Égett a forró drót Washington és Moszkva között, megrekedtek az orosz támadások – Háborús híreink csütörtökön

Portfolio
Továbbra is feszült a helyzet az Egyesült Államok és Oroszország között az MQ-9 Reaper amerikai drón és a Szu-27 orosz vadászbombázó összeütközése miatt, melynek során az előbbi lezuhant és a Fekete-tengerbe csapódott. A keddi incidenst követően szerdán Lloyd Austin és Szergej Sojgu védelmi miniszterek, illetve Mark Milley és Valerij Geraszimov vezérkari főnökök is telefonon beszéltek egymással. Sojgu amerikai kollégájának azt mondta, a Krím félsziget közelében végzett drónrepülések „természetüknél fogva provokatívak”, és eszkalációhoz vezethetnek a fekete-tengeri zónában. Különböző jelentések szerint az elmúlt egy hétben lelassult az orosz offenzíva a főbb frontokon, és jelentősen lecsökkent a napi támadások száma. A luhanszki és a vuhledari offenzíva lényegében megrekedt, a Wagner csoport pedig nem bír Bahmut bevételével, erősítésre lenne szüksége a támadás sikeres folytatásához.

Reagált Moszkva arra, hogy Dánia nem engedi őket oda az Északi Áramlathoz

Moszkva fondorlatként értékeli, hogy Koppenhága megtagadja tőle a részvétel jogát az Északi Áramlat csővezetékek felrobbantásának kivizsgálásában - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön a Rosszija 1 tévécsatornán.

Tovább a cikkhez

Ennyit a híres semlegességről? A svájciak már közelednének a NATO felé

A svájciak szűk többsége, vagyis 55 százaléka támogatja az ország közeledését a NATO-hoz - derült ki egy évente elvégzett felmérés csütörtökön közzétett adataiból.

Tovább a cikkhez

Elmondta Szolovjov, mire kellenek Oroszországnak a zsoldosbrigádok

Zsoldosbrigádokat hozna létre Vlagyimir Szolovjov, a legnagyobb nézettségű orosz TV-csatorna, a Rosszija 1 egyik legnépszerűbb műsorvezetője annak érdekében, hogy rémületben tartsa Nyugat-Európát – mondta ezt a háborút gyakran kommentáló tévés személyiség műsorán.

Tovább a cikkhez

Állítólag megtalálták az oroszok a tengerbe zuhant amerikai Reaper drónt

Megtalálta az orosz haditengerészet a Krím körül tengerbe zuhant amerikai MQ-9 Reaper drónt – írja a szevasztopoli ForPost hírlap.

Tovább a cikkhez

Olyan sok fegyvert küldtek Ukrajnának a britek, hogy szinte eltűnt a tüzérségük - Most mentőövet dobnak a svédek

Svédország csütörtökön bejelentette, hogy megállapodott Nagy-Britanniával Archer típusú tüzérségi rendszerei eladásáról, így London Ukrajnának adományozhatja régebbi típusú, AS-90 önjáró lövegeit.

Tovább a cikkhez

Filmbeillő felvételek: rohamra indultak az ukrán tankok, alaposan megszórták az orosz lövészárkokat

Láthatólag jól koordinált támadást folytatott néhány ukrán harckocsi és páncélozott harcjármű valahol a frontvonalon állítólagos orosz állások ellen. A támadásról látványos videót tettek ki az ukránok.

Tovább a cikkhez

Közölte az orosz vezető az invázió következő célját: Izmailig menne az orosz hadsereg

Az orosz haderő „visszafoglalja” hamarosan Nyikolajevet (Mikolaiv), Odesszát és Izmailt – mondta Vlagyimir Szaldó, a megszállt Herszon régió Oroszország által kinevezett vezetője.

Tovább a cikkhez

Kínával tárgyalt Ukrajna

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter telefonos megbeszélést folytatott csütörtökön kínai kollégájával, Csin Kang külügyminiszterrel, akivel megvitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét.

"Megvitattuk a területi integritás elvének fontosságát" - emelte ki Kuleba a Twitteren közzétett bejegyzésében. Kifejtette, hogy az ukrán elnök által előterjesztett "békeképlet" pontjainak teljesülése szerinte elengedhetetlen "az agresszió megállításához és az igazságos béke helyreállításához Ukrajnában".

Zelenszkij a tavaly novemberben tartott G20-csúcstalálkozón hozta nyilvánosságra tíz pontba szedett békefeltételeit. Ez az ukrán "békeképletnek" nevezett javaslat magában foglalja a nukleáris-, az élelmiszer- és az energiabiztonság garanciáit, valamint az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről az 1991-es határok mögé.

(MTI)

Megérkeztek az ukrán frontra a várva várt tankvadászok

Megérkeztek Ukrajna frontvonalaira a francia gyártmányú AMX-10 RC páncélvadász / felderítőjárművek - írja az Ukrainszkaja Pravda.

Tovább a cikkhez

Háborús bűnökről értekezett az ENSZ

Számos háborús bűncselekményt követtek el orosz csapatok Ukrajnában - ismertette csütörtökön az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vizsgálóbizottsága Genfben közzétett jelentésében.

A testület szándékos gyilkosságokat, civilek elleni túlkapásokat, önkényes fogva tartásokat, nemi erőszakot és gyermekek kényszeráttelepítését sorolta fel jelentésében, amely ezen felül felvetette, hogy emberiesség elleni bűncselekménynek lennének minősíthetők az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadások.

A dokumentum ugyanakkor az ukrán katonák felelősségét is felrótta egyes esetekben. A testület megállapította, hogy a válogatás nélküli támadások és orosz hadifoglyok megkínzásának két esete szintén háborús bűncselekménynek számítanak.

(MTI)

Kőkemény üzenetet küldött Putyin Oroszország oligarcháinak

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra kérte Oroszország politikailag is befolyásos üzletembereit, hogy mellőzzék a profitszerzést és „hazafias érdekek mentén” fektessék be a pénzüket – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Ciki balesetet vett fel az ukrán drón: itt mégis mi történik?

Kellemetlen balesetet videózott le egy ukrán drón: egy orosz BM-27 Uragan rakéta-sorozatvető közvetlen közelről hátba lőtt egy másik orosz Uragan sorozatvetőt.

Tovább a cikkhez

Napokon belül vadászgépeket kap Ukrajna egy NATO-országtól

Lengyelország a legközelebbi napokban, a szállítmány első részleteként négy MiG-29 vadászgépet ad át Ukrajnának - jelentette be Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a Petr Pavel cseh elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén.

Tovább a cikkhez

Ukrajnának két dologra van szüksége a győzelemhez

Ukrajnának F-16-os vadászbombázókra és ATACMS nagy hatótávolságú rakétarendszerekre van szüksége ahhoz, hogy megnyerje a háborút – mondta Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök tanácsadója, Daniel Rice az ukrán sajtónak.

Tovább a cikkhez

Vérdíjat tűzött ki a Wagner a prominens európai politikus fejére

Az Euractiv értesülései szerint 15 millió dolláros vérdíjat tűzött ki az orosz Wagner csoport Guido Crosetto olasz védelmi miniszter fejére, mivel a politikus a zsoldoscsoportot okolja az elmúlt évek Afrikából induló migrációs hulláma miatt.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: Oroszország lépésről lépésre megtervezte, hogyan kebelezné be Ukrajna szomszédját

A Kyiv Independent és más lapok birtokába jutott egy kiszivárgott dokumentum, amelyben Moszkva lépésről lépésre megtervezte, hogyan szerezne ellenőrzést a volt szovjet tagköztársaság, Moldova fölött. Néhány héttel korábban egy hasonló anyag szivárgott ki Belarusz kapcsán is.

Tovább a cikkhez

Videó: így néz ki egy bevetés egy ukrán MIG pilótafülkéjéből

Friss videót jelentetett meg a Kyiv Independent, melyet ukrán pilóták készítettek bevetés közben. A felvételeken jól látszik, milyen nyaktörő manőverekre képesek a vadászbombázók.

Tovább a cikkhez

Váratlan helyen fogtak orosz szabotőröket

Az orosz titkosszolgálatokkal együttműködő, szabotázsakciókat előkészítő, külföldiekből álló kémcsoportot számoltak fel Lengyelországban - közölte csütörtöki sajtóértekezletén Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Nem úgy néz ki, hogy az ukránok föladnák Bahmutot

Gyenyisz Pusilin, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság Moszkva által kinevezett vezetője azt mondta, az oroszok számára nehéz a bahmuti helyzet, és nem látszik arra utaló jel, hogy az ukrán erők vissza akarnának vonulni – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Van egy ország, amelynek elnöke még több orosz katonát látna szívesen hazája területén

Damaszkusz elismeri Oroszország új határait az elcsatolt donyecki, luhanszki, herszoni és a zaporizzsjai területekkel – közölte Bassár el-Aszad szíriai elnök a RIA Novosztyinak adott, csütörtökön megjelent interjújában. Az államfő elmondta, örülne, ha nőne és állandóvá válna az orosz katonai jelenlét az országban, valamint több orosz katonai bázis jönne létre.

Tovább a cikkhez

Videók: hatalmas tűz ütött ki az FSZB egyik oroszországi központja mellett

A közösségi médiában terjedő felvételek szerint tűz ütött ki Rosztov-na-Donuban az orosz titkosszolgálat, az FSZB helyi központjának közelében.

Tovább a cikkhez

Véreskezű diktátor emlékét magasztalja Putyin – Miért dicsőítik az oroszok a történelem egyik legsötétebb korszakát?

70 évvel ezelőtt halt meg az egykori Szovjetunió legismertebb és leghírhedtebb vezetője, Sztálin, és éppen 80 éve annak, hogy a Vörös Hadsereg megverte a náci Németország haderejét, a Wehrmachtot a sztálingrádi csatában, ami fordulatot hozott az oroszok által csak „Nagy Honvédő Háborúnak” nevezett második világháborúban, és végül német vereséghez és szovjet győzelemhez vezetett. Az évfordulók ismét fókuszba helyezték a néhai szovjet diktátort, akinek népszerűsége és kultusza egyre jobban terjed a putyini Oroszországban. E terjedés láthatóan a Kremlnek sincsen ellenére, ahogy az sem, hogy egyre többen hasonlítják a jelenlegi orosz elnököt Sztálinhoz. Miközben a Nagy Honvédő Háború győztes vezetőjét finom állami hátszéllel rehabilitálják, a több millió ember haláláért felelős diktátor a feledésé lesz, a Szovjetunió bűneivel való szembenézés helyébe pedig a szovjet múlt dicsőítése lép.

Tovább a cikkhez

Látványos videófelvétel jelent meg az amerikai drón és az orosz vadászrepülő közötti incidensről

Az amerikai haderő európai parancsnoksága videót jelentetett meg az amerikai MQ-9 Reaper megfigyelő drón és az orosz Szu-27-es vadászrepülő közötti fekete-tengeri incindensről, melynek eredményeként az előbbi a tengerbe zuhant.

Tovább a cikkhez

Filmbeillő felvételek: a légideszantosok segítségére siettek az orosz tankok, de közbejött egy probléma

A Reuters osztotta meg az orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételeket az orosz erők aknamentesítési tevékenységéről. A videókon látható, amint aknákat távolítanak el és robbantanak fel egy út mentén, amelyen orosz tankok és páncélozott járművek haladtak előre a légideszant erők támogatására.

Tovább a cikkhez

Olaf Scholz: a következő EU-csúcson újabb döntéseket hoznak Ukrajna lőszerellátásáról

Az EU újabb döntéseket hoz az orosz támadás ellen védekező Ukrajna folyamatos lőszerellátásának további javításáról a tagállami vezetők következő találkozóján – mondta Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben.

A kancellár a tagállami állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács március 23-án kezdődő kétnapos tanácskozására kidolgozott német álláspontot ismertetve aláhúzta, hogy Németország az európai partnereivel együtt gondoskodik arról, hogy Ukrajna továbbra is megkapja az orosz támadás elleni védekezéshez szükséges fegyvereket és egyéb hadifelszerelést.

Különösen fontos a gyors lőszerutánpótlás, ezért az EU-csúcson intézkedéseket fogadnak el Ukrajna folyamatos, és az eddiginél is jobb lőszerellátásáról.

Németország a közös cél érdekében hajlandó megnyitni közbeszerzési programjait más tagállamok előtt – ismertette Olaf Scholz.

(MTI)

Az ukránok lelőttek egy kínai drónt Kelet-Ukrajnában, meglepő dologra bukkantak

Az ukrán erők egy bombával fölszerelt Mugin-5-ös kínai kereskedelmi drónt lőttek ki Kelet-Ukrajnában – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

A megélhetési gondok megbonthatják a Kijevet támogató európai egységet?

Egy évvel Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja után az európai közvélemény egységesen Kijevet támogatja – derül ki a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) nevű páneurópai agytröszt ma megjelent felméréséből. A tíz európai országban felvett közvélemény-kutatás alapján elkészült ECFR-elemzés szerint azonban ez az egység felbomolhat az európai lakosság megélhetési gondokkal kapcsolatos aggodalmai, valamint a migráció politikai kérdésként való esetleges újbóli megerősödése miatt.

Tovább a cikkhez

Kijátszaná az orosz törvényeket a Raiffeisen, a Sberbankkal cserélnék el a vagyonukat

Elcserélné a Raiffeisen a 400 millió eurónyi, Oroszországban rekedt nyereségét a Sberbank Európában befagyasztott eszközeire – írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Trükkös módon cselezik ki az orosz kémek az EU-t

A Szabad Európa tényfeltárása szerint három olyan orosz diplomata tűnt föl Szerbiában akkreditált orosz diplomataként, akit korábban az EU tagországai feketelistára tettek, ketten közülük az orosz hírszerzéssel állnak kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Kiemelné Moszkva a lezuhant amerikai drónt

Kedden, a kora esti órákban érkezett a hír, mely szerint a Fekete-tenger fölött összeütközött az orosz légierő SZU-27-es vadászbombázója egy amerikai MQ-9 Reaper felderítő drónnal. Az utóbbi gép az ütközés következtében a tengerbe zuhant. A Guadrian értesülései szerint a Kreml felszínre hozná a drónt, egy OSINT oldal pedig úgy véli, hogy már meg is kezdődött a művelet.

Tovább a cikkhez

Meghatszorozta nyereségét az Intesa orosz leánya

Meghatszorozta nyereségét az olasz Intesa Sanpaolo bank oroszországi leányvállalata, olvasható a bank által közzétett független könyvvizsgálati dokumentumokban – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Hírszerzési jelentés: Ukrajna megtalálta az orosz támadások ellenszerét

A brit védelmi minisztérium csütörtökön is közzétette hírszerzési jelentését.

Tovább a cikkhez

Itt a következő európai ország, amely nem kap egyetlen köbméter orosz gázt sem

Victor Parkicov moldovai energiaügyi miniszter szerda este elmondta, országa nem kap több orosz gázt, a Gazprom csak az oroszbarát szakadár bábállamnak, a Dnyeszter Menti Köztársaságnak szállít – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Égett a forró drót Washington és Moszkva között a fekete-tengeri légi incidens után

Az amerikai MQ-9 Reaper felderítő drón és az orosz Szu-27-es vadászgép összeütközése miatt továbbra is nagy a feszültség Washington és Moszkva között. Szerdán telefonon beszélt egymással az ügyben Lloyd Austin és Szergej Sojgu védelmi miniszter, illetve Mark Milley és Valerij Geraszimov vezérkari főnök.

Tovább a cikkhez

Ennyien érkeztek Ukrajnából Magyarországra szerdán

Magyarország területére 2023. március 15-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 3179 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4075 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 81 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 15-én 69 ember, köztük 23 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

(MTI)

Égett a forró drót Washington és Moszkva között – Háborús híreink csütörtökön

Továbbra is feszült a helyzet az Egyesült Államok és Oroszország között az MQ-9 Reaper amerikai drón és a Szu-27 orosz vadászbombázó összeütközése miatt, melynek során az előbbi lezuhant és a Fekete-tengerbe csapódott. A keddi incidenst követően szerdán Lloyd Austin és Szergej Sojgu védelmi miniszterek, illetve Mark Milley és Valerij Geraszimov vezérkari főnökök is telefonon beszéltek egymással. Sojgu amerikai kollégájának azt mondta, a Krím félsziget közelében végzett drónrepülések „természetüknél fogva provokatívak”, és eszkalációhoz vezethetnek a fekete-tengeri zónában.

Címlapkép: Ukrán katona Bahmut közelében 2023. március 10-én. Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via Getty Images

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF