatkozott a New York Times egy friss, amerikai hírszerzési dokumentumra.

Jelentett az amerikai hírszerzés: ukránbarát csoport robbanthatta fel az Északi Áramlat vezetékeket

Újabb fogolycserét hajtott végre Ukrajna és Oroszország

Újabb fogolycserét hajtott végre Ukrajna és Oroszország, aminek köszönhetően 130 ukrán katona térhetett haza - közölte kedden Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál az orosz védelmi minisztérium közlését idézve azt írta, hogy cserébe Kijev 90 orosz katonát engedett szabadon. Jermak kiemelte, hogy a kiszabadított ukrán katonák között négy nő van. Hozzátette, hogy 87-en a Donyeck megyei Mariupol - közülük 71-en a városban lévő Azovsztal üzem -, 35-en pedig a régióbeli Bahmut és Szoledar városok védelmében vettek részt. Közölte, hogy sokuknak súlyos sebesülései vannak.Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos hozzáfűzte, hogy az orosz fogságból hazatérő katonák között a legfiatalabb még nem töltötte be a 21. életévét, a legidősebb pedig nemsokára 64 éves lesz. (MTI)

Több ezren rekedtek Bahmut poklában

A Donyeck megyében található Bahmutban az ottani heves harcok ellenére maradt néhány ezer lakos és néhány tucatnyi gyerek - közölte kedden egy tévéműsorban Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter.

Több ezren rekedtek Bahmut poklában

Aggódnak a svájci fegyvergyárosok: hosszú távon az egész iparág bedőlhet

A Bloomberg értesülései szerint egy milliárd dollárral emelkedett a Svájcban gyártott fegyverek exportja, a legnagyobb gyártók ugyanakkor aggódnak amiatt, hogy az ország híres semlegessége következtében hosszú távon visszaeshet az ipar.

Aggódnak a svájci fegyvergyárosok: hosszú távon az egész iparág bedőlhet

Európa Tanács: az ukrajnai háború a sajtószabadság folyamatos romlását eredményezte Európa-szerte

Az ukrajnai háború a sajtószabadság helyzetének folyamatos romlását eredményezte szerte Európában, ahol jelentősen nőtt a fogvatartott újságírók száma - közölte jelentésében a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács kedden.

A jelentés szerint az Európa Tanács újságírás védelmét elősegítő platformjának partnerszervezetei tavaly 289 figyelmeztetést tettek közzé a média szabadságát érő súlyos fenyegetésekről vagy támadásokról, valamint az újságírók bebörtönzésével, megtámadásával, zaklatásával és az ellenük indított rágalomkampányokkal kapcsolatban a páneurópai szervezet több tagállamában.

Az elmúlt években aggasztóan megnövekedett az újságírók elleni támadások és fenyegetések száma

- fogalmaztak.

A jelentés szerint tavaly év végén 127 újságírót tartottak fogva Európában, ami 60 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 2022 folyamán 74 feljegyzés ékezett az újságírók testi épsége elleni támadásokkal kapcsolatban. Ezek az összes jelentés 26 százalékát tették ki. 41 esetet jegyeztek fel az újságírók fogva tartásával és bebörtönzésével összefüggésben (14 százalék), 94 esetet az újságírók zaklatásával és megfélemlítésével kapcsolatban (32 százalék), és további 80 figyelmeztetést a média szabadságát jelentősen befolyásoló egyéb cselekményekről (28 százalék).

A jelentés kiemeli, hogy számos tagországban az újságírók munkáját korlátozó jogszabályokat vezettek be. Volt, ahol visszaélést figyeltek meg az igazságszolgáltatással kapcsolatban az újságírók megbüntetésére vagy megfélemlítésére, továbbá voltak olyan országok, ahol a jelentés szerint megfigyelik az újságírók kommunikációját.

Megjegyezték, nem történt előrelépés az újságírók elleni támadások miatt indított 35 perben és 26 gyilkossági ügy megoldásában.

Az illetékes szervezetek a megelőző év adatihoz képest tavaly kevesebb esetet jelentettek az utcai tüntetések alkalmával fenyegetésekkel és támadásokkal szembesült újságírókról. Ennek okai között a dokumentum a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó intézkedések elleni tüntetések számának csökkenését említették.

A jelentés vizsgálta a független újságírás elleni fellépést Oroszországban és a megszállt ukrajnai területeken, továbbá külön fejezetet szentelt Fehéroroszországnak. Kiemelték:

az ukrajnai háború kezdete óta a konfliktusban legalább 12 újságíró vesztette életét, 21-en pedig megsebesültek munkájuk ellátása közben. Továbbá 32 újságírót ért támadás, vagy fenyegetés Fehéroroszországban

- írták. Közölték: továbbra is figyelemmel kísérik a sajtószabadság helyzetét és az újságírók elleni támadásokat Oroszországban annak ellenére, hogy az országot 2022 márciusában kizárta tagjai közül az Európa Tanács.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára a jelentéssel kapcsolatban azt mondta, tavaly is sok újságíró tanúsított bátorságot munkája során, mások pedig életükkel fizettek a tájékoztatás szabadságáért Oroszország Ukrajna elleni háborújában.

A főtitkár felszólította a tagállamokat, hogy vegyék komolyan az újságírók és tájékoztatás szabadsága biztosításának kérdését, valamint tartsák tiszteletben és védjék az újságírók jogait. Szavatolják biztonságukat, és lépjenek fel a cenzúrával, valamint az újságírók munkájába való mindenfajta beavatkozással szemben.

A jelentés ajánlásokat is megfogalmazott a médiaszabadság javítása érdekében szükséges intézkedésekről. Az Európa Tanács számára egyebek mellett azt ajánlották, készítsen listát az újságírók biztonságát és az újságírás védelmét szolgáló jogi és gyakorlati intézkedésekről, szem előtt tartva az újságírók elleni bűncselekmények elkövetőnek elszámoltatását. Valamint azt, hogy végezzen rendszeres felmérést a közszolgálati média helyzetéről, és arról, hogy a tagországok biztosítják-e szerkesztői szabadságot és az intézményi autonómiát. Ellenőrizzék, hogy finanszírozásuk stabil, megfelelő és átlátható legyen.

A jelentéstevők szerint az Európa Tanács tagállamainak hatékony védelmi intézkedéseket kell bevezetniük az újságírókat érő fizikai bántalmazás eseteire. Biztosítaniuk kell, hogy az újságírók jelenthessék és jogorvoslatot kérhessenek az állami vagy köztisztviselők által elkövetett visszaélések esetén. Továbbá tagállami szinten tervet kell elfogadniuk az újságírók biztonsága szavatolására.

Az Európai Unió intézményei számára megfogalmazott ajánlások között szerepel, hogy elő kell mozdítaniuk az európai médiaszabadságról szóló törvény elfogadását. Az EU-nak biztosítania kell, hogy a törvény határozott rendelkezéseket tartalmazzon a külső beavatkozás elleni védelemről, azt, hogy a szabályozás védi a média szerkesztői függetlenséget, hogy szerepel benne a tulajdonosi struktúrák és a médiakoncentrációra vonatkozó törvények átláthatóságának követelménye, valamint, hogy stabil legyen a források kifizetése a közszolgálati média számára. Az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentésének ki kell térnie a civil társadalmi csoportokkal való koordináció és kommunikáció fontosságára - írták.

Az EU-nak továbbá felügyelnie kell arra is, hogy tagállamai teljes körűen kivizsgáljanak minden olyan jelentést, amely szerint a Pegasus nevű kémprogramot újságírók megfigyelésére használták, és elő kell mozdítania, hogy a tagországok jogorvoslatot biztosítanak az érintett újságírók számára, beleértve a kártérítést is - tették hozzá.

Az Európa Tanács a szólásszabadságot, az újságírás védelmét és az újságírók biztonságát előmozdító platformot 2015-ben hozta létre tizenöt nemzetközi civil és újságíró-szervezettel együttműködve, hogy megfelelő információk álljanak rendelkezésére a tagállamokkal a témában folytatott párbeszédhez.

(MTI)

Oroszország is kifejtette a véleményét a kínai béketervről

Moszkva figyelmet fordít Pekingnek az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos elképzeléseire - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Oroszország is kifejtette a véleményét a kínai béketervről

Elismerte a magyar kormány: tényleg ukrán katonai szakembereket képez a honvédség

Jaroslav Naď, Szlovákia védelmi minisztere még tegnap tett egy megjegyzést, mely szerint a magyar honvédség titkolja ugyan, de ukrán katonákat képez ki. A HVG megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, válaszukból pedig kiderült, hogy részben igaz a szlovák védelmi miniszter kijelentése.

Elismerte a magyar kormány: tényleg ukrán katonai szakembereket képez a honvédség

Már négy lengyel harckocsi Ukrajnában van, kiderült, mikor érkezik a többi

A lengyel hadügyminiszter hivatalosan is közölte, hogy mennyi Leopard tank érkezett az országból eddig Ukrajnába, és azt is, hogy mikorra várható a többi megérkezése – írja a The Guardian.

Már négy lengyel harckocsi Ukrajnában van, kiderült, mikor érkezik a többi

Újra kísért az emberhiány, fű alatt zajlik a mozgósítás Oroszországban – Öngyilkos hajlamú embereket is keresnek a frontra

Az orosz vezetés újra elkezdte önkéntesek toborzását az ukrajnai frontra, mivel fogyóban a harcképes katonák száma, de egyelőre el akarják kerülni, hogy újabb hivatalos mozgósítást kelljen bejelenteni – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) hétfői jelentése.

Újra kísért az emberhiány, fű alatt zajlik a mozgósítás Oroszországban – Öngyilkos hajlamú embereket is keresnek a frontra

Jelentett a NATO: nagyon súlyosak a veszteségek Bahmutnál

A NATO hírszerzési információi szerint az orosz haderő ötször annyi katonát vesztett Bahmut térségében, mint az ukránok - írja a CNN.

Jelentett a NATO: nagyon súlyosak a veszteségek Bahmutnál

Leleplező műholdfelvételek: szép csendben hatalmas átalakításba kezdett Oroszország

Oroszország számos, az ukrajnai háború szempontjából fontos légibázison jelentős átalakításokat hajtott végre az elmúlt hónapokban - írja Twitter-oldalán Brady Africk műholdkép-elemző.

Leleplező műholdfelvételek: szép csendben hatalmas átalakításba kezdett Oroszország

Az ukránokkal számoltatná föl Putyin a saját zsoldoshadseregét? – Mártíromságra készülhet a Wagner-vezér

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi elemzőintézet hétfői jelentésében arról írt, hogy már a Wagner csoport elit egységei küzdenek Bahmutban. Ukrajna célja az lehet, hogy a városi harcban fölőrölje az orosz csapatokat. Ugyanakkor az, hogy a Wagner súlyos veszteségeket szenvedjen, nemcsak Ukrajna és a Nyugat érdeke lehet, hanem az orosz védelmi minisztériumé, sőt Vlagyimir Putyiné is, Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér hatalma és hírneve ugyanis nagyon megnőtt az utóbbi időben, amit már a Kreml is veszélyesnek érzékelhet.

Az ukránokkal számoltatná föl Putyin a saját zsoldoshadseregét? – Mártíromságra készülhet a Wagner-vezér

Tragédiába torkollt a merész ukrán ellentámadás Bahmutnál

Úgy tűnik, végeredményében kudarccal zárult az offenzíva, melyet pár napja Bahmut északi, északnyugati térségében indított az ukrán haderő.

Tragédiába torkollt a merész ukrán ellentámadás Bahmutnál

Jelentett a hírszerzés: komoly probléma lehet az ostromlott város erőinek az utánpótlása kapcsán

Ma is közzétette a napi jelentését a brit hírszerzés, amelyben a Bahmut körül kialakult helyzetet értékelték.

Jelentett a hírszerzés: komoly probléma lehet az ostromlott város erőinek az utánpótlása kapcsán

Egyszerre akar békét és fejleszteni az oroszokkal a kapcsolatait Kína

Béketárgyalásokra szólított fel az ukrajnai konfliktusban kedden Pekingben, az Országos Népi Gyűlés éves ülése alkalmából adott nyilatkozatában Csin Kang kínai külügyminiszter.

Egyszerre akar békét és fejleszteni az oroszokkal a kapcsolatait Kína

Szorosabbra fonná Moszkva a kapcsolatot a legnagyobb drónbeszállítójával

A kétoldalú együttműködésről, egyebek között közös infrastrukturális projektek megvalósításáról tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raíszi iráni elnök - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Szorosabbra fonná Moszkva a kapcsolatot a legnagyobb drónbeszállítójával

Varsó a Minszkkel szembeni szankciók bővítését követeli Szvjatlana Cihanouszkaja elítélése miatt

Az újabb fehéroroszországi bírósági döntések is azt mutatják, hogy Minszkkel szemben újabb, messzemenő lépéseket kell tenni a nemzetközi szankciók terén - reagált Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfőn Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető és társai elítélésére.

Müller annak kapcsán válaszolt újságírók kérdéseire varsói sajtóértekezletén, hogy Cihanouszkaját és társait hétfőn távollétükben többéves börtönbüntetésre ítélték Minszkben.

A minszki rezsim, sajnos, következetesen bekeményít belpolitikájában

- jelentette ki Piotr Müller. Az utóbbi időben rendezett kirakatperek mutatják, hogy "sajnos, a nemzetközi szankciók terén messzemenő lépéseket kell tenni Fehéroroszországgal szemben" - hangsúlyozta.

Felidézte: Lengyelország nemrég azt kezdeményezte az Európai Unió Tanácsánál, hogy az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat terjesszék ki Fehéroroszországra is, egyrészt az annak területéről Ukrajnával szemben irányuló orosz támadások miatt, másrészt éppen a fehérorosz ellenzékkel szembeni, egyre keményebb hatósági fellépések miatt is.

Megerősítette: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt szorgalmazta európai partnereinél, hogy vegyék fel az Európai Unió szankciós listájára a fehéroroszországi ellenzék üldöztetéséért felelős személyeket.

A nemzetközi elveket sértőnek minősítette a hétfői ítéletet Lukasz Jasina, a lengyel külügyminisztérium szóvivője is a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

A perben szinten elítélt Paval Latuska, Lengyelországban élő volt fehérorosz kulturális miniszter és volt varsói nagykövet a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a bírósági döntés biztatást jelent neki  a fehérorosz rezsimmel szembeni további küzdelemhez. Latuska is a Minszkkel szembeni nemzetközi szankciók bővítését szorgalmazta. A jogvédő szervezetek 1500 fehéroroszországi politikai foglyot tartanak számon - idézte fel a volt miniszter, hozzátéve: valójában mintegy 5 ezer elítéltről lehet szó.

(MTI)

Az ukrán elnöki iroda vezetője háborús bűntettnek nevezte egy ukrán hadifogoly agyonlövését

Háborús bűntettnek nevezte Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője hétfőn azt, hogy az országa elleni háborút folytató oroszok agyonlőttek egy foglyul ejtett, fegyvertelen ukrán katonát.

Az orosz katonák maguk készítettek egy videofelvételt a hadifogoly agyonlövéséről, amely gyorsan elterjedt az interneten. A felvételen az látható, hogy a fegyvertelen ukrán katona az mondja: "Dicsőség Ukrajnának!", majd szitokszavak kíséretében oroszok gépkarabélyokkal agyonlövik.

Andrij Jermak a Telegram közösségi oldalon azt írta, hogy Oroszországban háborús bűnöket követnek el, amit propagandájukkal és "nácikról szóló mítoszokkal fehérítenek ki". "Ez egy újabb példája egy fogságba esett ember megölésének, ami egyben nemzeti jelentéktelenségük és gyengeségük jele is. Minden ilyen háborús bűnt meg kell büntetni. Senki sem bújhat el a felelősségre vonás elől" - fogalmazott az elnöki iroda vezetője.

(MTI)

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ismét ellenőrzést tartott Bahmutban

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ismét a Donyeck megyei Bahmutba látogatott az elmúlt hétvégén, és azt mondta, hogy a támadó orosz erőkkel a városért vívott csaták elérték legnagyobb intenzitásukat - közölte az ukrán Katonai Médiaközpont hétfőn.

"Az orosz erők a Wagner zsoldoscsoport újabb alakulatait vezényelték a városhoz. Az ukrán katonák bátran védik pozíciójukat Bahmut északi részén, igyekeznek megakadályozni a város körbekerítését. Ellenállásunk ezen a hadszíntéren már több hónapja tart. Az ellenség egész idő alatt a város elfogására törekszik, amit katonáink kitartása akadályoz meg. Védőink jelentős veszteségeket okoztak az ellenségnek, nagyszámú felszerelést elpusztítottak, a Wagner csoport legjobb támadó egységeit harcba kényszerítették, és csökkentették az ellenség támadási képességeit" - jelentette ki Szirszkij vasárnap a közlemény szerint, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

A szárazföldi erők parancsnoka a mostanit megelőzően március 3-án és február 25-én tett látogatást Bahmutban. Hétfőn részt vett a Volodimir Zelenszkij elnök által összehívott haditanácsülésen, amelyen megvitatták Bahmut védelmét. Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint Olekszandr Szirszkij és Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egyaránt támogatta a védekezési hadművelet folytatását és a bahmuti ukrán állások további erősítését.

(MTI)

Európa Tanács: fel kell lépni az elhurcolt gyermekek és családjaik újraegyesítése érdekében

Sürgős fellépésre van szükség az Oroszországba és az oroszok által megszállt területekre hurcolt ukrán gyermekek és családjaik újraegyesítéséhez - jelentette ki Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa hétfőn.

Dunja Mijatovic ukrajnai látogatását követően közzétett nyilatkozatában emlékeztett: az orosz hatóságok a háború kezdete óta ukrán gyermekek ezreit, gyakran egész árvaházak és más gondozási intézmények lakóit evakuálták Oroszországba, vagy Ukrajnán belül a megszállt területekre.

Közölte, hogy egy 2022 májusában elfogadott orosz elnöki rendelet felgyorsítja az orosz állampolgárság megadását az árvának tekintett vagy szülői felügyelet nélkül maradt ukrajnai gyermekek számára. A rendelet gyors végrehajtását az orosz köztisztviselők a hatalom minden szintjén támogatják - írta.

Az emberi jogi biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény részes államai, köztük Oroszország, azt vállalták, hogy tiszteletben tartják a gyermekek mindenek felett álló érdekét és a gyermekek azon jogát, hogy megőrizzék személyazonosságukat, beleértve az állampolgárságukat, nevüket és a családi kapcsolataikat. A negyedik genfi egyezmény 49. és 50. cikke szintén tiltja a gyermekek állampolgárságának erővel történő megváltoztatását - mondta.

Mijatovic kijelentette: súlyosan sérti az emberi jogokat, hogy Oroszország nem küldi vissza családjukhoz az elhurcolt ukrán gyermekeket.

Az ukrán gyermekek és családjaik újraegyesítése nem várhat. A családegyesítést megkönnyítő intézkedéseket a lehető leghamarabb meg kell hozni. Az idő múlása elkerülhetetlenül gyengíti e gyermekek családjukkal való kapcsolatát, és megnehezíti az esetleges újraegyesítést

- fogalmazott.

A helyzet orvoslására sürgősen megoldásokat kell találni - hangoztatta. Meg kell erősíteni a szüleiket a háború során elvesztő, felnőtt kísérő nélküli, valamint a hozzátartozóiktól elszakított gyermekek azonosítását és nyilvántartásba vételét, és családjuk felkutatását. A családegyesítés céljából pedig új eljárásokat kell bevezetni, ugyanis az emberi jogok nyomon követésére szolgáló, jelenleg érvényes mechanizmusok nem megfelelőek, mivel az orosz hatóságok nem hajlandók hozzáférést biztosítani a gyerekekhez, irataikhoz, és nem hajlandók együttműködni a nemzetközi hatóságokkal a gyerekek visszatérésének megkönnyítésében - mondta.

A gyermekek jelentik Ukrajna reményét és jövőjét. Nem szabad fukarkodni az erőfeszítéssel, minden megoldást meg kell vizsgálni, hogy a gyermekek a lehető leghamarabb újra találkozhassanak családtagjaikkal - hangsúlyozta az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

(MTI)

Itt az FSZB videója: így próbálták meg eltenni láb alól a Putyin-barát orosz mágnást?

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közzétette azokat a felvételeket, amelyeken állítólag a Konsztantyin Malofejev, a Kreml-közeli médiacsoport alapítója ellen elkövetett merényletkísérlet látható. Az FSZB szerint a támadók megpróbálták felrobbantani Malofejev autóját.

Itt az FSZB videója: így próbálták meg eltenni láb alól a Putyin-barát orosz mágnást?

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF